L'alcalde de Moià es nega a declarar perquè «és una pèrdua de temps i de recursos»

Dionís Guiteras acut sol als jutjats i sense advocat, però finalment n'han d'avisar un perquè era preceptiu

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, parla amb l'advocat Abel Pié a la sortida dels jutjats de Manresa
L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, parla amb l'advocat Abel Pié a la sortida dels jutjats de Manresa | Pere Fontanals
Laura Busquets
06 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 16:43h
L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras (ERC), s'ha negat a declarar aquest divendres al migdia davant la fiscalia de Manresa per haver signat el decret de suport al referèndum de l'1-O. Guiteras ha entrat per la porta dels jutjats quan faltaven pocs minuts per les 12 del migdia, completament sol. Normalment, quan una persona no declara, la compareixença dura pocs minuts. En el cas de Guiteras, però, el tràmit s'ha allargat ben bé uns tres quarts d'hora perquè el batlle s'ha presentat davant el fiscal sense un advocat, i n'han hagut de trucar un perquè hi acudís.

A la sortida dels jutjats, Dionís Guiteras ha carregat contra les declaracions dels alcaldes davant la fiscalia: "Crec que tot plegat és una pèrdua de temps i recursos públics". Segons ha criticat, la fiscalia està actuant "sense cap manament d'un jutge i, a més, es tracta d'una causa que ja està essent investigada". L'alcalde de Moià ha agraït el suport que li han fet arribar els veïns i la ciutadania en general, però els ha animat a no anar més als jutjats "perquè ara cal descansar i agafar forces, ens esperen unes setmanes difícils".

A peu i completament sol, així s'ha presentat aquest divendres l'alcalde de Moià als jutjats de Manresa. La seva intenció inicial ja era no declarar, però el fet que s'hagi presentat davant del fiscal sense cap advocat que vetllés per ell ha endarrerit el tràmit. A parer de la mateixa fiscalia, s'ha trucat el Col·legi d'Advocats de Manresa. De forma voluntària, fa unes setmanes, aquest òrgan ja es va posar a disposició de tots els alcaldes i alcaldesses ciutats a declarar davant del TSJC per haver donar suport a l'1-O. En el moment que des dels jutjats s'ha trucat el Col·legi d'Advocats, només hi havia disponible el seu degà, Abel Pié. En pocs minuts, el lletrat s'ha personat als jutjats i l'acte entre Dionís Guiteras i la fiscalia s'ha pogut celebrar. 

Dionís Guiteras ha explicat que ha volgut venir sol a declarar per diversos motius, entre els que ha destacat la pèrdua de temps i recursos pels càrrecs electes que representa, però també per la pròpia institució judicial. L'alcalde ha recorcat que el fiscal general està actuant "sense cap manament d'un jutge i en una causa que ja està essent investigada". 

L'alcalde de Moià també ha explicat que ha rebut mostres de suport de molta gent que volia anar als jutjats a donar-li suport. Però li semblava "un excés innecessari de recursos i de temps per part de tothom", ha afegit. L'alcalde ha manifestat que ha assistit als jutjats a complir "un pur tràmit administratiu". Guiteras opina que les mobilitzacions dels ciutadans s'han de dosificar: "El país ha d'estar mobilitzat per les coses importants". El batlle ha criticat que s'hagi instal·lat la idea que anar a declarar davant un fiscal, "d'una causa inexistent", sigui "important". L'alcalde ha assenyalat que no ho és, i tots aquells que volen donar suport als alcaldes "s'han de guardar i agafar forces, perquè hem passat un cap de setmana complicada i ens esperen unes setmanes difícils". "Hem de tenir tota la població en forma, que hagi descansat".

Dionís Guiteras ha justificat la seva assistència davant el fiscal perquè si no s'hi hagués presentat, "potser s'hauria obert un altre procés judicial". "Que m'és absolutament igual", ha afegit. I ha explicat que això hagués obligat després els Mossos d'Esquadra a actuar, i s'hagués donat "més malbaratament de recursos públics i intentar enfrontar-nos entre nosaltres".
Arxivat a