El govern municipal aprova en solitari la puja d'impostos i taxes

Ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous
Ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous | Pere Fontanals
20 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 11:50h
El Ple municipal de Manresa ha aprovat aquest dijous la puja lineal en la majoria de taxes i impostos del 2,5%, excepte l'IAE, que no es mou, i la taxa d'escombraries que puja entre gairebé un 12% i un 24%, depenent quin sigui el tram d'enguany, que el 2018 s'unificaran. Els dictàmens de les ordenances fiscals i dels preus públics s'han aprovat amb els vots de l'equip de govern, CDC i ERC, les abstencions de PSC, C's i Davins, i els vots en contra de CUP i DM.

El president del grup municipal del PSC, Felip González, ha lamentat que el govern no hagués posat "imaginació" per evitar un increment tan important dels impostos i les taxes. "S'haurien pogut abaixar algunes partides de despesa per evitar aquesta puja d'impostos", ha assenyalat. Els socialistes han condicionat la seva abstenció a que, de cara al pressupost de 2018, el govern tingui en consideració el document de reivindicacions socials que ha presentat un grup d'entitats.

Per part de la CUP, el seu president, Jordi Masdeu, ha considerat que amb aquesta puja d'impostos i "la congelació de l'IAE -que afecta a empreses que facturen més d'un milió d'euros-", el govern "ha trencat la tendència d'anys anteriors de penalitzar qui més té". Per això, els cupaires han votat en contra dels dictàmens.

Segons va explicar el regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, amb l'objectiu de mantenir el nivell de prestacions en els serveis municipals, les ordenances fiscals per al 2018 contemplen un increment del 2,5% per a la majoria d'impostos i taxes. L'increment es porta a terme bàsicament per compensar el descens d'ingressos ocasionat per la incidència del canvi normatiu respecte l'aplicació de les plusvàlues. La taxa d'escombraries s'incrementa 12 euros anuals, a causa de les despeses provocades pel fet que a partir del 2018 caldrà fer un pretractament de la fracció rebuig, que es farà al Vallès.