En marxa el XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana

La inauguració ha comptat amb la presència del conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, i la consellera de Salut al govern de les Illes Balears, Patricia Gómez

El conseller Antoni Comín durant la inauguració del Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana
El conseller Antoni Comín durant la inauguració del Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana | Althaia
Redacció
20 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 20:14h
Aquest divendres al matí s'ha iniciat el XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, un esdeveniment que se celebra per primera vegada a Manresa i que aplega unes 400 persones entre acadèmics, científics, professionals i estudiants de diferents àmbits. La situació actual de les polítiques de salut i la llengua als territoris de parla catalana és el tema de debat del Congrés, que s'allargarà fins demà al migdia.

L'acte inaugural ha comptat amb la intervenció del conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, que ha fet un breu repàs dels congressos de metges i biòlegs de llengua catalana i el seu paral·lelisme amb la història de Catalunya. "En els moments fundacionals, els metges i biòlegs sempre hi han estat", ha assegurat el conseller, que ha parlat de "fer un país de ciència i cultura en català". L'envelliment, la cronicitat i la recerca són alguns dels reptes que, segons Comín, ha d'afrontar en l'actualitat el sistema de salut català, que està "a la cua pel que fa a despesa i al capdavant en qualitat".

També han intervingut l'alcalde de Manresa i president del patronat de la Fundació Althaia, Valentí Junyent; la consellera de Salut al govern de les Illes Balears, Patricia Gómez; la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa; el president de la Fundació Alsina i Bofill, Ricard Guerrero, i el copresident del Congrés, Lluís Guerrero.

Aquesta és la primera vegada que Manresa acull el Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, un esdeveniment que es va celebrar per primera vegada l'any 1913 a Barcelona i que en la seva vintena edició pren especial relleu perquè la defensa de la llengua catalana i dels sistemes de salut d'aquests territoris continua essent un repte i una necessitat vigent.

La Fundació Alsina Bofill de l'Institut d'Estudis Catalans i la Fundació Althaia, entitats organitzadores del Congrés, han preparat un programa d'alt nivell amb la participació de més d'un centenar de ponents de reconeguda trajectòria professional dels àmbits de les ciències de la vida i de la salut. Destaca la presència de Josep Figueras, director de l'Observatori Europeu de Polítiques i Sistemes Sanitaris de l'OMS; Antoni Trilla, epidemiòleg de l'Hospital Clínic, i Pere Joan Cardona, investigador biomèdic. Altres noms de relleu que prenen part en l'esdeveniment són Vicenç Villatoro, director general del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, i Tomàs Molina, meteoròleg i presentador de TV3, entre molts d'altres.