10.000 veus clamen a Manresa pel referèndum

La capital del Bages es desborda en la manifestació més multitudinària de la seva història | La manifestació convocada pel Comitè en Defensa del Referèndum beu de la que havia convocat el govern municipal i deixa la plaça Sant Domènec petita | La manifestació acaba davant la caserna de la Guàrdia Civil a qui lliuren urnes

20 de setembre del 2017
Actualitzat el 21 de setembre a les 12:37h
Vista de la carretera de Cardona durant la manifestació en suport a les institucions catalanes
Vista de la carretera de Cardona durant la manifestació en suport a les institucions catalanes | Gedi Media
Manresa ha viscut aquest dimecres al vespre la seva manifestació històrica més multitudinària amb més de 10.000 persones que han ocupat tot l'ample de la carretera de Cardona al llarg de mig quilòmetre. Ha estat un clam unànime a favor del referèndum d'autodeterminació convocat per al proper 1 d'octubre, encoratjat pels registres i detencions que ha dut a terme la Guàrdia Civil aquest dimecres a Barcelona. Gent de Manresa, però molta gent de la comarca. Fins i tot Sant Fruitós ha posat autobusos especials a Manresa per assistir a la concentració. Al final les estelades han onejat des del pal de la caserna de la Guàrdia Civil on habitualment hi penja la bandera espanyola.
 

Estelades onejant en el pal de la caserna on habitualment hi pena la bandera espanyola. Foto: Jaume Vilà


Inici oficial a la plaça Major

A les set de la tarda, una munió de gent ha omplert la plaça Major de Manresa on el govern municipal i les forces favorables al referèndum havien convocat la concentració. Amb crits d'independència, "Ja n'hi ha prou" o "votarem", la plaça s'ha omplert de gent de totes les edats. L'acte s'ha convocat a la plaça Major, en la mateixa línia d'altres consistoris del país, que durant el dimecres realitzen concentracions davant dels ajuntaments. L'alcalde accidental de Manresa, Marc Aloy, ha pres la paraula en substitució de l'alcalde, Valentí Junyent, que és a Alemanya complint les seves obligacions a la Diputació de Barcelona.
 

Una gentada ha omplert la plaça Major a l'inici del seguit de concentracions. Foto: Pere Fontanals


Aloy ha recordat que "a Manresa ens unim en la defensa de la democràcia i les llibertats, i ens sumem als milers i milers de persones que des de primera hora del matí s'estan concentrant a Barcelona en defensa de les nostres institucions, molts dels quals manresans i manresanes que en aquests moments no poden ser aquí".
 

Vista de la plaça Major des del balcó d'ERC Manresa. Foto: Miquel À. Alfaro


També ha recordat que "aquest Ajuntament s'ha posicionat sempre al costat del govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, en compliment del mandat de la ciutadania, i està absolutament compromès amb el referèndum del proper 1 d'octubre. En aquests moments d'extrema gravetat, amb atacs insòlits contra la llibertat i la democràcia, l'Ajuntament s'adhereix al clam dels 780 municipis catalans, que es recull al manifest unitari de l'Associació Catalana de Municipis i de l'Associació de Municipis per la Independència".



Resum de la manifestació de Manresa per a Canal Taronja i Ràdio Manresa. Vídeo: Carles Jódar

A la plaça Sant Domènec i l'apoteosi omplint d'ample i llarg la carretera de Cardona

Des de la plaça Major s'ha convidat la gent a continuar la marxa fins a la plaça Sant Domènec on el recentment creat Comitè en Defensa del Referèndum havia convocat dimarts una concentració en contra del registre d'Unipost per part de la Guàrdia Civil. L'actualitat feia, però, que la convocatòria ampliés els seus arguments. Allà ja hi esperava molta més gent que s'hi havia concentrat directament.
 

A la plaça Sant Domènec es feia gairebé impossible caminar-hi per la densitat de gent. Foto: Pere Fontanals


Castells, una bicicleta orquestra, bastoners, músics, gralles i elements festius de tota mena han començat a desfilar carretera de Cardona amunt. La marxa, encapçalada per una pancarta on es llegia 'Defensem el referèndum: contra la repressió i per la llibertat dels pobles', ha fet una marxa lenta fins arribar a la caserna de la Guàrdia Civil. Allà, els manifestants han deixat urnes de cartró i clavells davant de la porta d'entrada i han penjat una estelada en el pal on habitualment hi penja la bandera espanyola.
 

La manifestació ha anat des de la plaça Sant Domènec fins a la Guàrdia Civil. Foto: Pere Fontanals


La carretera de Cardona s'havia omplert d'ample i llarg. Quan la capçalera encarava ja el darrer tram encara hi havia persones que s'hi incorporaven des de la plaça Sant Domènec. Càntics. pancartes i estelades i un ambient molt festiu donaven la benvinguda a la caserna, amb agents i familiars mirant-s'ho des de la teulada. Una comissió deixava urnes a la porta mentre la resta de la gent aplaudia. Finalment, els Segadors, l'Estaca, i entremig el Passi-ho bé de la Trinca. Molta gent amb mòbil fent-se la foto històrica de rigor, unes amb un fons de caps i banderes, altres sota l'estelada que havia estat penjada al pal de la rojigualda. I molt poques ganes de marxar.

Els manifestants canten els Segadors davant la caserna de la Guàrdia Civil