Els Tirallongues es fan grans i tornen a fer història

La colla castellera manresana aconsegueix descarregar la Clàssica de Vuit (4de8, 3de8 i 2de7)

3 de 7 descarregat pels Tirallongues aquest diumenge a Manresa
3 de 7 descarregat pels Tirallongues aquest diumenge a Manresa | Tirallongues
Redacció
06 de novembre del 2017
Actualitzat a les 0:14h
Aquest diumenge s'ha celebrat la XXV Diada dels Tirallongues de Manresa a la capital bagenca. Acompanyats dels Castellers de l'Alt Maresme (de sobrenom Maduixots) i els Castellers de Caldes (de sobrenom Escaldats), la colla local enunciava una Diada històrica per ells: volien descarregar l'anomenada Clàssica de Vuit (4de8, 3de8 i 2de7).

Els manresans aquesta temporada ja han aconseguit descarregar per primera vegada el primer castell de 8, el 4de8. El van descarregar el passat mes d'agost a Millars (Catalunya Nord). Des d'aleshores l'han aconseguit fer en tres ocasions més (a Santpedor i a Manresa dues vegades). Així doncs el repte més gran era descarregar el 3de8, un castell mai portat a la plaça per la colla però que portaven molt assajat dels darrers mesos.

Després de tres pilars de 4 per iniciar l'actuació, els Tirallongues han optat per començar les rondes de castells amb la torre de 7. Els nervis dels i les castelleres hi eren ben presents i s'ha notat tant a la pinya com al tronc. S'ha hagut de treballar força sobretot quan l'enxaneta ha travessat el castell. Tot i això l'han pogut descarregar sense més conseqüències. És la quarta que descarreguen enguany.

A la segona ronda han decidit muntar el 4de8. Aquí s'ha notat la gran feina que ha fet l'equip de pinyes de la colla durant els assajos d'aquest castell ja que, com s'ha vist, ha anat molt ben rodat. Tant des de la pinya com des del tronc, transmetia molta seguretat i el castell no s'ha hagut de treballar excessivament. En la seva primera temporada descarregant el 4de8, és cinquè que descarreguen enguany. Una fita inimaginable fa uns mesos.

Finalment i en la tercera ronda, arribava el moment clau de l'actuació i el gran repte: descarregar el 3de8. Després de muntar-se la pinya, altra vegada molt solvent i demostrant el gran treball, han començat a sonar les gralles. El castell brandava ja amb quints col·locats, però la colla el defensava i el treballava excel·lentment. Amb la col·locació del pom de dalt i l'aixecador, ha deixat de bellugar-se tant i l'han assentat. Just després que l'enxaneta fes l'aleta, altra vegada el treball de terços i de quarts del castell ha sigut esplèndid i fantàstic. D'aquesta manera, han pogut desmuntar el castell sense caure i han aconseguit descarregar-lo la primera vegada que el portaven a plaça.
 
A la ronda de pilars, la colla ha mostrat força i ha descarregat dos pilars de 5 majestuosos. Per arrodonir la Diada, han homenatjat tota la canalla amb 11 pilars de 3 nets.

D'aquesta manera els Tirallongues han completat la millor actuació del seu historial: la Clàssica de 8. Tan és així que només els hi resten dos castells de 8 per proclamar-se colla de 8 oficialment.

Els Escaldats, per la seva banda, han descarregat el 3de7 com a millor castell acompanyat del 4de6 amb l'agulla i el 3de6 amb l'agulla després de 2 pilars de 4 d'entrada. Finalment han acabat amb el pilar de 4.

Els Maduixots, després de 2 pilars de 4 han fet el 3de7 també com a millor castell, acompanyat del 3de6 amb l'agulla i el 2de6. Han acabat carregant el pilar de 5 sense més conseqüències.

La colla manresana enguany no acaba la temporada aquí. La setmana vinent viatgen a Sant Cugat a la Diada dels Castellers de Sant Cugat (de sobrenom Gausacs) on podrien portar-hi alguns dels seus millors castells.