Seixanta advocats voluntaris presenten denúncies pels més de 30 ferits al Bages l'1-O

El degà de l'ICAM, Abel Pié, avisa que el procés serà "molt llarg", però no descarta recórrer als tribunals europeus "si és necessari"

Una representació de la seixantena d'advocats que donen suport gratuït a les víctimes de l'1-O
Una representació de la seixantena d'advocats que donen suport gratuït a les víctimes de l'1-O | Pere Fontanals
Estefania Escolà
25 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 16:18h
L'actuació policial de l'1-O es va saldar amb una cinquantena de víctimes al Bages, més d'una trentena són ferits i, la resta, són persones que es van quedar tancades dins els centres electorals sense possibilitat de sortir ni rebre assistència legal o sanitària. Una representació d'advocats del Col·legi d'Advocats de Manresa que, des del mateix dia del referèndum, ha donat assessorament gratuït a tots ells, ha presentat aquest migdia set denuncies, quatre de col·lectives per a cada poble on es van fer actuacions policials violentes (Sant de Vilatorrada, Fonollosa, Castellgalí i Callús), i tres d'individuals per les víctimes més greus. El degà, Abel Pié, ha garantit que el Col·legi d'Advocats de Manresa vetllarà perquè la investigació acabi amb un judici "com cal", i ha assegurat que "això és el què hauria de passar si estiguéssim en un estat de dret, i aquest no fos un cas polític". En aquest sentit, Pié ha avisat que el procés pot ser "molt llarg", però no descarta recórrer als tribunals europeus si aquí fracassa.

"Nosaltres presentem denúncia per lesions, però creiem que s'ha vulnerat un dret fonamental de les persones, que és que estaven en reunió, i això està tipificat penalment i anem per aquí, per la vulneració de drets fonamentals". Així s'ha expressat el degà del Col·legi d'Advocats de Manresa, Abel Pié, que aquest matí, juntament amb una representació de la seixantena d'advocats voluntaris, han presentat denúncies davant del deganat dels Jutjats de Manresa. Pié confia que la fiscalia si sumi i acabi investigant tots els casos. Aquesta seixantena d'advocats representen un 30% del total d'advocats col·legiats de Manresa.

En total, el Col·legi d'Advocats ha presentat set denúncies: quatre per a cada municipi afectat (Sant Joan de Vilatorrada, Fonollosa, Callús i Castellgalí) i tres d'individuals pels casos més greus, que van necessitar de baixes o intervenció quirúrgica. Entre els afectats, hi ha càrrecs polítics com l'alcalde de Callús, Joan Badia, el de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso o el regidor d'ERC a l'Ajuntament de Sant Joan, Jordi Pesarrodona. 

Pié ha avisat que el procés pot ser lent, però ha assegurat que el Col·legi d'Advocats de Manresa "no es pot cansar de la justícia" i, per tant, vetllarà perquè el procés arribi fins al final. Segons ha dit, és complicat de calcular, però ha avisat que el procés es pot allargar durant més de deu anys. Pié ha garantit que, en el cas que els jutjats de l'estat no els donin la raó, presentaran el cas davant dels tribunals de defensa dels drets socials d'Europa. 

La denúncia no té cap cost ni per a les víctimes, ni pels advocats, ni tampoc per al Col·legi.