L'autòpsia confirma que el jove que va morir a l'hospital patia una pancreatitis

La investigació ha d'aclarir per què no es va detectar la inflamació en cap de les quatre visites que el noi va fer al metge

Estefania Escolà
28 de setembre del 2017
Actualitzat a les 15:49h
Vista exterior de Sant Joan de Déu
Vista exterior de Sant Joan de Déu | Sussi Garcia
Una pancreatitis aguda, aquest és l'origen de la peritonitis que va causar la defunció del jove de Sant Salvador de Guardiola mort dilluns després d'acudir fins a quatre cops a urgències. Així ho confirma l'autòpsia que s'ha practicat al noi, de tan sols 20 anys d'edat. Així doncs, l'origen de la greu peritonitis que presentava el jove quan va ingressar en estat crític a l'hospital manresà no és una apendicitis, sinó que hauria estat causada per una inflamació del pàncrees. De fet, el jove sempre s'havia queixat de dolors abdominals, que és un dels signes de la inflamació. Ara, tal com ha explicat el director general de la Fundació Althaia, que gestiona l'hospital i el CAP on el jove va acudir, la investigació se centra en aclarir per què no es va detectar la pancreatitis en cap de les quatre visites que el noi va fer als centres sanitaris, dues al CAP de Sant Salvador de Guardiola, i dues més a l'Hospital de Manresa.

Profundament consternats per la mort del jove de 20 anys dilluns passat, el director d'Atlhaia, Manel Jovells, i el doctor assistencial del centre, Ignasi Carrasco, han explicat a la premsa els resultats macroscòpics de l'autòpsia que se li ha practicat al jove. Segons aquests primers resultats, la causa que va provocar la peritonitis que va matar al jove és una pancreatitis, una inflamació del pàncrees, i no una apendicitis tal com s'havia diagnosticat en un origen i s'havia comunicat a la família. 

El responsable d'explicar els resultats de l'autòpsia ha estat el doctor Carrasco, que ha donat tots els detalls de com es van produir els fets. Segons ha relatat, el jove va ser atès al CAP de Sant Salvador de Guardiola els dies 6 i 19 de setembre, i a urgències de l'hospital els dies 12 i 15 de setembre. El dia 20 va ingressar a l'hospital manresà diagnosticat d'una sèpsia greu d'origen introabdominal. Va ser traslladat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i operat d'urgència. En aquesta intervenció, Carrasco ha explicat que es va decidir treure l'apèndix del jove i el diagnòstic que van fer els metges va ser d'apendicitis aguda i peritonitis secundària.

El doctor ha explicat perquè es va decidir treure l'apèndix al jove i ha dit que, en una operació limitada com la que es va haver de fer per la situació crítica del pacient, "es va veure que un noi de 20 anys tenia una inflamació al volant de l'apèndix i, per tant, es va interpretar que la causa de la inflamació era l'apèndix i, per això, es va decidir treure". 

Tanmateix, el jove no va millorar, va seguir a la UCI, i li va empitjorar molt la coagulació de la sang. L'endemà, 21 de setembre, va presentar una hemorràgia molt important que va obligar a operar-lo de nou. La situació del jove va continuar greu, va presentar un fracàs multiorgànic i, finalment, el dia 25 va morir. 

"A data d'avui podem dir que el jove va patir una pancreatitis aguda associada al xoc sèptic i a un fracàs multiorgànic que li va causar la mort". Aquesta és segons Carrasco, la explicació general de la mort del jove, però encara falten els resultats microscòpics de l'autòpsia i són aquests els que hauran d'aclarir diverses qüestions. Entre elles, per què no es va detectar la pancreatitis en cap de les quatre visites que el jove va fer a urgències i quant temps feia que la patia. 

"Professionals excel·lents"

Carrasco i Jovells han subratllat que els professionals d'Althaia són "excel·lents" i han explicat que, tot i l'impacte emocional que han patit -especialment els que van atendre el jove-, tots col·laboraran activament en la investigació que està fent Atlhaia i que és paral·lela a l'expedient informatiu que ja ha obert també el Departament de Salut.