Cardona congela la majoria de les taxes i els impostos municipals per al 2018

L'única taxa que puja, entre un 5% i un 10%, és la de recollida de residus

Redacció
25 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 19:47h
El Ple de l'Ajuntament de Cardona va aprovar dimarts les ordenances fiscals per al proper exercici amb la congelació de la majoria de taxes i tributs i l'augment de les bonificacions en alguns impostos per tal de no incrementar la pressió fiscal dels cardonins i cardonines, amb els vots d'ERC i les abstencions de PDeCAT i PSC.

Les ordenances per a 2018 presenten pocs canvis respecte a l'any passat. Pel que fa a l'ordenança de l'impost sobre les plusvàlues es proposa modificar el tipus de gravamen en el tram dels 20 anys és a dir, en cas d'herències majoritàriament, experimentarà una reducció que passarà del 3 al 2. També les plusvàlues continuaran amb la bonificació del 90% de la quota de l'import quan es tracta d'una transmissió de l'habitatge habitual del difunt.

L'equip de govern ha modificat la taxa de serveis de la piscina municipal per tal d'aplicar una reducció en la franja horària de 18 h a 20 h. Així el preu de les entrades es reduirà i tindrà un preu de 2 euros per adult en dies laborables i 2,50 euros per caps de setmana i festius i 1,30 euros per a nens i adolescents entre 5 i 15 anys en dies laborables i 1,80 euros per caps de setmana i festius.

Pel que fa a l'ordenança de la taxa de prestació dels serveis de residus municipals és de les poques que pujarà durant aquest exercici 2018. Es va acordar un augment del 5%, excepte per la taxa individual que es congela. Per grans superfícies, restaurants, hotels i supermercats se'ls aplicarà un 10%. En aquest sentit, l'Ajuntament ha encarregat un estudi per tal de millorar el sistema de recollida d'escombraries i així buscar noves alternatives i reduir costos.

Un altre dels canvis que apareixen en les noves ordenances fa referència a l'estacionament de vehicles de tracció mecànica en vies públiques municipals. S'hi afegeix la zona del Rastrillo, que passarà a ser estacionament de durada limitada gratuït mitjançant rellotge cronòmetre o nota manual, igual que la zona del Portalet.

Val a dir que Cardona, amb les darreres dades disponibles de 2016, se situa per sota de la mitjana de la pressió fiscal comparada amb 29 municipis del Bages, situant-se en un 4,06%, comparada amb la mitjana del 4,76%.

Per a la regidora d'hisenda, Aida Molner, "les noves ordenances continuen en línia amb el que hem estat treballant en els darrers anys. Seguim amb l'objectiu de garantir els millors serveis per als cardonins sense incórrer en un augment substancial de les taxes i impostos".

Al mateix Ple es van aprovar també dues mocions més per unanimitat. Una, contra la repressió de l'estat espanyol el dia 1 d'octubre en la celebració del referèndum, i una altra per exigir la llibertat immediata dels presidents de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Ple extraordinari d'urgència

A tres quarts de vuit del vespre es va celebrar un Ple extraordinari d'urgència per tal d'aprovar una moció per aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya. La moció que es va aprovar per punts, a petició del regidor del PSC, acorda condemnar la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l'Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes i instar el Govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola.
Arxivat a