Els universos musicals de les àvies de Maika Makovski conflueixen a «CarMenKa»

Es tracta del projecte guanyador del Premi Teresa Rebull 2017 i barreja la música andalusa amb la balcànica

La cantant mallorquina Maika Makovski al concert on ha estrenat el projecte «CarMenKa»
La cantant mallorquina Maika Makovski al concert on ha estrenat el projecte «CarMenKa» | Mar Martí
Mar Martí
07 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 12:09h
CarMenKa és un projecte musical que neix de la voluntat de la cantant mallorquina Maika Makovski d'indagar en els seus orígens sanguinis a través de la música. Makovski ha presentat el nou projecte –guanyador del Premi Teresa Rebull 2017- aquest divendres al vespre a Manresa en el marc de la Fira Mediterrània i ha omplert el Teatre Conservatori d'un públic entregat. A CarMenKa, la cantant mallorquina ha confrontat l'univers de la música balcànica amb els sons populars d'infantesa, marcats per l'origen andalús de la seva mare. De fet, segons ha relatat ella mateixa, el projecte pretén comunicar les seves dues àvies: l'àvia Carmen, del poble sevillà d'Herrera; i l'àvia Menka, del poble macedoni de Bukovo. Makovski ha pujat a l'escenari acompanyada d'un ampli grup instrumental amb músics destacats com el jove cantaor gironí Jordi Fornells i especialistes de la tradició macedònica i andalusa.

En un viatge recent a Macedònia, país del seu pare, Maika Makovski va rebre un impacte emocional i cultural molt intens i d'aquí va néixer la il·lusió de confrontar l'univers de la música balcànica amb els sons populars d'infantesa, marcats per l'origen andalús de la seva mare i els records de la música de les Illes Balears, on l'artista va residir fins a l'edat adulta. Amb aquest punt de partida, Makovski va idear el projecte 'CarMenKa', que es va erigir guanyador del Premi Teresa Rebull 2017 i la cantant ha pogut invertir la dotació de 5.000 euros amb què està valorat el guardó en la producció del projecte, que s'ha estrenat aquest divendres al vespre a la Fira Mediterrània de Manresa. 

En una entrevista a l'ACN, Makovski ha dit que entre el flamenc i la música andalusa hi a "molts punts en comú" com ara els compassos, que segons ha explicat, "són molt iguals". A més, la cantant mallorquina ha recordat que "Macedònia té una influència turca de més de 500 anys i Andalusia una influència àrab de més de 800 anys, per tant, tenen molts punts en comú". L'artista, a més, ha destacat la "naturalitat" amb la qual s'han ajuntat els dos mons i s'ha mostrat sorpresa perquè "el flamenc i la música macedònia s'han fusionat molt bé". "La idea és que no hi haguessin costures i que sortís un so el més propi i sòlid possible", ha apuntat Makovski. 

Per governar aquesta barreja i conduir-la en una mateixa direcció, Maika Makovski va proposar a Aleix Puig, coordinador del Quartet i Col·lectiu Brossa, la confecció d'una banda musical versàtil capaç de lidiar amb els estralls folk macedonis, andalusos i balears, i d'assumir l'energia punk que desprèn l'actitud artística i musical d'aquesta cantautora, guitarrista i pianista. La banda està integrada per experimentats músics nacionals i alguns músics especialistes escollits per a l'ocasió, vinguts del folk macedoni i andalús.