Un centenar llarg de persones donaran vida al segon Castra ad Aurum de Santpedor

Divendres comença el muntatge del campament que durant tot el cap de setmana presenta un cartell de 50 tallers, demostracions i activitats de divulgació al terreny del Plaià de Santpedor

L'Espai del Plaià acollirà el segon Castra ad Aurum
L'Espai del Plaià acollirà el segon Castra ad Aurum | AjStp
Redacció
18 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 12:42h
Santpedor ultima els detalls per acollir durant tot el proper cap de setmana el segon campament medieval recreacionista que es fa a l'estat espanyol fora d'un nucli urbà, el Castra Ad Aurum que en llatí significa Campament a la vora del lloc d'Or. Durant tot el cap de setmana, més d'un centenar de recreacionistes, alguns vinguts de diferents punts de Catalunya i d'altres de l'estat espanyol, es donaran cita a l'espai del Plaià per donar a conèixer com era la vida en un campament militar de l'època medieval i fer-ho d'una manera que el visitant ho visqui com una experiència que el transporta en el temps. L'entrada a l'espai serà gratuïta i només caldrà pagar un preu simbòlic per participar en alguns dels tallers que s'hi faran.

Els grups recreacionistes participants arribaran el divendres 20 i s'instal·laran amb tendes i pavellons medievals desmuntables fins el diumenge 22 al migdia. Aquests grups són associacions i entitats sense ànim de lucre provinents d'arreu de Catalunya i la resta de l'estat. Es portaran ells mateixos el seu propi material i utillatge, i pernoctaran al terreny les nits de divendres i de dissabte. Com a novetat aquest any, els organitzadors, el Plaià Poblat Medieval i l'Ajuntament de Santpedor, compten amb la col·laboració de més de 40 voluntaris de la comarca que l'any passat van decidir adherir-se a aquesta iniciativa. D'aquests una tercera part són col·laboradors en tasques organitzatives i la resta, una trentena són persones que prendran un rol i es transformaran aquest cap de setmana en personatges de l'època medieval. Així, la majoria han participat en un taller de costura per fer-se ells mateixos els vestits que estrenaran aquest cap de setmana. Gràcies a la col·laboració desinteressada, aquest any hi haurà noves figures al campament com és el cas d'un Trobador que donarà la benvinguda als visitants i els explicarà com va néixer el poble de Santpedor.

El campament obrirà al públic dissabte de 10 del matí i una altra de les novetats d'aquesta edició és l'organització d'un sopar medieval al campament amb venda anticipada de tiquets. El sopar tindrà un menú inspirat en receptaris medievals a càrrec de Bastimento i hi haurà entre altres coses una sopa de poma i ametlla torrada, costelles a la mel amb menta i pa de pessic amb moscatell. Els interessats han d'inscriure's al [email protected].

Els actes del Castra Ad Aurum s'enceten el mateix divendres amb una conferència a la capella de sant Andreu a 2/4 de 8 del vespre on es presentarà un projecte únic entre la recreació històrica i l'arqueologia que explicarà José Miguel Gallego, impulsor de la iniciativa que porta per títol Via Scipionis.

Més de 50 tallers, demostracions i activitats de divulgació

De les 6 hectàrees que té la finca del Plaià, per la 2a Trobada del Castra Ad Aurum se n'utilitzarà una. Tot l'esdeveniment es situarà a un camp inferior amb accés per un camí posterior proper al bosc del Serrat Blanc.

La trobada medieval recreacionista a Santpedor es concep com a un esdeveniment de recreació visitable que té com a objectiu principal la divulgació històrica. En el campament militar del Plaià de Santpedor els propis recreadors i les seves famílies donen a conèixer la vida quotidiana de l'època a través de la gastronomia, l'artesania, el vestuari...

Cada grup recreacionista distribueix les tendes en cercle o agrupades de tal manera que quedi un espai comunitari central, on hi tenen les taules, bancs i fogueres. La zona recreacionista està delimitada amb cordes i el públic no pot entrar a dins, però s'hi pot acostar prou per observar-ne tots els detalls i fins i tot fer-los preguntes.

A banda del campament, s'han organitzat un total de 50 activitats, demostracions i tallers.
Arxivat a