Els Mossos tenen previst desallotjar als col·legis electorals el diumenge a les 6 del matí

Els agents desplaçats als locals ocupats han explicat als voluntaris que a aquella hora no ha de quedar-hi ningú en els recintes escolars i altres locals que han d'acollir el referèndum

Un agent dels Mossos d'Esquadra aixeca acta de l'ocupació d'una escola al Clot de Barcelona
Un agent dels Mossos d'Esquadra aixeca acta de l'ocupació d'una escola al Clot de Barcelona | NacióDigital
30 de setembre del 2017
Actualitzat a les 19:58h
Malgrat que no ho han dit explícitament, els agents que durant aquest divendres al vespre i dissabte al matí han aixecat actes dels locals ocupats per voluntaris, han assegurat a la gent que allà s'hi trobava que no hi ha problema en que s'hi quedin tot el cap de setmana, però els ha instat a que el "diumenge a les 6 del matí, no ha de quedar ningú en el centre". O el que és el mateix, que si en aquella hora hi queda algú que no tingui voluntat de sortir-ne, haurà de ser desallotjat.

Aquest fet coincideix amb les instruccions generals donades pels comandaments del cos policial català per acatar la interlocutòria del TSJC de precintar aquells locals on es tingui l'evidència que s'està portant a terme una acció relacionada amb el referèndum. Els col·legis electorals obriran portes diumenge a les 9 del matí, però abans estan citats els integrants de les meses, i han d'arribar les urnes, les paperetes i les llistes censals.

La instrucció que els agents han donat als grups de voluntaris que han fet nit en els centres escolars i locals no especifica si a partir de les 6 del matí de diumenge es procedirà al precintament dels col·legis, o forma part de la logística d'unes eleccions normals, però l'existència de la instrucció del TSJC, fa descartar aquesta segona opció.

Les ordres del Major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, als agents tenen com a eix principal evitar l'ús de la força per complir la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) davant actes de "desobediència passiva". Només permet l'"acompanyament de persones fins a l'exterior" o per "permetre obrir un passadís" pels agents.

El document que Trapero ha fet arribar als mossos només autoritza la coerció en el cas d'"agressions a tercers o a la pròpia policia" i sobre les persones que provoquin el conflicte, "mai de manera generalitzada". Com a màxima, estableix que cal evitar "generar un mal major que el que es tracta d'evitar". Ara bé, les pautes d'actuació donades sí que contemplen complir amb les ordres del TSJC, però d'acord amb els principis d'"oportunitat, proporcionalitat i congruència".

Aquestes instruccions seran difícils de complir si als col·legis electorals hi ha la suficient presència de gent com perquè el seu desallotjament generi "un mal major que el que es tracta d'evitar".