Universitat i discapacitat intel·lectual

L'èxit d'UniversiMÉS fa doblar el nombre de places respecte el curs passat

El nou curs s'iniciarà el dia 5 d'octubre

, Manresa | 21/09/2017 a les 10:49h
Arxivat a: Societat, discapacitat intel·lectual, ampans, fub, UniversiMés, educació
La segona edició d'UniversiMÉS comptarà amb el doble d'alumnes respecte l'any passat | FUB
Aquest passat dimecres, 20 de setembre a la tarda, es van entregar les beques als alumnes que participaran a la segona edició del programa UniversiMÉS, que fa accessible la universitat a persones amb discapacitat intel·lectual.

Aquesta iniciativa formativa, que va ser pionera a l'estat espanyol, té com a principal objectiu que aquestes persones ampliïn els seus coneixements culturals i socials. Després de l'èxit de la primera experiència, que es va dur a terme el curs passat, les entitats i institucions impulsores -UManresa-FUB, Ampans, la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i BBVA CX- han decidit donar continuïtat al programa amb una segona edició amb el doble de places que la primera.

Per al curs 2017/18,  la FACC i BBVA CX faran una aportació de 18.000 euros que ha permès doblar el nombre de beques. Els 40 alumnes, acompanyats dels seus familiars, van recollir, dimecres, les beques concedides per FACC i BBVA CX que permeten que el cost econòmic no sigui una dificultat afegida per accedir i aprofitar el programa. L'acte va tenir lloc a la Fundació Universitària del Bages i va comptar amb la presència de representants de totes les entitats implicades.

En els parlaments, el president d'Ampans, Sebastià Catllà, va assegurar que després de la primera edició, i tot i les incògnites que plantejava un programa com aquest, UniversiMÉS és un projecte que s'està consolidant gràcies a la implicació de totes les entitats i institucions implicades i al compromís dels alumnes, "que han sabut aprofitar una oportunitat com aquesta".

Xavier Llinares, director territorial de BBVA Catalunya,va qualificar el programa de "gran iniciativa", que representa un enriquiment tant per a l'alumnat com per a totes les entitats vinculades al projecte. En la seva intervenció, el president de la FACC, Jaume Ribera, va assegurar que UniversiMÉS "ha sabut detectar la necessitat de formació d'un col·lectiu de persones que poden aportar més a la societat" va esperonar els alumnes a no perdre mai la curiositat per aprendre.

Finalment, Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages,va definir UniversiMÉS com una iniciativa de "normalitat, responsabilitat i oportunitat", ja que representa una més de les accions formatives que es desenvolupen a la universitat; comporta el compromís tant de la institució com dels alumnes, i dona l'opció a la universitat d'enriquir-se amb la presència de nous col·lectius.
 
Una segona edició que millora la primera

L'experiència adquirida en el transcurs de la primera edició d'aquest innovador programa ha servit per introduir millores en la segona. D'entrada, a banda de les 20 noves places i de la continuïtat dels 20 alumnes del curs passat, les hores de dedicació dels alumnes s'amplien i passaran de les dues hores quinzenals a sessions setmanals de dues hores i mitja.

Els alumnes que s'estrenen en el programa seguiran els continguts de la primera edició: conèixer el món, economia i cultura i creació artística. Per la seva banda, els alumnes del segon any tractaran continguts de cultura i art, economia aplicada i de salut i psicologia.

Tot el professorat, com en la primera edició, estarà vinculat a la institució universitària i comptarà amb el suport i l'assessorament d'un equip format per Laia Cladellas (logopeda i coordinadora del programa en representació de la Fundació Universitària del Bages) i Cristina Llohis (pedagoga i coordinadora en representació d'Ampans) per adaptar els continguts a les característiques del col·lectiu.

En la primera edició, el professorat van ser el cantant del grup Gossos, Natxo Tarrés, el director dels estudis d'ADE d'UManresa-FUB, Jordi Conca, la sociòloga Marta Tiñena, i l'advocat i professor d'UManresa-FUB, David Sanclimens. El professorat que impartirà classes aquest curs serà Joan Villaplana , humanista i fotògraf, l'equip de professorat del grau d'ADE d'UManresa-FUB, i una especialista del camp de la neuropsicologia de la Universitat.

Aquest any, a més a més, amb la incorporació de la Fundació Antigues Caixes Catalanes al programa, els alumnes podran gaudir d'alguns espectacles culturals organitzats conjuntament amb BBVA CX.

Una iniciativa pionera

El programa UniversiMÉS va ser la primera iniciativa de formació universitària per a persones amb discapacitat intel·lectual de l'estat espanyol amb l'objectiu d'ampliar coneixements dels alumnes, proporcionant-los  una experiència vital i formativa positiva i de normalitzar la presència de persones amb discapacitat a la Universitat. Altres iniciatives universitàries en relació a aquest col·lectiu s'han enfocat únicament a la formació per a la inserció laboral.

L'objectiu dels impulsors és que el format es pugui replicar en altres universitats per ampliar-ne l'abast i acostar més persones amb discapacitat intel·lectual a la universitat. També es pretén que el treball serveixi per impulsar treballs d'investigació i recerca sobre l'impacte que té en els grups d'interès i la societat una iniciativa com aquesta.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Les activitats de Nadal i de la Marató e TV3 centren el cap de setmana | Àlex Gómez Ribera
01/01/1970
Del divendres 15 al diumenge 17 de desembre
01/01/1970
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 16
Entre altres elements, l'Ajuntament ha hagut de retirar la pancarta dels Jordis | Pere Fontanals
01/01/1970
S'han hagut de retirar el llaç groc i l'estelada de la façana de la casa consistorial, i també dues pancartes per la llibertat dels presos i a favor de la democràcia de l'edifici nou
Acte de Junts per Catalunya a Sant Vicenç de Castellet | JxCat
Joan Baptista, Ana C. Querol i Marc Parés durant l'acte de Catalunya en Comú | CEComú
Furgoneta de Cs repartint bufandes gratis aparcada al pati del Kursaal on havien de cantar els nens | Pere Fontanals
Pere Fontanals | 14 comentaris
01/01/1970
La pantalla gegant al passeig, les furgonetes i el muntatge de seguretat van impossibilitar que els nens i nenes cantessin on tenien programat des de feia temps
01/01/1970
A càrrec de Marc Tienda, Mariona Homs i Bernat Picornell
«Els tres aniversaris» es veurà al Kursaal a primers de desembre | Promocional
01/01/1970
Al Kursaal, el diumenge 17 de desembre