Alumnes d'Integració Social inicien una nova formació per convertir-se en Àngels de Nit

La formació, que serà participada per una trentena de joves, constarà de quatre mòduls i tractarà temes com consum d'alcohol i drogues, sexisme, activitat sexual i formació en LGTBI

Redacció
16 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 14:15h
El proper 24 d'octubre una trentena de joves del cicle formatiu d'Integració Social començaran una formació per tal que puguin actuar en el marc de les festes populars i pels locals d'oci nocturn com a Àngels de Nit.

Els Àngels de Nit és un projecte que es lidera des de les àrees de joventut de l'Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages, i es tracta d'un grup de joves que actuen amb l'objectiu d'introduir "instants" reflexius en les conductes que es duen a terme en els espais d'oci nocturn, ja sigui en l'àmbit de les malalties de transmissió sexual, abús dels consums d'alcohol i altres drogues, comportaments sexistes, etc.

El principal objectiu dels Àngels de Nit és fomentar els hàbits saludables tant en els consums, com en les conductes sexuals i relacionals entre els usuaris dels espais d'oci nocturn, així com també actuar en el cas de comportaments sexistes.

20 hores de formació

La formació consta d'un total de 20 hores distribuïda en mòduls de 4 hores en els quals es treballaran aspectes com:

- El sexisme i la festa, a càrrec de l'entitat noctàmbul@s. En aquest apartat es donaran eines per tal de poder detectar actituds sexistes, així com conèixer els recursos establerts per si és necessari derivar les persones que hagin patit algun tipus d'agressió.

- Consums a càrrec d'Energy Control, en aquest mòdul s'expliquen les diferents drogues existents i també els seus efectes.

- Alcohol a càrrec de la subdirecció general de drogodependències de l'Agència Catalana de la Salut. S'explicaran els efectes de l'alcohol. També es posarà l'èmfasi en el consum d'alcohol en edats molt primerenques. Aquesta formació s'emmarca dins les Nits Q, ja que Manresa és un dels municipis que hi està adherit.

- Afectivitat, sexualitat: Es farà un repàs de possibles malalties de transmissió sexual, així com aspectes més relacionats amb els comportaments i mites entorn de la sexualitat.

- Formació en LGTBI a càrrec de l'entitat manresana Filigrana; Aquest any s'ha incorporat una formació específica per tal que els àngels de nit tinguin eines a l'hora de d'atendre persones LGTBI i saber-les acompanyar correctament.

Sortides per la comarca del Bages

Les sortides dels Àngels de Nit es realitzen a la comarca del Bages, en els municipis que ho sol·liciten i gairebé totes estan vinculades a festes majors, carnestoltes, festes populars, concerts, etc.

Al llarg de la nit els Àngels reparteixen diferents materials per tal d'informar a les persones joves i en algunes ocasions també ofereixen aigües i menjar per tal de minvar els efectes del consum d'alcohol i drogues per manca d'ingesta.

Per tal d'identificar els Àngels de Nit van amb unes samarretes de color blau amb el logo dels àngels de nit, que va ser dissenyat per una alumne del cicle formatiu d'animació sociocultural i turisme.

Els Àngels de Nit van començar a actuar l'any 2014

Des de l'inici del programa el 2014, s'han realitzat 27 sortides, on han participat un total de 209 Àngels de Nit. S'han repartit 8.150 preservatius i 1.840 aigües. També s'han impartit un total de 5.400 informacions en forma de targeters, fulletons, etc.

Projecte reconegut per l'Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut

Aquest 2017, el programa àngels de nit ha estat reconegut com una bona pràctica dins l'àmbit de joventut per l'Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut.

El passat 5 d'octubre es va fer la presentació del projecte a l'Oficina Jove de l'Alt Empordà en el marc de les jornades de bones pràctiques que organitza l'Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut.