El ple de Manresa es posiciona contra el 155 i a favor de la declaració, amb l'abstenció del PSC

Els socialistes rebutgen la suspensió de l'autogovern de Catalunya, però presenten una esmena a la totalitat que insta les parts "al diàleg" i es demana la convocatòria d'unes eleccions autonòmiques

25 d'octubre del 2017
Actualitzat el 26 d'octubre a les 17:29h
El Ple de Manresa votant en contra de l'aplicació de l'article 155
El Ple de Manresa votant en contra de l'aplicació de l'article 155 | Pere Fontanals
Cap sorpresa. El ple extraordinari i urgent convocat arran de l'aplicació de l'article 155 contra l'autogovern de Catalunya a l'Ajuntament de Manresa ha aprovat amb els vots de CDC, ERC, la CUP, Democràcia Municipal i el regidor no adscrit Miquel Davins, la moció proposada per l'ACM i l'AMI contra l'intent de l'Estat espanyol de detituir el govern català i intervenir totes les sevss conselleries. Els tres regidors del PSC s'hi han abstingut, mentre que els dos de Ciutadans hi han votat en contra.

En una sessió que ha començat puntual a 1/4 de 10 del matí i amb el saló gairebé ple de gent amb cartells que demanaven la "llibertat dels jordis", la intervenció dels portaveus dels grups ha anat en la mateixa línia que en el ple ordinari de dijous passat quan la moció parlava de l'actuació policial durant l'1-O i l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, però menys tensionada.

De nou, el gruix d'intervencions han anat encarades a debatre amb el president del grup municipal del PSC, Felip González, els matisos de la moció, fins al punt que el socialista ha demanat "als mitjans de comunicació" que destaquin que el PSC "està en contra de l'aplicació de l'article 155, igual que estem en contra de l'actuació policial de l'1-O i de l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium". Per això ha presentat una esmena que insta les parts "al diàleg" i es demana la convocatòria d'unes eleccions autonòmiques.

La portaveu de CDC, Àuria Caus, s'hi ha referit per dir-li al PSC que "no es pot nedar entre dues aigües". El republicà Marc Aloy ha dit a González que "no dubtem" del seu rebuig al 155, "però formen part d'un grup que sí que lhi dona suport". Garcés, de la CUP ha explicat l'esmena que han presentat per reconèixer la tasca que ha portat a terme la ciutadania, i ha destacat que "l'únic conflicte, l'única violència, ha vingut per part de l'Estat espanyol". Finalment, Ton Sierra, de Democràcia Municipal, ha titllat d'"activitat despòtica" la que porta a terme el govern de l'Estat.

El PSC se sent com el "rival a batre"

El PSC, en boca de Felip González ha explicat l'esmena a la totalitat que el seu grup ha presentat. "Votarem en contra de l'aplicació de l'article 155, de l'actuació policial de l'1-O, i contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart", ha explicat, però també com "el que entenem un salt al buit", en referència a una declaració d'independència. González entén que s'ha arribat a aquest punt per "una manca de bona política per part de tothom". I ha lamentat que el PSC sigui el "rival a batre" des de tots els bàndols, ja que és "l'últim pont que queda", i tothom el vol derruir.

El president de Ciutadans, Andrés Rojo, ha començat fent enriolar el públic assistent després d'afirmar que "l'aplicació de l'article 155 no suspèn l'autonomia". I ha defensat el seu vot negatiu a l'esmena del PSC a qui ha acusat d'"incoherent", ja que a Manresa se situen en contra del 155, "quan en son un dels redactors".

Tant el republicà Aloy com el cupaire Garcés han completat les seves intervencions assegurant que el PSC no és el "rival a batre". Eloqüent ha estat Garcés quan li ha fet veure a González que "us interpelem a vosaltres perquè aquest país també es farà amb vosaltres, i creiem que estem a temps de rectificar". "Amb altres -referint-se a Ciutadans a qui ha titllat de "feixistes" en diverses ocasions- ja no ho intentem perquè seria com donar-nos cops de cap contra la paret".

Després de la votació, a la qual el PSC s'ha abstingut i Ciutadans hi ha votat en contra, el públic s'ha posat a peu dret mostrant cartells per l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 

El públic del ple de Manresa mostrant cartells per la llibertat de Sànchez i Cuixart. Foto: Pere Fontanals