​L'històric cafè L'Havana tanca les seves portes després de 26 anys

L'actual propietari de l'establiment, Fèlix Fargas, busca algú que el vulgui adquirir

El Cafès l'Havana, aquest dilluns al matí
El Cafès l'Havana, aquest dilluns al matí | M. Garcés
25 de setembre del 2017
Actualitzat a les 14:04h
"Després de tots aquests anys hem decidit fer un canvi de rumb en les nostres vides. És per això que L'Havana tancarà les seves portes el dia 30 de setembre". Així s'expressava, mitjançant el Facebook, l'actual propietari d'aquest establiment històric, Fèlix Fargas que, després de 6 anys, ha decidit no seguir amb el negoci. Segurament la fama que últimament ha agafat la plaça Gispert, que és on hi ha el bar en qüestió, ha ajudat a Fargas i als seus socis a prendre aquesta decisió. Ja fa anys que els veïns i comerciants de la zona denuncien comportaments incívics per part d'alguns ciutadans. Fins i tot van crear la Plataforma Dinamitzadora de la plaça Gispert, que, durant els darrers mesos, ha dut a terme activitats i propostes lúdiques amb l'objectiu de donar llum en aquest punt de la ciutat.

L'Havana va inaugurar-se fa 26 anys de la mà de l'actual Comissionat del Centre Històric i exregidor de la CUP a Manresa, Adam Majó. Va començar sent un bar on hi freqüentaven els simpatitzants i militants de l'esquerra independentista. De fet, poc després, al número 4 de la mateixa plaça va crear-s'hi l'Associació Cultural Batzac, on va situar-s'hi la seu nacional de la CUP fins l'any 2013, i on ara hi ha la seu de la CUP del Bages, les seus d'Arran i d'Endavant i el local de l'editorial Tigre de Paper. 

El tancament de L'Havana ha afectat totes aquelles persones que li donaven vida. És el cas del regidor de la CUP Jordi Masdeu, que recorda que quan es va obrir, era "únic": "tots els que volíem un bar diferent i alternatiu anàvem allà. Posaven música en català i de grups que no era comú sentir i que a nosaltres ens agradaven". Manifestant que "és una llàstima", Masdeu no vol dramatitzar el tancament del bar. Així mateix afegeix que "no es pot personalitzar la baixada definitiva de la persiana de l'establiment dient que és culpa de les persones que tenen un comportament incívic. Segur que també hi ha altres raons; no només aquesta". 

Sigui com sigui, Fargas encara no ha trobat cap persona interessada a agafar-li el relleu. Al Facebook de L'Havana demana que si algú vol adquirir el bar, truqui o enviï un missatge al 686.512.307.