Laura Vilagrà posa en valor la seva legislatura al front de la Delegació del Govern

Durant aquesta etapa ha parlat amb cadascun dels alcaldes i alcaldesses dels 169 municipis de la Catalunya Central, i n'ha escoltat totes les inquietuds per desencallar assumptes i traslladar l'acció de Govern

Laura Vilagrà, en una imatge d'arxiu, a Santpedor
Laura Vilagrà, en una imatge d'arxiu, a Santpedor | Estefania Escolà
Redacció
02 de novembre del 2017
Actualitzat a les 14:56h
La delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, ha fet balanç en el marc de la legislatura finalitzada anticipadament com a conseqüència de l'aplicació de l'article 155 per part del govern espanyol.

Des que va assumir les funcions de delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central el dia 19 de gener de 2016, Laura Vilagrà ha visitat cadascun dels 169 municipis del territori i s'ha reunit amb els seus alcaldes i alcaldesses.
 
D'aquestes trobades n'han sorgit assumptes a resoldre, de temàtiques molt diverses, dels quals des de la Delegació s'ha ajudat a desencallar i a trobar-hi solucions.
 
Dades rellevants de la Catalunya Central

La població de la Catalunya Central, amb dades de 2016, és de 513.226 habitants, dels quals 158.281 (un 30,84%) són persones entre 0 i 29 anys, 229.461 (un 44,71%) tenen entre 30 i 59 anys, 91.521 (un 17,83%) estan en la franja d'edat d'entre 60 i 79 anys, i 33.963 (un 6,62%) tenen 80 anys o més.
 
La mitjana de persones en atur és de 33.176,4 persones (dades de 2016), i el Producte Interior Brut (PIC), amb dades de 2014, és de 23.800 euros per habitant.
 
En aquest sentit, arran de les visites als 169 municipis de la Catalunya Central s'han tractat més de 500 aspectes relacionats amb 19 temàtiques diferents, entre les quals destaquen les carreteres, la gestió de l'aigua, l'urbanisme i els equipaments educatius.
 
Triple eix de la Delegació
 
L'actuació de la Delegació territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central gira entorn de tres eixos:

- Ser corretja de transmissió dels projectes i necessitats del territori cap al Govern, i també de les propostes del Govern cap al territori, per tal que la seva gestió sigui més eficaç i eficient. En aquest sentit, l'objectiu sempre ha estat donar suport als ajuntaments i donar impuls als projectes estratègics

- Intervenir i incidir en les problemàtiques plantejades, tant des d'un nivell més local com des d'un àmbit més global, mitjançant els recursos a l'abast de la Generalitat de Catalunya

- Assolir els reptes conjunts, entre els representants institucionals del territori de la Catalunya Central i el Govern, per treballar tots plegats vers la cohesió de la Regió Central de Catalunya, com a element essencial per aconseguir l'equilibri territorial de Catalunya

Objectius concrets i actuacions globals destacades

La plasmació damunt del territori d'aquests eixos es fa mitjançant l'establiment de polítiques públiques territorialitzades, i canalitzades mitjançant una estructuració en taules sectorials.
 
En el treball de la Delegació hi ha moltes actuacions globals destacables. Una d'elles és l'assistència i presentació en tots els Consells d'Alcaldes i Alcaldesses, amb la finalitat de ser referent i tenir contacte permanent amb el municipalisme.
 
Una fita important ha estat la tasca per a la creació de l'Ateneu cooperatiu de la Catalunya Central, en el marc de la voluntat d'impuls de l'economia al territori.
 
En aquests quasi dos anys s'ha fet visita a totes les oficines de Treball de la Generalitat a la Catalunya Central, per a la presa de coneixement de la realitat del territori i per dur a terme totes les actuacions necessàries per a la seva adequació i millora.
 
També s'ha visitat Universitats i Centre de Formació Pràctica, així com aquells altres espais en l'àmbit de la formació i innovació.
 
En l'àmbit de la salut, s'ha fet visita a tots els Hospitals, aconseguint fites com l'assumpció de la gestió de l'hospital de Berga o la millora amb les infraestructures a la comarca del Solsonès, amb el consorci hospitalari de Vic i amb el suport per a la creació de la facultat de Medicina de la UVIC-UCC.
 
També s'ha visitat els Parcs de Bombers i Àrees Bàsiques Policials del Cos de Mossos d'Esquadra, i s'ha fet reunions amb els alts càrrecs de cadascun dels departaments de l'administració de la Generalitat.
 
Durant aquest temps s'ha fet atenció als Micropobles i la seva genuïnitat, i el treball detallat perquè cada departament atengui aquesta realitat concreta de manera especial.
 
Un altre aspecte remarcable ha estat l'Avantprojecte de la llei de Territori, fruit d'una necessària regulació amb voluntat de facilitar els tràmits urbanístics, especialment en disseminats i urbanitzacions.
 
En el municipalisme també s'han fet tràmits diversos i continus amb Secretaris/Interventors municipals.
 
Durant el període també s'ha fet gestió i derivació ajudes extraordinàries de tots els departaments de la Generalitat, posant èmfasi en el de Governació.
 
En l'àmbit comunicatiu cal destacar la visita als mitjans de comunicació rellevants del territori, la creació i elaboració Butlletí electrònic (amb uns 300 subscriptors en l'actualitat), la creació d'un compte de Twitter (amb més de 2.100 tuits) i la renovació de la pàgina web.
 
En el marc de l'organització interna, s'ha establert Consells de direcció itinerants i, per una major organització territorial, s'ha establert i realitzat trobades per a una major cohesió territorial amb capitals de comarca i consells comarcals, així com també trobades per vehicular proposta i treball en comú en matèria turística. Per tant, hi ha hagut voluntat d'estructuració ordenada dels diferents nivells administratius, evitant ineficiències i/o duplicitats, alhora que es fa un especial tractament especial en diversos àmbits (Carreteres, ACA, equipaments educatius, urbanisme i telecomunicacions), que han estat les principals demandes. Cal destacar que en cada un d'aquests àmbits temàtics, el grau de treball i detall ha estat molt gran.
 
Fruit de les visites i trobades, amb la gran transversalitat, s'ha elaborat una fitxa municipal amb totes les temàtiques i inquietuts de millora que s'han trobat, i s'ha donat resposta als Ajuntaments havent tramitat cada aspecte.
 
I, a més, s'ha fet acompanyament a Consellers, Vicepresident i President en les seves visites al territori.
 
Des de la Delegació es fa palès l'agraïment a tot el territori i tots els agents actuants, per la voluntat de millora i transformació mostrada permanentment.
 
En aquest sentit, més enllà de la delegada territorial, també ha estat cessat el seu responsable d'oficina, Pep Mas.