El turó de La Torre acull l'acte central de la Diada Nacional a Súria

L'estelada de La Torre, abans de ser hissada durant l'acte central de la Diada Nacional de Catalunya a Súria
L'estelada de La Torre, abans de ser hissada durant l'acte central de la Diada Nacional de Catalunya a Súria | AjSú
Redacció
11 de setembre del 2017
Actualitzat a les 21:58h
El turó de La Torre ha acollit aquest matí l'acte central de la Diada Nacional de Catalunya a Súria, que ha reunit més de dues-centes persones en un ambient marcat per la convocatòria del referèndum del proper 1 d'octubre sobre el futur polític de Catalunya. A primera hora de la tarda, tres autobusos han sortit de la vila amb unes 165 persones per participar a la multitudinària manifestació d'aquesta tarda al centre de Barcelona.

Com en anys anteriors, l'acte de La Torre ha consistit en la hissada de l'estelada, la lectura del manifest, el cant d'Els Segadors i les actuacions de la colla castellera Salats, els Bastoners de l'Agrupació Sardanista i el Tro Gros. L'acte ha acabat amb un esmorzar per a tothom.

En el manifest llegit al turó de La Torre es remarca que "tot i les traves, no renunciarem a poder aconseguir que els ciutadans d'aquest país puguem decidir sobre el futur que volem". També s'hi afirma que "Catalunya és i ha de ser un país obert, acollidor on només es demani el respecte pels drets i deures de tothom amb l'organització política que entre tots ens vulguem donar".

Segons el manifest, la commemoració de l'Onze de Setembre d'enguany és especial per la proximitat del referèndum d'autodeterminació, convocat per al proper 1 d'octubre, i pel record dels atacs terroristes del passat 17 d'agost a Barcelona i a Cambrils. En aquest context, s'hi demana que hi hagi unitat "en la defensa dels drets i deures de tothom", sense por per la presència de persones d'altres cultures, i també "respecte i diàleg sincer i obert, sense línies vermelles".

La lectura del manifest ha anat a càrrec de Miquel Reguant en representació de la revista surienca El Salí, amb motiu de la celebració del 25è aniversari d'aquesta publicació. L'acte central de la Diada Nacional de Catalunya a Súria ha començat amb unes paraules de l'alcalde Josep Maria Canudas.

L'arribada fins a La Torre s'ha fet a peu o en bicicleta, amb sortida des de la plaça de Sant Joan. Entre les persones assistents a l'acte també es trobaven altres membres de la corporació municipal.

Pel que fa al desplaçament en autobús a Barcelona per participar en la manifestació de la Diada, ha estat organitzat per la plataforma Súria per la Independència. A més de les 165 persones que hi han anat en els tres autobusos que han sortit de Súria, cal afegir-hi uns deu participants suriencs a l'autobús de Callús i les persones que han viatjat a Barcelona amb els seus vehicles particulars.

Altres actes de la Diada Nacional de Catalunya a Súria

Dins dels actes de la Diada Nacional de Catalunya a Súria també ha tingut lloc aquest Onze de Setembre la 18a Trobada de Puntaires, que ha aplegat unes 230 participants de diferents comarques en el primer tram del carrer Ignasi Abadal, a tocar de la plaça de Sant Joan.

El programa d'actes de la Diada Nacional a Súria va començar divendres 8 de setembre amb l'espectacle Exili, un homenatge a les persones que han patit i lluitat per les llibertats. L'espectacle va anar a càrrec del cor País Meu, format per cantaires de diferents comarques i dirigit per Ramon Manent. L'acte va tenir lloc al Teatre del Foment Cultural.

Una altra de les activitats del programa de la Diada Nacional a Súria va ser la inauguració de l'exposició itinerant Quan les pedres ens parlen. Megalitisme a Catalunya, que va tenir lloc dissabte 9 de setembre. La mostra es pot visitar a la sala Cal Balaguer del Porxo fins al proper 5 de novembre en el següent horari:

- Divendres, dissabtes i diumenges, d'11.00 a 14.00 h.
- Dissabtes de setembre i octubre, també de 17.00 a 20.00 h.
- Primer dissabte de novembre, de 16.00 a 18.00 h.

En el transcurs de l'acte inaugural, va tenir lloc una visita guiada a càrrec de Santi Molera, del Grup de Recerca Didàctica del Patrimoni (Didpatri) de la Universitat de Barcelona, impulsora de la mostra.

La inauguració va començar amb unes paraules de benvinguda de la regidora de Cultura, Montserrat Juncadella. També hi va parlar l'estudiós surienc i col·laborador de l'exposició, Albert Fàbrega, que va parlar del megalitisme com un fenomen característic del continent europeu, especialment de les regions atlàntiques, tot i que a Catalunya també es troba molt present.

El programa d'actes de la Diada Nacional de Catalunya a Súria han estat organitzats per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament i pel Tro Gros, amb la col·laboració de les següents entitats: Agrupació Sardanista, Casal de la Dona, colla castellera Salats, Foment Cultural i Unió Ciclista Mig-Món.
Arxivat a