1 de 10
Recreació històrica i patrimoni

Sant Joan viatjarà 100 anys enrere amb una Fira dels Embarrats cada cop més ambiciosa

Enguany, la cinquena edició de l'esdeveniment comptarà amb nombroses novetats i potenciarà els espectacles de carrer itinerants

La cinquena edició de la Fira dels Embarrats comptarà amb una exposició de 21 cotxes d'època | AFT
per Aina Font Torra, Sant Joan de Vilatorrada | 25 d'octubre de 2017 a les 10:08 |
La Fira dels Embarrats de Sant Joan de Vilatorrada va començar entrant dins del sac de tots aquells esdeveniments de recreació històrica que se celebren a tot Catalunya, ja sigui transportant el poble o ciutat en qüestió a l'època medieval (l'Aixada de Manresa), a la dècada de la Guerra de Successió (l'Aplec de Cardona) o al passat romà (la Ludi Rubricati de Sant Boi de Llobregat). Però després de quatre edicions, i tal com explica el regidor de Cultura de l'Ajuntament santjoanenc, Jordi Pesarrodona, "el que celebrem al poble ha acabat esdevenint únic i especial". Aquesta màxima la justifica manifestant que "a diferència de totes les fires catalanes que situen la seva acció a finals del segle XIX i primers del XX, nosaltres focalitzem el protagonisme en la classe treballadora imperant en aquell moment: els pagesos i els treballadors i treballadores de les fàbriques tèxtils". Aquest protagonisme el materialitzen, sobretot, oferint nombrosos espectacles teatrals que es fonamenten a partir de converses o accions quotidianes de l'època.
 

La Fira dels Embarrats tindrà lloc aquest cap de setmana (28 i 29 d'octubre) i, tal com argumenta el regidor de Comerç, Turisme i Consum, Eduard Mata, "està totalment consolidada". De fet, cada any hi ha més entitats i persones del municipi que, de manera desinteressada, decideixen ajudar en l'organització de l'esdeveniment. En aquesta edició, més d'un centenar de ciutadans (sense comptar els treballadors de l'Ajuntament) ha treballat per fer possible que, durant 2 dies, Sant Joan es traslladi de ple a l'any 1920, moment en el qual, la seva principal font d'ingressos eren les tres fàbriques tèxtils que encara avui llueixen a la vila: la Gallifa, la Burés i la Borràs.
 

Implicar-hi tots els santjoanencs
 
"La Fira dels Embarrats creix amb la voluntat que cada vegada més, tot el municipi se senti implicat amb el que significa", recalca Mata, que conclou que, "al final, el que fa la fira és parlar-nos de l'ADN del nostre poble".
 
Amb l'objectiu, doncs, d'involucrar-hi la ciutadania, enguany s'ha decidit organitzar propostes a partir de dijous perquè, d'aquesta manera s'arribi a dissabte amb el xip totalment posat en el primer terç del segle XX. En aquest sentit, el dia 26 es duran a terme dues activitats: una pensada per als més petits i l'altra dedicada als adults.
 
La primera tindrà lloc a la sala infantil Alba Sellarès de la Biblioteca de Cal Gallifa i anirà a càrrec de la rondallaire sabadellenca Marina Antúnez, que oferirà l'espectacle Contes veremats, contes enfilats. Començarà a les sis de la tarda.
 
A dos quarts de vuit del vespre l'activitat es traslladarà a la fàbrica Burés, on es durà a terme la xerrada La vida al camp: història de la vinya al Pla de Bages, que glossarà la sommelier Clara Antúnez. En acabar, s'oferirà un tast de productes locals entre els quals no hi faltarà el vi de la DO Pla de Bages.
 
Cal destacar que des de dilluns la biblioteca municipal està acollint una exposició fotogràfica que recull instantànies de les quatre edicions anteriors d'Embarrats.
 
Propostes i novetats
 
Sota la direcció i coordinació de Miquel Riera (president de Creu Roja Manresa), la Fira dels Embarrats ha comptat, com cada any, amb el suport incondicional de les regidories de Cultura i de Comerç, Turisme i Consum de l'Ajuntament.
 
