Infraesructures

Territori adjudica les obres de millora a la C-55 i la C-58 entre Collbató i Castellbell

Els treballs, amb un import de 4,7 milions, consisteixen en reforçar la separació dels sentits de la circulació amb l'objectiu de minimitzar el risc de xocs frontals

per Redacció, 27 d'octubre de 2017 a les 21:07 |
Tram de carretera a la C-55 | GSV
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat per 4,7 MEUR les obres de millora a la C-55 i a la C-58, entre els termes municipals de Collbató (Baix Llobregat) i Castellbell i el Vilar. Aquesta actuació s'emmarca en el conjunt de mesures que el Departament està desplegant en aquest corredor viari per afavorir la seguretat i la mobilitat. Es preveu que els treballs, que abasten un total de 8,5 quilòmetres, comencin aquest hivern i tinguin un termini d'execució de nou mesos. Entre les mesures que la Generalitat està aplicant en aquestes vies, destaquen les accions encaminades a reforçar la separació entre els sentits de la circulació, amb l'objectiu de minimitzar el risc de xocs frontals.

En concret, els treballs tindran lloc a la C-55, entre la zona de Can Gomis, a Collbató, i la connexió amb la C-58, i entre aquest punt i el túnel de la Bauma. A més, les obres comportaran la millora del ferm d'aquestes carreteres, amb el tractament previ específic d'aquells punts que presentin més desgast o algun desperfecte. En aquest entorn, la C-58 registra un trànsit d'uns 18.000 vehicles diaris i la C-55, uns 27.000.


L'actuació es divideix en diversos trams. A Can Gomis (Collbató), es preveu la remodelació de la intersecció existent entre la C-55 i la B-112, on també se situa l'accés cap al pont que comunica amb l'aeri de Montserrat. Així, es preveu la formació d'un enllaç amb carrils centrals d'espera i illetes per a canalitzar els moviments, de manera que es reordena aquest àmbit. El nou accés es configura també com a zona de canvi de sentit per als vehicles que surten de la zona d'aparcament existent al marge de la carretera i que volen retornar en direcció Barcelona.

Al tronc de la carretera, es crea una banda zebrada central amb balisa per a la separació de fluxos de vehicles, de 60 centímetres d'amplada. D'altra banda, s'eixamplarà i es pavimentarà el camí de vianants que voreja l'exterior de la carretera des del Pont de l'Aeri i les zones de Can Gomis i els diversos camins d'accés al massís de Montserrat. Es protegirà els vianants mitjançant una barrera de formigó.

Entre Can Gomis i Monistrol de Montserrat, es preveu la implantació d'un tercer carril en sentit Barcelona, mitjançant l'eixamplament de la carretera, a més de projectar una barrera de formigó que separi els dos sentits de circulació. En dos trams, la nova plataforma transcorrerà en voladiu per la proximitat, en un nivell inferior, del riu Llobregat.

Pel que fa a la travessera de Monistrol de Montserrat, al pas de la carretera C-55 per l'interior de Monistrol de Montserrat, es preveuen diverses actuacions de caire urbà per afavorir la seguretat dels moviments de vehicles en les interseccions i del pas de vianants.


En el tram entre l'enllaç del cremallera de Montserrat i la connexió amb la C-58, en aquest tram, s'amplia la separació central actual amb un zebrejat de 60 centímetres d'amplada i es col·loquen balises cilíndriques.

Es remodelarà l'actual enllaç entre la C-55 i la C-58, per millorar-ne les prestacions; en concret, en la incorporació cap a la C-55 en sentit Manresa. Així, el llaç de canvi de sentit i el ramal actuals se substituiran per un nou ramal d’un carril de 400 metres de longitud, que connectarà directament ambdues carreteres. Es formarà també un carril d’acceleració de 200 metres de longitud.

Al túnel de Bogunyà es reconfiguraran els carrils per implantar un espai central zebrejat de 60 centímetres d'amplada. A la resta del tram, també s'instal·laran balises.

Millora de la seguretat a la travessera de Castellgalí

El Departament també ha adjudicat les obres de millora de la seguretat viària a la travessera de Castellgalí i en diversos punts de la C-55 entre Castellbell i el Vilar i Manresa, per un import de 426.776 euros. Es preveu que aquesta actuació s'iniciï durant l'últim trimestre i tingui una durada de dos mesos.

L'obra complementa l'actuació que el Departament va finalitzar l'any passat d'instal·lació d'una nova barrera de separació entre els sentits de circulació per evitar xocs frontals i que va comptar amb una inversió de 4 milions d'euros. Els treballs que ara s'han adjudicat se centraran sobretot en la travessera de Castellgalí, sobre la qual no es va actuar llavors, i també inclouen millores localitzades a la C-55 des de Manresa a Castellbell i el Vilar.

En concret, les tasques previstes són una estesa d'una nova capa de paviment; la implementació d'un zebrat central de separació entre sentits de la circulació per millorar la seguretat viària. Aquesta actuació comportarà l'estretament dels carrils, que passaran dels 3,5 actuals a 3,2 metres d'amplada; la formació de 30 metres de cuneta formigonada i conversió a cuneta remuntable de 30 metres més; la disposició d'una barrera de formigó per millorar la seguretat a l'entorn de l'estrep d’un pas superior existent i la instal·lació de canalització per a telecomunicacions per donar continuïtat a l'existent fora de la travessera. 

A més de les actuacions a la travessera, es preveu la instal·lació d'un sistema de protecció per a motoristes a la part exterior de diferents trams de la barrera metàl·lica existent de separació de sentit.

L'obra durà a terme la formació d'un apartador de 5,5 metres d'amplada per a facilitar la parada de vehicles en cas d'incidència, en un tram de 50 metres de longitud a la C-55 a prop de l'entrada del nucli urbà. També es preveu condicionar un camí que discorre en una zona boscosa als marges de la carretera en uns 200 metres, també al terme de Castellgalí, per tal d'integrar-lo al recorregut del camí ignasià. Finalment, s'inclourà la formació de trams de cuneta i la millora de diversos trams de barreres de seguretat.

 

Participació