L'Escolania edita un CD d'homenatge al P. Ireneu Segarra en el seu centenari

També intervé la Capella de Música, que igualment encara és fruit del mestratge d'aquest monjo músic de fama internacional, que va ser director de l'Escolania durant mig segle

Redacció
30 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 20:41h
Arran del centenari del naixement d'un dels Mestres de l'Escolania de Montserrat més reconeguts internacionalment, el P. Ireneu Segarra (1917-2005), s'ha editat un CD d'homenatge amb la seva música, interpretada per l'Escolania i la Capella de Música actuals. El disc, que porta per títol Salve Regina. Música del P. Ireneu Segarra, ha estat produït per Discos Abadia de Montserrat (DAM). La direcció ha anat a càrrec de Llorenç Castelló, que ha estat acompanyat a l'orgue de la Basílica de Santa Maria de Montserrat per Mercè Sanchís i per Vicenç Prunés. El repertori del disc el formen set obres que porten la signatura del P. Ireneu.

El P. Ireneu Segarra (Ivars d'Urgell, 1917-Montserrat, 2005) va dirigir l'Escolania durant mig segle. El seu mestratge no es va limitar a Montserrat, sinó que va cristal·litzar en diverses institucions –com ara l'Escola Musical de Pedagogia-, en llibres de pedagogia musical i en un mètode d'educació de la veu que va ser traduït a diverses llengües. Va fundar els Encontres Internacionals de Compositors per estimular la creació de música litúrgica de qualitat en llengua vernacla després de la reforma volguda pel Concili Vaticà II. La seva tasca musical li va valer l'estimació de moltes de les grans figures de la música del seu temps.

La música del P. Ireneu, tant les seves composicions com les interpretacions d'obres d'altres, és tota ella fruit de la seva vivència interior, arrelada en l'espiritualitat benedictina, en la Bíblia i en la litúrgia de l'Església. Amb la seva música i, també, a través de la direcció de l'Escolania, el P. Ireneu Segarra va ajudar a pregar molta gent. Molta de la seva música litúrgica encara continua ressonant en moltes esglésies i no sols de Catalunya. Va realitzar més d'un centenar d'enregistraments, alguns dels quals van rebre premis internacionals.

L'Escolania i la Capella de Música de Montserrat actuals continuen la línia que va marcar el P. Ireneu, seguida pels qui varen aprendre d'ell i ara posen en pràctica els seus ensenyaments i la seva tradició musical. Com ell, alternen composicions clàssiques amb formes innovadores. Aquest CD és, doncs, un record i un homenatge en el centenari del seu naixement, a la persona i a l'obra d'un monjo músic, el nom del qual queda dignament agregat a la llista dels grans Mestres de l'Escolania montserratina dels s. XVII i XVIII.

El disc Salve Regina. Música del P. Ireneu Segarra està enregistrat a la Basílica de Santa Maria de Montserrat el maig de 2016 i compta amb un llibret que inclou articles del P. Abat Josep M. Soler i dels PP Bernabé Dalmau i Daniel Codina, en versió catalana, castellana i anglesa. Conté les següents obres:

- Salve Regina "Germinans"
- Feliç la Verge Maria
- Els nostres camps han florit
- Salve Montserratina
- Nit de vetlla
- La Paraula es va fer carn
- Déu és amb nosaltres