El talent cinematogràfic manresà satiritza els tabús socials amb «7 raons per fugir»

Des d'aquest dilluns que el rodatge de la comèdia negra escrita per Esteve Soler s'està duent a terme a la capital del Bages

Àgata Roca i Albert Ribalta durant el rodatge de «7 raons per fugir»
Àgata Roca i Albert Ribalta durant el rodatge de «7 raons per fugir» | AFT
19 d'octubre del 2017
Actualitzat el 20 d'octubre a les 22:16h
Ja fa gairebé dues setmanes que l'equip de la pel·lícula 7 raons per fugir va començar a fer picar la claqueta. Escrit pel dramaturg manresà Esteve Soler, el film podríem dir que és la culminació d'un procés que ha portat al dramaturg a consolidar-se com un dels ambaixadors de la comèdia negra per excel·lència. Tot va començar l'any 2007, quan va presentar, en el festival alemany Theatrertreffen, l'obra Contra el progrés, que va gaudir d'un gran èxit i que de seguida es va representar arreu del món. L'èxit d'aquesta primera proposta va fer que decidís seguir amb aquesta tònica antisistema, i, quatre anys més tard, va treure a la llum Contra la democràcia  i Contra l'amor. El boom va ser tan gran, que els tres textos van acabar esdevenint una trilogia que va rodar per nombrosos teatres europeus.

Però Soler no en va tenir prou, i juntament amb els seus companys David Torras i Gerard Quinto, tots dos manresans, va decidir adaptar una de les escenes de l'obra Contra el progrés, a la pantalla gran. Sota el títol Interior. Família, el curtmetratge entrava en la vida d'uns pares que anunciaven al seu fill que tenien intenció de matar-lo. De nou, la proposta va captivar el públic, que va tornar a meravellar-se quan, l'any passat, va estrenar-se Interior. Propietat, una altra meravella audiovisual de dotze minuts que reflexionava, sempre amb to satíric, sobre els desnonaments i els suïcidis per no poder pagar la hipoteca.

Les ganes de seguir escrivint sobre tabús socials fent servir l'humor més irreverent van acabar desembocant amb el guió del llargmetratge 7 raons per fugir, que s'està rodant des de principis d'octubre. Els directors del film també són Soler, Torras i Quinto. El que ha variat en aquest cas és la productora que, si bé en els curts havia estat la manresana Propaganda pel Fet!, en aquesta ocasió s'ha optat pels professionals de Compacto, amb Aritz Cirbián al capdavant, i No hay banda, capitanejada per Martín Samper.

Totes dues empreses van treballar plegades amb la producció del film El camí més llarg per tornar a casa, premi Gaudí 2016 a la millor pel·lícula en català. "Quan vam presentar aquesta pel·lícula a Manresa, vam coincidir amb Quinto, Soler i Torras, i ens van dir que els havia agradat molt", explica Cirbián, que afegeix que a partir d'aquell moment van seguir en contacte "i quan ens van dir que tenien pensat de fer un llargmetratge i que volien comptar amb nosaltres per tirar-lo endavant, vam acceptar de seguida", explica.

7 raons per fugir és una comèdia negra en tota regla que, amb paraules del president de Compacto "parla de les coses més essencials de la vida però sempre tocant algun tema incòmode o tabú". Convençut que "la millor manera de fer front a situacions dures i complicades és a través del riure", Cirbián no dubte en afirmar que "la manera d'escriure de l'Esteve atrapa a gent de tot el món" perquè, en definitiva, diu, "parla de coses i vivències que tota la societat compartim" a través d'un llenguatge internacional.

La pel·lícula, que està previst que s'estreni durant la tardor de l'any que ve, compta amb un elenc d'actors de gran calibre, que, "si han decidit participar-hi és perquè el text de Soler és fantàstic", celebra el productor. Parlem d'Emma Suárez, Sergi López, David Verdaguer, Alain Hernández, Aina Clotet, Antonio Resines, Francesc Orella, Borja Espinosa, Vicky Peña i Jordi Sánchez, entre d'altres. Tots ells, en grups de dos o de tres, seran els protagonistes d'històries surrealistes i hilarants.

