L'escultura filla del noucentisme de Joan Borrell i Nicolau s'endinsa a Montserrat

L'Espai d'art Pere Pruna acollirà des del dissabte la mostra "Crònica de l’origen", comissariada per Bernat Puigdollers

Redacció
17 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 17:06h
L'Espai d'art Pere Pruna del Museu de Montserrat (MDM) acollirà, des de dissabte 21 d'octubre, la mostra Crònica de l'origen, que pretén explicar i aprofundir els primers anys de trajectòria artística de Joan Borrell i Nicolau (Barcelona, 1888-1951), que va conrear una escultura filla del noucentisme, inspirat en la Grècia clàssica i l'escultura del Renaixement, i que va gaudir d'una bona acceptació per part del públic i la crítica.

Aquest artista barceloní, format a Llotja i al taller dels germans Vallmitjana i Enric Clarasó, és un dels escultors rellevants de la primera meitat del segle XX. Va realitzar múltiples encàrrecs de caire públic que es troben a Mallorca i arreu de Catalunya, entre els quals destaca el monument a Verdaguer de la cruïlla de l'avinguda Diagonal i el passeig de Sant Joan de Barcelona. A través de la representació de la figura femenina, tema central de bona part de la seva producció escultòrica, Borrell va crear un cànon ideal propi, inconfusible i característic, de dones robustes i fortes. Però també va excel·lir especialment com a retratista amb obres de gran vigor i fidelitat, cobejades fins als anys de postguerra.

Al llarg dels darrers anys, l'obra de Borrell i Nicolau ha estat recuperada i estudiada amb profunditat. Amb aquesta mostra, formada per 32 escultures i comissariada per l'historiador i crític d'art Bernat Puigdollers, col·laborador del Museu de Montserrat, el MDM vol contribuir a posar en valor i difondre l'obra d'un dels escultors més singulars i, encara ara, poc divulgats, de la nostra història de l'art.

La inauguració de l'exposició Crònica de l'origen tindrà lloc el dissabte 21 d'octubre, a les 12.30h, i serà presidida pel P. Abat Josep M. Soler. Es podrà veure a l'Espai d'art Pere Pruna del Museu de Montserrat fins el 25 de febrer de 2018.