El Ballet Joventut de Perpinyà és el convidat d'honor de l'Esbart Manresà a la Festa Major

L’Esbart Manresà dedicarà l’espectacle de divendres a la memòria de M. Henri Balalud, fundador del Ballet Joventut de Perpinyà i impulsor de les trobades anuals que agermanen els dos esbarts

Redacció
26 d'agost del 2009
576_1251286825Esbartmanres
576_1251286825Esbartmanres

Dins els actes de la Festa Major de Manresa, L’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages i el Ballet Joventut de Perpinyà presentaran aquest divendres, 28 d’agost, a les 10 de la nit, a la plaça Major de Manresa, un espectacle de dansa d’arrel tradicional.
 
2009 és per a l’Esbart Manresà l’any del centenari. Cent anys de dansa, un llarg període del qual l’entitat manresana vol destacar 48 anys de germanor catalana amb els amics del Ballet Joventut de Perpinyà. Un festival anual a la Catalunya Nord des de 1962 ha estat el nexe d’unió i amistat entre tots dos grups. És per aquest motiu que, aquest any, el Ballet Joventut és el convidat d’honor a la cita anual que l’Esbart Manresà té amb el públic de Manresa.
 
Per a l’Esbart Manresà, la ballada de divendres serà una actuació especial. I és que la dedicarà a la memòria de M. Henri Balalud, fundador del Ballet Joventut de Perpinyà, que el passat dissabte, 22 d’agost, va morir després d’una llarga malaltia a l’edat de 86 anys. Va ser M. Henri Balalud qui amb l’amistat amb Vicenç Orriols, director de l’Esbart Manresà, va impulsar el festival “Dies de Germanor Catalana” l’any 1962 i que enguany encara es continua celebrant.
 
M. Henri Balalud va crear el Ballet Joventut de Perpinyà l’any 1955, del qual també en va ser director. Dins el camp de la dansa, també va compondre música per a diversos ballets, com ara “Dansa de la mort”, “La llegenda del babau de Rivesaltes” o “Divertiment burlesc”. Per la seva trajectòria i amistat, l’any 1980 va ser nomenat Soci d’Honor de l’Esbart Manresà de Dansaires.
 
El programa de l’actuació, dividit en dues parts, serà el següent:

Ballet Joventut de Perpinyà
Direcció i coreografia: Michel Gauguet

MIRATGES MARINENCS
Imaginació, il·lusió creada per la música, la coreografia, el vestuari i la llum. Tot és dins d’aquesta creació de Miratges Marinencs, que convida a endinsar-se al món de l’imaginari. Dins un petit port català... hi ha una festa.
 
Coreografia: Michel Gauguet
Música: Henri Jean Balalud
Instrumentació: Jordi Leon. Cobla Sant Jordi
Vestuari: Tallers Zig-Zag i Ballet Joventut

Esbart Manresà de Dansaires

Direcció: Joan M. Miquel
Disseny vestuari: Dolors Baró
 
CENTENDANSA
1909
Recull d’algunes de les danses que formaven el programa de la primera ballada de l’Esbart, el 7 de febrer de 1909.
  • Galop de cortesia (Instrum: Josep Serra)
  • La Morisca de Gerri de la Sal (Instrum: Manuel Oltra)
  • Ball de Sant Ferriol (Instrum: Manuel Oltra)
  • La castanyeta (Instrum: Francesc Juanola)
Arranjament musical: Jesús Ventura
Cobla Mediterrània. Direcció: Jesús Ventura
Arranjament coreogràfic: Joan M. Miquel
 
METAMORFOSI
Música: Manel Camp
Coreografia: Anna Navarro
 
2009
LA BOLANGERA DE MANRESA
Instrumentació: Jesús Ventura (Cobla Mediterrània)
Coreografia: Joan M. Miquel
 
BOLERO I RAPSÒDIA
Música Bolero: Les Violines, Música Rapsòdia:
Cobla Mediterrània (Instrum: M. Oltra)
Coreografia: Joan M. Miquel
 
CLAVELLET
Música: S’Albaida
Coreografia: Joan M. Miquel
 
NIT D’ESTELS
Música: L’Ham de Foc
Coreografia: Joan M. Miquel
 
VENUSTES
Música: Jesús Ventura
Coreografia: Joan M. Miquel
 
HOMENATGE
Els inicis - Als sis homes que van iniciar l’Esbart després de veure l’actuació de l’Esbart del Cercle de Lectura de Barcelona a la nostra ciutat, en la qual el mestre Joan Rigall va interpretar l’Hereu Riera fora de programa. A les 6 noies que van fer-los de parella i a les que en poc temps s’hi van afegir.
Desfeta i ressorgiment - Als qui van patir la desfeta de la Guerra Civil i el ressorgiment de l’Esbart afrontant els durs temps de la dictadura i la seva brutal repressió sobre el poble català.
Tríada de mestres - Als tres grans: Antoni Reguant, Vicenç Orriols i Antoni Navarro.
Els dansaires - A tots els qui al llarg de cent anys han fet de l’Esbart Manresà una gran família i als amics de Perpinyà.
Himne - Al públic, que amb el seu escalf i els seus aplaudiments ha estat sempre la raó de ser de la nostra existència i al qual oferim en forma de dansa el nostre agraïment més sincer.
Música: Jesús Ventura (Cobla Mediterrània)
Coreografia: Joan M. Miquel

Recepció oficial al Ballet Joventut de Perpinyà
Aquest dissabte, 29 d’agost, a les 11 del matí, el Ballet Joventut de Perpinyà serà rebut oficialment a l’Ajuntament de Manresa, amb la presència de Josep Camprubí, alcalde de Manresa, i d’Ignasi Perramon, regidor de cultura. Durant la recepció oficial, l’Esbart Manresà retrà un homenatge al Ballet Joventut de Perpinyà per l’acollida ininterrompuda durant 48 anys al Festival Dies de Germanor Catalana, que se celebra, cada any, a la Catalunya Nord.
 
Posteriorment, els dos esbarts celebraran un dinar de germanor al local social de l’entitat manresana.