Arrenca el 20è Aplec de Cardona amb música, cultura popular i molta història

Com cada any es representarà "Viurem lliures o morirem", un espectacle que commemora la capitulació de la vila el 18 de setembre de 1714

14 de setembre del 2017
Actualitzat a les 11:45h
Aquest dijous, 14 de setembre, Cardona donarà el tret de sortida a la vintena edició de l'Aplec, organitzada per l'Associació Cultural 18 de setembre, amb l'objectiu de commemorar que va ser el darrer municipi que va caure en mans de l'exèrcit borbònic durant la Guerra de Successió (justament el 18 de setembre; d'aquí ve el nom de l'entitat).
Els actes de l'Aplec cardoní començaran aquest dijous a les sis de la tarda, amb la pintada d'un mural commemoratiu a la carretera del Miracle. Aquesta acció és el primer any que es duu a terme, i es fa per a celebrar que l'Aplec ja té 20 anys d'història.

"Viurem lliures o morirem"

Viurem lliures o morirem és l'espectacle que narra els fets que van tenir lloc a Cardona durant la Guerra de Successió: el setge de 1711 i la capitulació el 18 de setembre de 1714. Ja fa 13 anys que es representa durant les festes de l'Aplec. I aquest any no en serà una excepció. De fet, es podrà veure dos dies: divendres, dia 15 a un quart de nou del vespre, i dissabte, dia 16, a la mateixa hora.

Es representarà a la Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona i anirà a càrrec de la companyia de teatre El Traspunt i de l'Orquestra 18 de Setembre. Es tracta d'una combinació de teatre, música en directe i vídeo. Enguany, s'estrena en la direcció i coordinació de l'espectacle, el cardoní Pep Haro. El guió és de Jordi Santasusagna i la música de Xavier Ventosa.

Coincidint amb la celebració del Tricentenari (l'any 2014), l'espectacle va veure's immers en alguns canvis. Si bé en un inici, quan es va crear l'obra, es representava exclusivament a la col·legiata, des de fa dos anys (aquest serà el tercer), que la funció es divideix en dues parts principals. Una d'exterior, en què els espectadors pugen caminant des de la plaça de la Fira fins al castell de Cardona i on es recreen els dies de setge amb els atacs i la defensa del poble; i una altra a la part interior, on s'hi duu a terme l'espectacle teatral, que narra les vivències de Cardona durant el Setge i la capitulació. En la recreació hi participen més de 200 persones voluntàries.

El preu per veure l'espectacle és de 10 euros (pels menors de 6 anys és gratuït). Les entrades ja són a la venda i es poden comprar clicant aquí.

Concerts, xerrades i cultura popular

L'Aplec de Cardona se celebrarà fins el dilluns 18 de setembre. A banda de l'obra Viurem lliures o morirem, també hi ha preparades altres propostes. La primera tindrà lloc divendres, dia 15, en la qual els protagonistes seran el duet manresà Jo Jet i Maria Ribot, que presentaran les cançons del seu darrer disc, Lliure o descansar. El recital començarà a dos quarts d'onze del vespre i tindrà lloc a la plaça de la Fira de Dalt.

Divendres es llevarà a dos quarts d'onze del matí amb la celebració de la desena edició de l'Aplec Infantil, que es durà a terme a la plaça de la Fira. A les dotze del migdia i a la mateixa ubicació, la cultura popular agafarà el relleu amb un ball per part dels Geganters i els Grallers de Cardona.

Després d'una arrossada popular a la plaça del Mercat, la plaça de la Fira de Dalt serà l'escenari, a les cinc de la tarda, d'una xerrada conjunta que portarà per títol L'endemà del Referèndum. Hi participaran Beth Abad, senadora del PDeCAT; Dionís Guiteras, alcalde de Moià, i Gabriela Serra, diputada al Parlament de la CUP.

La cultura popular seguirà, a les sis de la tarda, amb una jornada castellera a la plaça dels Bous en la qual hi prendran part els Salats de Súria, els Castellers de Berga, i la colla castellera de Cerdanyola.

El dia acabarà, a dos quarts d'onze de la nit, amb els concerts dels grups Ni5 i Ovella Xao.

Diumenge a les nou del matí el Centre Excursionista Camàlics de Cardona celebrarà la desena edició de la Caminada Històrica de la Guerra de Successió. Al llarg de 7 quilòmetres i mig els participants coneixeran quins eren els principals oficis de la Cardona del segle XVIII. La sortida serà a les nou del matí des de Cal Violí.

Finalment, dilluns 18, a les vuit del vespre, l'Aplec de Cardona clourà amb una ofrena floral al monument de l'11 de setembre i amb la lectura de diferents manifestos.
Arxivat a