La pedagoga Agnès Torras rep el premi Bages de Cultura 2017

Els premis Lacetània 2017, als quals han optat una quinzena de treballs, ja tenen guanyadors

Redacció
10 de novembre del 2017
Actualitzat a les 15:46h
Agnès Torras, premi Bages de Cultura 2017
Agnès Torras, premi Bages de Cultura 2017 | Arxiu particular
El dia 24 de novembre, a dos quarts vuit del vespre, el Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa acollirà l'acte de lliurament dels premis Lacetània 2017 i del 35è Premi Bages de Cultura, instituït per Òmnium Bages-Moianès, que enguany s'atorga a Agnès Torras i Casas (Sant Joan de Vilatorrada, 1948). 

Pedagoga. Estudia Treball Social a l'Escola Torras i Bages de Manresa i Filosofia i Lletres (Pedagogia) a la UB. Treballadora social i directora de la guarderia L'Alba, entra en contacte amb el moviment de renovació pedagògica Rosa Sensat i comença a treballar amb pares que volen muntar una escola activa, catalana i democràtica, que serà la Flama, l'any 1970.

Participa com a professora de Didàctica de la Llengua en els cursos de Reciclatge de Mestres en Català al Bages. Professora de Pedagogia i coordinadora del primer curs de l'Escola de Magisteri a Manresa del 1978 a 1981, des del 1987 és professora titular del departament de Pedagogia Sistemàtica i Social de la UAB, i del 1999 al 2002 és vicedegana d'Ordenació Acadèmica i Pràctiques a la Facultat d'Educació. 

Ha fet estades Erasmus de professorat a les universitats de Perpinyà, Hèlsinki i Estocolm i intercanvis amb professorat de Pedagogia de Bolonya, Torí i Reggio Emília. Ha estat membre de les comissions redactores dels nous plans d'estudi de Magisteri i Educació Social. 

En l'àmbit social va participar en el Congrés de Cultura Catalana (ensenyament) i del 1983 al 1987 va ser regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament de Manresa, com a independent amb el PSC. Més tard ha participat en el Projecte Educatiu de Ciutat, el Consell Municipal de la Dona, el projecte Puntal, de suport i acompanyament d'infants en reforç escolar, i el pla de formació bàsica per a dones immigrants, de Càritas.

A més de la important faceta de mestra, el jurat valora de manera destacada el seu vessant d'activista social i especialment la seva tasca en favor d'una escola catalana en llengua i en continguts. I és per tot això que la considera plenament mereixedora del Premi Bages de Cultura en la seva 35a edició.

Els premis Lacetània 2017, als quals han optat una quinzena de treballs, ja tenen guanyadors

L'Ajuntament de Manresa, el Centre d'Estudis del Bages, Òmnium Bages-Moianès i Regió7, amb la col·laboració de la Família Esteve, convoquen la 35a edició dels premis Lacetània Catalunya Central. Els jurats dels 4 premis convocats en aquesta edició fan públics els veredictes següents:

Premi Antoni Esteve per a estudis en el camp de les ciències naturals, de la salut, socials o filologia, o també sobre patrimoni artístic, documental o tecnològic, emmarcats en la Catalunya central. Dotat amb 1.500 euros per la família Esteve. Convocat pel Centre d'Estudis del Bages i Òmnium Bages-Moianès. El jurat decideix atorgar el premi al treball Textos montserratins inèdits, de Josep Batlle Costa, per ser un treball d'investigació amb una anàlisi i metodologia molt acurades, per la seva originalitat, per la meticulositat i rigor científic i per la lectura, transcripció i interpretació de fonts primàries. I també decideix atorgar una menció honorífica al treball titulat: La menestralia manresana medieval, d'Adrià Mas Craviotto, del qual en valora la síntesi i estat de la qüestió que fa d'aquesta temàtica i època històriques de Manresa”.

Premi Pare Ignasi Puig i Simon per a projectes de recerca sobre la Manresa ignasiana, sobre l'estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa (1522-1523), sobre la ciutat que el va acollir o l'empremta que hi va deixar. Convocat i dotat per l'Ajuntament de Manresa amb 1.500 euros. Atorgat al projecte de treball: La Música a l'entorn de Sant Ignasi de Loiola i de la Companyia de Jesús a la ciutat de Manresa. Materials per al seu estudi, de Glòria Ballús, Doctora en Musicologia. El jurat ha valorat que la proposta compleix plenament les bases del concurs i que permetrà omplir un buit important de coneixement en l'àmbit de la música en temps d'Ignasi de Loiola i a l'entorn de la figura del sant. Al mateix temps, valora que el coneixement adquirit és susceptible de tenir una àmplia difusió i pot ser una aportació fonamental de cara a altres activitats en el marc de la commemoració del cinquè centenari de l'estada de Sant Ignasi a Manresa.

Premi Regió7 de Comunicació per a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social: premsa escrita, ràdio, televisió, vídeo, CD Rom o Internet, sobre temes de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat i dotat pel diari Regió7 amb 200 euros. Atorgat a al blog Manresanes que han fet història, elaborat per Lluïsa Font i Conxita Parcerisas, un fons documental de mig centenar de dones de Manresa que han destacat en els seus camps d'activitat, no només de forma reconeguda i formal, sinó també per la incidència que han tingut en el seu entorn immediat. La publicació fa una valuosa tasca de reivindicació del paper de les dones en la societat i ofereix un fons documental valuós per a estudiants i ciutadans interessats en Manresa.

Premi Revista Dovella Treball de Recerca per a Joves a estudis sobre qualsevol aspecte de la Catalunya central, fets per estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius. Convocat i dotat amb 250 euros per als autors i subscripció per dos anys a la revista Dovella per al professor tutor pel Centre d'Estudis del Bages. El jurat decideix atorgar el premi al treball Manresa en temps de guerra, del qual n'és autora Gemma Ribalta Rosell, i professor tutor Pere Gasol Pujol, de l'Institut Lluís de Peguera, de Manresa; en tractar-se d'un molt bon treball de memòria històrica, ben elaborat i redactat i que aporta un fons de documentació original transcrita força valuós. Decideix també atorgar una menció honorífica al treball titulat: Immigració a Manresa: percepció i realitat, del qual és autor Arnau Ballesteros Vilarasau, i professor tutor Josep Pla Huerta, de l'Institut Pius Font i Quer, de Manresa; un treball força original, metodològicament ben elaborat i de gran actualitat”.

L'acte de lliurament de premis es farà el 24 de novembre

L'acte de lliurament de premis es farà el divendres 24 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre, en un acte al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa, en què també s'atorgaran els diversos guardons dels Lacetània, organitzat conjuntament amb l'Ajuntament de Manresa, el Centre d'Estudis del Bages, i Regió7, amb la col·laboració de la Família Esteve.

El guardó que rebrà Agnès Torras és obra de l'artista Josep Barés. La glossa del premi Bages de Cultura anirà a càrrec d'Alba Baltiérrez i Alier, mestra i activista social. En unes vitrines al vestíbul d'alcaldia es mostraran objectes personals de la guardonada.

Les activitats a l'entorn dels premis inclouran també la lectura dramatitzada de l'obra La mort i la donzella (21 de novembre, a les 19.00h) i la presentació del llibre Amb sense tu, de Pep Elias (23 de novembre, 19.00h). Tots dos actes es faran a l'Espai Òmnium.