L'autisme s'ha d'abordar de forma precoç i personalitzada, remarquen els experts

El Congrés Estatal d'Alteracions de Conducta de Manresa aplega 630 professionals

Manresa acull el Congrés Estatal d'Alteracions de Conducta
Manresa acull el Congrés Estatal d'Alteracions de Conducta | Althaia
Redacció
10 de novembre del 2017
Actualitzat a les 20:10h
Èxit de participació a la IV edició del Congrés Estatal sobre Alteracions de la Conducta organitzat per Ampans i Althaia, que ha tingut lloc al Kursaal de Manresa aquest dijous i divendres, 9 i 10 de novembre, i que ha aplegat més de 630 professionals d'arreu de l'estat i ponents de primer nivell. L'autisme ha estat el tema central del Congrés, que incidit sobretot en la importància d'un abordatge multidisciplinari i portar a terme actuacions preventives per millorar la qualitat de vida de les persones amb aquest trastorn i minimitzar les conductes problemàtiques que puguin desenvolupar. 

La detecció precoç i el treball en xarxa entre els àmbits sanitari, educatiu, familiar i social permeten actuar de forma preventiva i disposar d'eines per reduir les conductes problemàtiques de persones amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme (TEA). Són les principals conclusions del Congrés, que ha inclòs la presentació de diferents experiències de territoris en què ja està funcionant aquest model transversal i multidisciplinari, com són el Vallès i el Bages, en què l'aliança entre Ampans i Althaia és clau.

Entre les personalitats que han intervingut al Congrés destaquen Steve Goodman, doctor en Psicologia; Andrew Isaac, metge psiquiatra especialitzat en discapacitat intel·lectual; Bo Hejlskov, neuropsicòleg especialista en l'atenció i educació especial; Amaia Hervás, cap de psiquiatria infantil i juvenil de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa, i Maria Díez, coordinadora de la Unitat Multidisciplinària de TEA de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona.

L'acte de cloenda

El Congrés s'ha tancat amb el reconeixement a Pere Rueda per la seva trajectòria professional al costat de les persones amb discapacitat intel·lectual i fundador d'aquest Congrés, i també a la Federació Catalana d'Autisme pel seu treball de suport i ajuda a les famílies. A banda, s'ha lliurat el guardó a la millor comunicació, presentada per Rafa Bravo i José Miguel Palacios de l'associació Afas Tomelloso, pel treball Creación de un Servicio especializado en discapacidad intelectual y enfermedad mental. Glòria Rodrigo de l'escola Jeroni de Moragas i Georgina Ventura del Parc Hospitalari Martí i Julià de Girona han estat els autors dels pòsters premiats.