ERC relleva de l'alcaldia a Gent de Balsareny gràcies a un pacte amb el PDeCAT

Isidre Viu és nomenat nou alcalde de Balsareny després de setmanes de negociacions amb les altres dues formacions

Isidre Viu, a la dreta, es dirigeix al ple després de ser elegit nou alcalde
Isidre Viu, a la dreta, es dirigeix al ple després de ser elegit nou alcalde | Pere Fontanals
05 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:42h
El republicà Isidre Viu és des d'aquest dijous nou alcalde de Balsareny en substitució d'Albert Neiro, de Gent de Balsareny -llista vinculada a Entesa- que va renunciar al seu càrrec i a l'acte de regidor el passat 14 de setembre per motius personals. En el Ple extraordinari celebrat amb l'elecció de l'alcalde com a únic punt de l'ordre del dia, Viu ha rebut els vots de la seva formació, ERC, i del PDeCAT.

En aquests vint dies entre la renúncia de Neiro i el ple d'aquest dijous, ERC ha mantingut trobades amb les altres dues forces per consensuar un nou govern al municipi. Gent de Balsareny i ERC, amb quatre regidors, i el PDeCAT, amb tres, han estudiat la possibilitat d'un pacte d'esquerres, entre les dues forces majoritàries, un pacte de concentració, que impliqués a tots els regidors, i un pacte d'eix nacional, que és el que finalment s'ha acabat portant a terme.

Segons ha anat informant NacióManresa durant aquests dies, el pacte d'esquerres no ha prosperat, sobretot, per la insistència de Gent de Balsareny de mantenir l'alcaldia. Cal tenir en compte que en les darreres eleccions municipals, Gent de Balsareny va obtenir només dos vots més que ERC, i els republicans entenien que amb els dos anys llargs de Neiro a l'alcaldia ja n'hi havia prou. El pacte de concentració tampoc no s'ha produït per la negativa de Gent de Balsareny de pactar amb el PDeCAT. Finalment, ERC i el PDeCAT formaran govern gràcies al pacte a que han arribat les dues forces independentistes.
 

El nou alcalde de Balsareny per ERC, Isidre Viu. Foto: Pere Fontanals


Durant el ple, amb presència de veïns i veïnes del poble i representants comarcals dels tres partits amb representació, després de la seva elecció, Isidre Viu ha pres la paraula en to conciliador assegurant que "continuarem treballant amb els temes que Gent de Balsareny tenia iniciats, ja que la nostra voluntat era aconseguir un govern de concentració". Viu també s'ha referit, com després ha fet també el representant de Gent de Balsareny, Jorge Aguilera, "en el problema que tenim ara mateix en el poble amb la intolerància i el feixisme", en referència al militant ultranacionalista Raul Macià, que ha portat a terme diversos actes vandàlics a Balsareny i a altres municipis veïns.

Jorge Aguilera, el candidat de Gent de Balsareny, ha assegurat que "continuarem treballant per al canvi en el municipi" i s'ha ofert al nou govern, "al que respectem", a donar-los suport en les mesures que vagin en aquest sentit.