Una falla sobre la tragèdia dels refugiats protagonitzarà la clausura de la Mediterrània

Uns 200 alumnes de diferents escoles del Bages han ajudat l'artista Txema Rico a pintar l'estructura

Txema Rico amb una pintura de la falla que ha creat per clausurar la Mediterrània
Txema Rico amb una pintura de la falla que ha creat per clausurar la Mediterrània | Laura Busquets
Laura Busquets
06 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 14:43h
Un projecte comunitari que focalitza la mirada sobre les successives crisis humanitàries que es pateixen a les aigües de la mar Mediterrània posaran el punt i final a la 20a Fira Mediterrània de Manresa. Es tracta de la construcció i la crema d'una falla de grans dimensions, en forma de vaixell de paper que navega pel mar que s'instal·larà diumenge a la Plaça Major a les 8 del matí. L'artista plàstic del Bages Txema Rico ha estat l'encarregat de construir la falla i, en la recta final, ha comptat amb la col·laboració d'uns 200 alumnes d'escoles de la comarca. Rico ha explicat que la crema simbolitza el desig que una tragèdia on centenars de persones han perdut la vida no es torni a repetir més. L'espectacle s'estrena amb el títol 'Mar de Foc' i compta amb l'acompanyament artístic del director d'escena Sergi Ots i el cantat marroquí Walid Benselim, líder del grup N3rdistan.

Txema Rico defineix la seva creació com "una oració laica conjunta i un examen de culpabilitat sobre la tragèdia del mediterrani en forma d'obra plàstica i visual". L'artista ha creat una gran estructura feta a base de caixes de cartró d'embalatge trobades al carrer de diferents mides que ha anat col·locant de tal manera que imiten el moviment de l'aigua del mar. "La falla és un tros del mar Mediterrani amb totes les textures i colors", ha dit. 

En la tasca de fer que les caixes de cartó s'assemblin a l'aigua del mar Mediterrani, Txema Rico s'ha equipat d'uns 200 col·laboradors que li han donat un cop de mà. En total, més de 200 nens i nenes del Bages han participat en els tallers de confecció de la construcció de la falla que han tingut lloc a l'edifici de l'Anònima, al centre de Manresa. Rico ha explicat que l'han ajudat a pintar el mar per on navegarà un gran vaixell de paper, "que simbolitza el viatge que es fa des de l'Àfrica o qualsevol punt per venir cap a Europa", ha explicat l'artista. Rico ha dit que el vaixell és de paper per la seva "fragilitat", però també perquè els diaris o periòdics és "on es poden llegir totes les notícies que van sortint a comptagotes sobre morts, rescats i tragèdies al mar Mediterrani".

L'artista ha dit que una falla és una obra "on envies els mals auguris, les coses que no t'agraden, o amb les que no estàs d'acord". I llavors es cremen com a símbol de tornar a començar "i fer les coses d'una altra manera". En el fons, doncs, amb la crema de la falla no només es desitja que el drama de les persones refugiades no es torni a repetir, "sinó que també es fa desaparèixer un mar que ha portat mort i desgràcia".

La falla es traslladarà diumenge de l'Anònima a la Plaça Major i després la construcció efímera es cremarà en un acte que tindrà lloc a les 8 del vespre i que posarà el punt i final a una nova edició d'un certamen que des de fa 20 anys acosta música, teatre, dansa i circ a la capital el Bages.