«I si fem que Catalunya sigui l'Arenys de Munt del món?»

Teresa Forcades, Anna Simó i David Fernàndez apleguen 300 persones en un acte a la Sagrada Família sobre la "República dels Drets Socials" organitzat per Esquerres per la Independència

Anna Simó, David Fernàndez, Teresa Forcades i Aina Font, d'esquena, davant el públic
Anna Simó, David Fernàndez, Teresa Forcades i Aina Font, d'esquena, davant el públic | Pere Fontanals
08 de setembre del 2017
Actualitzat el 10 de setembre a les 10:06h
"Com és que en ho deixem fer això?" s'ha preguntat Teresa Forcades davant d'unes tres-centes persones que aquest divendres s'han citat entre la Sagrada Família i la Font dels Capellans, davant el Mercat, en un acte pels drets socials a la República catalana organitzat per Esquerres per la Independència. La monja es referia al capitalisme salvatge que estem vivint, però també seria aplicable a la situació actual que viu el país.

Forcades, amb el cupaire David Fernàndez i la republicana Anna Simó, han convençut els assistents que, a banda del procés d'emancipació nacional, cal també, o gràcies a ell, insistir en el d'emancipació social. Simó ha volgut que la gent toqués de peus a terra, "ara posaré aigua al vi", la nova República "s'ha de treballar, ja que l'excel·lència no ens arribarà del cel" només proclamant el nou Estat. En el seu torn, Fernàndez l'ha rectificat, "no es que posis aigua al vi, sinó que mostres ben bé el vi que hi ha".

El cupaire ha reivindicat una "resistència íntima" que permeti construir un país a mode de "refugi ètic". "L'única fractura que existeix a Catalunya és la desigualtat", ha proclamat, "tenim un deure de més de 80.000 milions que no podrem pagar abans de l'any 2100", i ha seguit amb un munt de dades que mostren com la desigualtat parteix d'abans de la crisi i continua ara, malgrat la recuperació que diuen que hi ha. "Si alguna cosa caracteritza Catalunya és la migració -ha tractat després-, des de l'Estat espanyol no entenen com els Garcia, els Pérez o els Fernàndez som independentistes, però és que només con ells els que fan diferències ètniques".
 

Un moment de la intervenció de Teresa Forcades, entre Aina Font, David Fernàndez i Anna Simó. Foto: Pere Fontanals


Finalment, Forcades, a qui acompanyava un equip d'una televisió alemanya que prepara un documental sobre els moviments socials catalans agafant-la a ella com a eix vertebrador, ha reivindicat la necessitat d'aprofitar la creació d'un nou Estat "per convertir-nos en el mirall dels altres països del món". "I si fem que Catalunya sigui l'Arenys de Munt del món?" s'ha preguntat retòricament. "I si més gent ens creiem que podem viure en comunió, convivència i confiança?".

L'acte ha estat presentat per la periodista de NacióManresa, Aina Font, i ha estat amenitzat amb la música de part del grup manresà el Fugitiu.