El «Sí» omple a vessar la plaça Major

Cultura popular i parlaments s'alternen en una jornada plena de convençuts

24 de setembre del 2017
Actualitzat el 25 de setembre a les 12:54h
Vista panoràmica de la plaça Major de Manresa
Vista panoràmica de la plaça Major de Manresa | @PobleLliureBages
Un verb. Conjugat en futur. I en primera persona del plural. "Votarem", ha entonat en múltiples ocasions el públic que omplia la plaça major de Manresa, convençut que el proper 1 d'octubre podrà dipositar el seu vot dins una urna. En algunes ocasions el verb "votar" i l'afirmació "sí" s'alternaven entre els assistents. Altres càntics com "in, inde, independència" o "Visca Catalunya lliure" també eren entre els destacats. Ha estat un acte ple de convençuts, amb to ferm i valent. Però sense entrar en desqualificacions. I una mostra més que molts ciutadans ja han desconnectat de l'estat espanyol. No tothom s'hi ha quedat tota l'estona. Malgrat això, la plaça sempre ha estat plena. Quans uns marxaven altres els hi prenien el relleu... Una plaça Major sempre plena en l'acte organitzat per Manresa pel Sí.

Ha estat una jornada molt a la catalana. Plena d'actes de cultura popular, com les batucades, que s'alternaven amb els parlaments. Un acte que ha comptat amb la presència de Manel Camp, l'Orfeó Manresà, la Coral Eswètia, d'en Santi Arisa, que ha estat acompanyat pels seus fills Dan i Iris, Sherpah i Els Gossos que han clos interpretant el tema seu Corren un acte presentat per Aina Font i Jordi Pessarrodona. Hi ha hagut molts instants emotius com quan s'ha anunciat la presència dels pares i la germana de Guillem Agulló – "ni oblit ni perdó", han entonat els presents- o la interpretació d'Els Segadors o El Cant de la Senyera per part de l'Orfeó Manresà i la Coral Eswètia. 
 

Els Gossos durant l'acte central de Manresa pel Sí Foto: Pius X. Cisa


Els encarregats de fer els parlaments han estat el doctor Pere Joan Cardona, l'activista i escriptora Núria Cadenas i l'actor Sergi Mateu. Tots han coincidit amb la seguretat de poder votar el proper diumenge i les crítiques cap a un estat espanyol impossible de reformar. Les darreres notícies han estat ben present als discursos de la tarda-vespre. Així, Cardona ha reclamat un tracte amable als cossos de seguretat estatals perquè "s'enduguin una bona imatge de Catalunya", Cadenas ha mostrat la seva sorpresa per haver vist actes que no entraven en el seu pensament com "emocionar-me amb l'actitud dels Mossos, la presència de Xavier Trias defensant el local de la CUP o l'arribada d'en Piolín en vaixell" i Mateu ha demanat que cap independentista es quedi a casa en un moment tan transcendental. 

Una estelada desplegada a la façana de davant de l'ajuntament i la cançó de La Trinca "Passi-ho bé" han estat el punt final a més de dues hores de clams a favor de la independència de Catalunya.