Així doncs, i a tall d'exemple, trobarem a Francesc Orella, Rosa Cadafalch i Pol López abordant una qüestió de família; a Alain Hernández, Àgata Roca i Albert Ribalta donant veu als problemes que comporta el sistema capitalista, o a David Verdaguer i Núria Gago a punt de casar-se...
 

Francesc Orella i Rosa Cadafalch a punt d'entrar en acció Foto: AFT


Manresa, Berga i Terrassa

Tota la pel·lícula es rodarà en espais interiors, majoritàriament dintre de pisos. "Això, en certa manera, ens permetia haver gravat on volguéssim, però el fet que els tres directors fossin manresans i que l'Ajuntament de Manresa ens posés totes les facilitats del món, no vam dubtar ni un moment a traslladar-nos-hi", somriu Cirbián, tot puntualitzant que algunes històries es rodaran a Terrassa (Verdaguer i Gago) i a Berga (López, Suárez i Manuel Solo).

7 raons per fugir comptarà amb un pressupost de menys d'un milió d'euros, que s'han aconseguit, en gran part, gràcies al suport de TV3. "Esperem comptar, també, amb l'ajuda de la Generalitat de Catalunya", apunta el de Compacto.

Tenint molt present els cinèfils de la capital del Bages, l'equip del film té molt clar que quan s'estreni la pel·lícula un dels primers llocs on ho farà serà a Manresa, "i per la porta gran", assegura Cirbián, que confessa que "estem elaborant un acord de col·laboració amb l'Ajuntament de la ciutat perquè el debut del film sigui el més sonat possible".

"La comèdia negra és una manera diferent de reflexionar sobre els problemes"

Alain Hernández és un dels actors que donarà vida a una de les històries de 7 raons per fugir. Es posarà a la pell d'un venedor de pisos "expeditiu i de venda agressiva", explica ell mateix. De fet, Hernández no és el primer cop que participa en projectes amarats de comèdia negra. Va començar donant vida a l'Albert de la sèrie Pop Ràpid, escrita i dirigida per Marc Crehuet, i va ser de la mà d'aquest mateix director que va esdevenir un dels quatre protagonistes de l'aclamat Rei Borni.

"Aquest gènere, a mi, m'agrada moltíssim i m'hi sento molt còmode", exclama, tot elogiant el guió del film, que "toca temes de molta actualitat i molt reals, que tenen un punt surrealista molt potent", diu.

De fet, l'actor de Palmeras en la nieve ja sabia quines rèpliques tenia. I és que ell va ser un dels escollits per protagonitzar el curt Interior. Propietat, que està basat amb la història que a ell li toca interpretar. "M'he entès molt bé amb tot l'equip. Penso que una cosa molt bona que tenen els directors és que s'entenen molt bé. Es nota que es coneixen de fa temps, perquè tenen molt definit què li pertoca a cadascú", afirma.

Elogiant "el brillant guió" d'Esteve Soler, Hernández exposa que la seva història tindrà a veure amb les hipoteques i els suïcidis que se'n deriven per no poder pagar-les. "És un tema prou seriós com per no fer comèdia, però tot i així hi cap", recalca, tot posant de manifest que el to satíric del film "és una manera diferent de reflexionar sobre els problemes".

Hernández, que acaba de tornar de rodar el llargmetratge Solo, tornarà a aparèixer a la televisió (La catedral del mar i El accidente) i al cinema, amb la comèdia Que baje Dios y lo vea. D'aquí dues setmanes es traslladarà a Budapest per formar part de l'elenc de la pel·lícula El fotógrafo de Mathausen, protagonitzada per Mario Casas.