La IX edició del Congrés de Pedra Seca se celebrarà al Bages aquest cap de setmana

La finalitat de la trobada és difondre el patrimoni immoble de què gaudeixen les terres de parla catalana en aquest terreny

Redacció
18 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 12:59h
Aquest divendres, 20 d'octubre es donarà el tret de sortida a la novena edició del Congrés de Pedra Seca, una trobada que se celebra cada dos anys i que té la finalitat de difondre el patrimoni immoble de què gaudeixen les terres de parla catalana en aquest terreny.

La trobada, que s'allargarà tot el cap de setmana i que es durà a terme en els municipis d'El Pont de Vilomara i Rocafort, Mura i Talamanca, és promoguda per la Coordinadora d'Entitats per la Pedra Seca, un grup multidisciplinari sense ànim de lucre que aplega entitats, associacions i col·lectius de caràcter divers amb l'objectiu de difondre, coordinar, intercanviar i vetllar pel patrimoni cultural de la pedra seca.

Els tres municipis on es durà a terme el Congrés gaudeixen d'un singular patrimoni  arquitectònic en pedra seca, testimoni de l'activitat vitivinícola dels segles XVII i XIX, que va durar fins que va arribar la fil·loxera. Es tracta de tines enmig e la vinya situades, en la major part, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, en el territori conegut amb el nom de les Valls del Montcau.

La trobada començarà divendres i els assistents poden decidir si participar-hi els tres dies, dos, o només un. Depenent de l'elecció, el preu a pagar variarà. Cal puntualitzar que totes les activitats de divendres seran gratuïtes.

El programa s'encetarà a les tres del migdia de divendres amb la recepció dels participants i el lliurament d'acreditacions a l'Ajuntament d'El Pont de Vilomara i Rocafort. Una hora més tard es visitaran les tines de la Vall del Flequer i, a les sis de la tarda es procedirà a inaugurar aquesta novena edició del Congrés amb la visita a l'exposició de Treballs a les Escoles, al Centre Cívic de Rocafort.

Dissabte 21 les accions es traslladaran a Mura. A les nou del matí, al Centre Cívic La Fàbrica tindrà lloc la ponència El patrimoni de la pedra seca en el context dels Geoparcs mundials de la UNESCO, a càrrec de Ferran Climent, Director Científic dels Geoparcs mundials UNESCO de la Catalunya Central. Seguidament, el Director del Parc Nacional de CinqueTerre (Itàlia), Patritzio Scarpellini, oferirà la conferència L'experiència del Parc Nacional de CinqueTerre, Patrimoni Mundial de la Humanitat.

En el marc d'aquest eix temàtic, diversos responsables d'entitats que vetllen per a preservar el patrimoni natural de la comarca, explicaran les accions que estan duent a terme. Hi serà present el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, la plataforma Bages terra de vins, l'entitat Càritas Manresa, l'empresa Drac Verd i l'associació ADRINOC.

A les dotze del migdia els participants faran una visita a la vinya i tina de l'Arboset, que funcionarà a ple rendiment treballant vi de l'anyada 2017. La visita anirà a càrrec de Valentí Roqueta i de Miquel Palau, president i director tècnic de Roqueta Origen, respectivament. Ells dos seran els encarregats de presentar el projecte de Mas Arboset i el Vi de Tina, que pretén recuperar les tècniques de vinificació ancestrals en una tina de pedra seca.

La tarda s'inaugurarà amb la presentació del treball Mil veus de la pedra seca: un diccionari etnolingüístic i multimodal, a càrrec de la seva autora, Maria Estruch. La darrera ponència del dia girarà entorn del paisatge i s'anomenarà La recuperació de la vinya dins d'un parc natural: oportunitats i dificultats. Començarà a un quart de set de la tarda i la glossarà la directora d'Espelt Viticultors, Anna Espelt.

Finalment, diumenge, el punt de trobada serà el Centre Cívic de Talamanca. En aquest espai es parlarà de les formes de vinificació en pedra seca als Països Catalans i al món i comptarà amb la xerrada Entendre la vinya, entendre el paisatge: masos, rabasses, tines i feixesa, de la mà de l'historiador i alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer.

El matí finalitzarà amb les experiències sobre els estudis de pedra seca d'Eloi Font, del Centre d'Estudis del Bages, d'Albert Fàbrega i de María Del Agua Cortés Elía. La jornada acabarà amb un dinar de cloenda que comptarà amb parlaments dels organitzadors.

Tothom que estigui interessat a participar en el Congrés, ha de fer un ingrés del cost de la inscripció al número de compte ES77 2100 0474 1402 0029 1348, indicant el nom i el tipus d'inscripció escollida. Si bé divendres els actes que se celebraran seran gratuïts i oberts a tothom, per a participar només als actes de dissabte el preu a pagar serà de 50 euros. En el cas de voler prendre part en la jornada tant dissabte com diumenge, el cost ascendirà als 95 euros. Cal puntualitzar que el sopar que s'oferirà dissabte s'haurà de pagar a part i té un cost de 30 euros. Els estudiants i persones a l'atur tenen un descompte del 15% si envien el justificant corresponent.

Per a més informació, cliqueu aquí.