L'alcalde de Cardona li retreu l'ERO a Ercros després d'obtenir «beneficis substanciosos»

Ferran Estruch emplaça l'empresa a treballar al màxim per poder donar sortida laboral als treballadors de la planta a prop de Cardona i a "eliminar el runam, encara que sigui a llarg termini"

Redacció
31 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 16:25h
Imatge d'arxiu de pancartes en contra del tancament d'Ercros a Cardona
Imatge d'arxiu de pancartes en contra del tancament d'Ercros a Cardona | Norma Pujol Farré
L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha mantingut durant mesos diverses reunions tant amb el govern com amb representants d'Ercros per tal de no haver d'arribar al tancament de la planta de Cardona. Malgrat això, segons Estruch, l'empresa "no ha estat receptiva" a les demandes per tal de donar una sortida a aquest problema. Pel batlle cardoní, "per poder eliminar tot el runam salí la millor manera hauria estat explotant la sal i comercialitzant-la". A hores d'ara es calcula que hi ha acumulats uns 4 milions de tones de mineral.

Com informava NacióManresa, Ercros va presentar dilluns un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), a les explotacions de Cardona, Flix i Vila-Seca. Un total de 132 persones es veuran afectades, 34 de les quals pertanyen a la fàbrica de Cardona.

El tancament de les plantes es produirà cap a l'11 de desembre, data límit per deixar de produir clor amb la tecnologia del mercuri que és el que Ercros fa a la planta de Vilaseca fent servir la sal de Cardona. Segons la normativa de la Unió Europea, a partir d'aquesta data s'haurà de fer amb un altre procediment com són les cèl·lules de membrana.

Estruch demana una sortida laboral als treballadors afectats

L'alcalde emplaça Ercros a treballar al màxim per poder donar sortida laboral als treballadors de la planta a prop de Cardona, i en aquest sentit, està treballant intensament per tal de fer-ho possible. És per això que l'Ajuntament ha demanat a Ercros i a la Generalitat que contemplin una solució global que permeti no deslocalitzar als treballadors de la vila.

L'alcalde exigeix a Ercros el màxim compromís en la recuperació mediambiental de la vall salina, com un dels màxims explotadors de sal i potassa al llarg del segle XX. Segons el batlle "hem estat i serem contundents en la necessitat d'eliminar el runam, encara que sigui a llarg termini". En aquest sentit "emplacem Ercros a tenir una actitud positiva davant la problemàtica social i mediambiental i demanem a la Generalitat que actuï com a mediador per tal de fer-ho possible".

A més, l'alcalde posa de manifest "el descontentament amb Ercros pel tancament de la planta de Cardona adduint el cost excessiu que els suposaria mantenir la fabricació a la població mentre que presenten beneficis substanciosos en els darrers anys".

En els propers dies, l'alcalde es tornarà a reunir amb els representants dels treballadors, la direcció d'Ercros, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i amb el Departament de Territori i Sostenibilitat.

El Pla Director Urbanístic de la mineria una possible solució

En aquest sentit, el batlle va tenir una reunió el passat 11 d'octubre amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, on es va acordar que Cardona s'incorporés al Pla de Mineria del Bages, una demanda llargament sol·licitada. Pel consistori, aquesta ha de ser una eina important per donar sortida a la problemàtica mediambiental i minera de la vila.

Cardona havia estat exclosa del PDU inicialment però després de llargues negociacions forma ja part d'un pla que té unes clares directrius per desenvolupar l'activitat minera amb una visió de conjunt i amb mesures encaminades a assolir el residu zero en un màxim de vint anys.

Pel municipi, formar part del Pla de Mineria del Bages ha de permetre definir unes directrius clares en la línia marcada al 2003 en el projecte integral de restauració de la vall salina i la recuperació de la llera del riu, i el futur d'activitat industrial de Cardona.
Arxivat a