HRW es documenta a Fonollosa per al seu informe sobre la violència policial de l'1-O

Un dels testimonis fonollosencs explica que va "rebre cops i puntades de peu al cap, tot i no estar bloquejant la seva entrada a la sala"

Redacció
12 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 20:35h
Fonollosa va situar bales de palla a l'entrada del poble que no van evitar la intervenció de la Guàrdia Civil
Fonollosa va situar bales de palla a l'entrada del poble que no van evitar la intervenció de la Guàrdia Civil | AjFnll
L'ONG Human Rights Watch denuncia en un informe "l'ús excessiu de la força" de la Policia Nacional i la Guardia Civil per aturar el referèndum de l'1-O. L'ONG pels drets humans assegura que cal una "investigació efectiva" de l'actuació policial i recomana que es faci a través "d'un organisme internacional independent" tenint en compte les tensions actuals entre els governs català i espanyol. A més, HRW diu que la UE i els estats europeus "haurien de deixar clar públicament que qualsevol ús de la força ha de complir amb les lleis nacionals i la normativa europea de drets humans". "La policia potser tenia la llei del seu costat per aplicar una ordre judicial, però això no els donava el dret a utilitzar la violència contra manifestants pacífics", assegura l'expert de HRW encarregat de l'informe, Kartik Raj. En l'informe, HRW diu que ha pogut constatar l'ús excessiu de la força contra "manifestants pacífics" a Girona, Aiguaviva i Fonollosa.

A Fonollosa, HRW es va entrevistar amb sis veïns del poble, inclòs l'alcalde Eloi Hernàndez. Tres d'ells reconeixien haver estat agredits per la Guàrdia Civil. Sobre 2/4 de 2 del migdia van veure com una setantena de guàrdies civils arribaven al poble i alguns, de paisà, s'enduïen les urnes.

Entre els testimonis que recull l'ONG, hi ha el de Magdalena Clarena, de 70 anys, que va dir que era asseguda en una cadira i al dir als agents que no es volia aixecar "em van agafar, em van arrossegar i em van tirar a terra. Llavors vaig sentir un cos caure sobre mi". Era un altre veí a qui els guàrdies civils havien llançat a sobre de Clarena. Fruit d'això "em vaig trencar el canell". Els membres d'HRW han corroborat aquesta i les altres versions mitjançant els certificats mèdics.

També a Fonollosa, Jordi Puig d'Llivol, el jove de 31 anys que va anar a parar a sobre de Clarena, narra que després de caure sobre d'ella, "em van empènyer per les escales i vaig sentir puntades i cops de puny".

Un altre dels fonollosencs que va donar el seu testimoni a HRW, és el d'un home de 42 anys que no ha volgut que es publiqués la seva identitat. Denuncia que va ser "portat per quatre guàrdies, arrossegat a través de la plaça, llançat a terra i retingut a la força, i rebre cops i puntades de peu al cap, tot i no estar bloquejant la seva entrada a la sala".