El certamen donarà el tret de sortida aquest dissabte, 28 d'octubre, amb l'obertura del tradicional mercat artesanal que ocupa el carrer del Riu i els voltants de Cal Gallifa. A dos quarts de set de la tarda els actors començaran a sortir al carrer per oferir, fins a les dotze de la nit, una visita teatralitzada per les tres fàbriques tèxtils del poble. Aquesta activitat, que és gratuïta, agafa, enguany, un caràcter més participatiu. I és que tal com explica Riera, "la gent que vingui a fer la visita no només farà de públic sinó que també podrà interactuar amb els actors". El coordinador també ha recalcat que el recorregut de la visita guiada serà totalment diferent al dels altres anys, incorporant nous espais "que segurament que molta gent desconeix".
 
Dissabte clourà amb l'espectacle Vilatorrada's Hall, una proposta que va inaugurar-se l'any passat i que pretén "consolidar-se com una de les activitats més potents de la fira", posa de manifest Riera. El Vilatorrada's Hall se situa en el marc d'un hipotètic Sant Joan molt ric que, durant la seva festa major, decideix contractar un grup anglès de Music Hall perquè faci un espectacle.  El xou començarà a les nou del vespre i tindrà lloc a la Sala Cultural de Cal Gallifa. Els actors, com no podia ser d'una altra manera, seran els mateixos santjoanencs.
 
Pel que fa a diumenge, "hem apostat per fidelitzar aquelles actuacions que la gent ja s'havia trobat en les altres edicions com és el cas de les bugaderes, l'escola, el passa carrers de les autoritats o les xafarderes", exposa Miquel Riera, tot afegint que en aquesta cinquena edició "hi haurà més teatre de carrer itinerant". Així doncs, el públic que es traslladi a Sant Joan es trobarà amb un remeier  venent ungüents miraculosos que ho curen tot, fins a un músic amb un piano de roda, passant per un grup que plantejarà la gent ballar sardanes amb la música d'un acordió.
 
La Fira Embarrats dirà adéu a la seva cinquena edició amb un espectacle de cloenda que simbolitzarà un dia de festa pels obrers de principis del segle XX. La mostra, que també inclourà un piro musical, començarà a les vuit del vespre i se celebrarà al pati de la xemeneia de Cal Gallifa.
 
La visita de Joan Gamper
 
En les visites de dissabte a les fàbriques, els assistents s'hi trobaran un enginyer anglès que ha viatjat expressament fins al poble per veure les tèxtils. Totalment meravellat, el personatge decideix convidar un amic seu suís a visitar el municipi. Un amic que no feia gaire que, amb uns quants companys, havia fundat una entitat esportiva anomenada Futbol Club Barcelona. Es tracta, ni més ni menys, que de Joan Gamper. Ell, juntament amb els jugadors de l'FCB de llavors, ensenyarà a jugar a futbol als treballadors de les fàbriques, que oferiran un partit amistós, a dos quarts d'una del migdia, al Parc Catalunya.
 
Exposició de cotxes d'època
 
L'entitat Clàssic Motor Club del Bages, amb seu social a Sant Joan de Vilatorrada, col·labora amb Embarrats des de la primera edició, cedint alguns dels cotxes dels seus socis per a dur a terme accions teatralitzades. Enguany, però, la seva aportació incrementarà. I és que durant tot el cap de setmana, en el local del taller Autosretro, al carrer Montseny 6, muntaran una exposició de 21 vehicles datats entre els anys 1907 i 1941. "Es tracta d'una mostra única en les fires modernistes", explica Pesarrodona, que afegeix que aquesta proposta "dona un al·licient de veracitat a la fira".
 
"La gent s'atansi a l'exposició podrà veure, en pocs minuts, gairebé quaranta anys de la història de l'automobilisme", explica Jaume Jubert, membre de l'entitat, que conclou que "la majoria dels cotxes han estat cedits pels nostres socis de la Catalunya Central".

 

Participació