Setze municipis del Bages i el Moianès celebraran la Marxa de Torxes «definitiva»

La majoria d'elles tindran lloc el dia 10 de setembre al vespre, excepte la de L'Estany, que es durà a terme el dissabte 16

La 9a edició de la Marxa de Torxes se celebrarà a Manresa el diumenge 10 de setembre
La 9a edició de la Marxa de Torxes se celebrarà a Manresa el diumenge 10 de setembre | AFT
01 de setembre del 2017
Actualitzat el 09 de setembre a la 13:08h
El proper diumenge dia 10 de setembre se celebrarà, a Manresa, la novena Marxa de Torxes per la Independència, un acte en el qual cada any hi prenen part centenars de ciutadans. Aquesta marxa, enguany, es durà a terme, també, en 15 municipis més de les comarques del Bages i el Moianès, el mateix nombre que en l'edició passada.

Organitzada per la Comissió 11 de setembre (formada per Òmnium Bages i l'ANC amb el suport de la Fundació Independència i Progrés, PDC, CUP, Demòcrates de Catalunya, ERC, Súmate i Solidaritat) la Marxa de Torxes de Manresa començarà a dos quarts de nou del vespre des de Crist Rei i farà un recorregut pels carrers més cèntrics de la ciutat fins arribar a la plaça Major. Durant la cercavila, que tal com ha expressat el president d'Òmnium Bages, Jordi Corrons, "pretén tenir un caràcter festiu", hi prendran part acordionistes, castellers, grallers, els Miquelets, sardanistes i tabalers.

Un cop a la plaça Major, la manresana Fina Dordal llegirà el manifest que la mateixa comissió ha redactat i que a hores d'ara compta amb el suport de 9 partits i entitats adhesions (ANC, CUP, PDeCAT, Demòcrates de Catalunya, ERC, FIP, Òmnium Bages-Moianès, Solidaritat i Súmate) i és obert a més. Després d'ella, l'activista independentista i membre de Súmate Jose Rodríguez (conegut popularment com a @Trinitro, al Twitter), protagonitzarà un parlament en el qual posarà de manifest la seva visió sobre el procés que està vivint Catalunya, així com també el que viurà fins el dia del referèndum de l'1 d'octubre.

La Marxa de Torxes de Manresa s'ha presentat en roda de premsa aquest divendres al migdia, amb la presència de membres d'Òmnium Bages-Moianès i l'ANC, així com també del consistori. La regidora delegada de Presidència i Comunicació, Àuria Caus, ha refermat el seu suport (de l'Ajuntament) a la iniciativa del dia 10 i ha posat de manifest com n'és d'"alarmant formar part d'un estat tan poc democràtic que no vol permetre que un poble s'expressi".

El portaveu de l'ANC a Manresa, Josep Camprubí, ha recordat que la primera Marxa de Torxes que es va fer a la capital del Bages va tenir lloc l'any 2009, "un any abans de la sentència de TC i de la manifestació del 10 de juliol". Des de llavors, ha dit, "el context polític del país ha canviat molt". Convençut que l'acte del dia 10 de setembre "se situa en un context de carreró sense sortida per part de l'Estat", Camprubí ha afirmat, contundent, que el missatge que es donarà durant la marxa serà que "la independència és l'únic camí possible".

Les torxes, que tenen un preu de 3 euros, es poden recollir anticipadament a l'Espai Òmnium o el mateix dia de la marxa, en una carpa que, com cada any, estarà col·locada a la plaça de Crist Rei.

Les marxes als altres municipis del Bages i el Moianès

De les setze marxes de torxes que es duran a terme al Bages i al Moianès, només n'hi haurà una que no tindrà lloc el dia 10 de setembre. Serà el cas del municipi de L'Estany, que la celebrarà el dissabte dia 16.

Artés 
Dia 10, passeig Diagonal, plaça del Kanal, a dos quarts de deu del vespre.

Balsareny
Dia 10, plaça de la Mel, a les nou del vespre.

Callús
Dia 10, Casal del Poble, a les nou del vespre.

Castellbell i el Vilar
Dia 10, plaça Valentí Puig, a dos quarts de nou del vespre.

Castellnou de Bages
Dia 10, escola l'Olivar, a dos quarts de nou del vespre.

L'Estany
Dia 16, plaça del Monestir, a dos quarts de vuit del vespre.

Manresa
Dia 10, Crist Rei, a dos quarts de nou del vespre.

Monistrol de Calders
Dia 10, plaça Nova, a dos quarts de nou del vespre.

Monistrol de Montserrat
Dia 10, plaça de la Font Gran, a dos quarts de nou del vespre.

Navarcles
Dia 10, parc Marcel·lí Monrós, a un quart de deu del vespre.

Navàs
Dia 10, plaça de l'Ajuntament, a les nou del vespre.

Sant Fruitós de Bages
Da 10, plaça de l'Església, a les nou del vespre.

Sant Joan de Vilatorrada
Dia 10, mas Llobet, a dos quarts de nou del vespre.

Sant Vicenç de Castellet 
Dia 10, plaça de l'Ajuntament, a tres quarts de nou del vespre.

Santpedor 
Dia 10, plaça de Catalunya, a les nou del vespre.

Santa Maria d'Oló 
Dia 10, plaça de Sant Antoni M. Claret, a dos quarts de deu del vespre.

Informació de cara l'Onze de Setembre

Antoni Bozzo, coordinador de l'ANC a Manresa, ha explicat, durant la roda de premsa, alguns dels detalls importants a tenir en compte de cara a la manifestació de l'Onze de Setembre: "la definitiva", ha dit. Bozzo ha remarcat que la diada serà "extraordinària" perquè precedirà el referèndum de l'1 d'octubre.

Convençut que l'afluència de gent que es traslladarà fins a Barcelona el dilluns 11 de setembre "serà molt gran", Bozzo ha volgut remarcar el gran esforç organitzatiu que s'està duent a terme des de la mateixa ANC, des d'Òmnium i des de l'AMI. En aquest sentit ha explicat que en cada tram (en el cas del Bages és el 104 i el de Manresa, el 105, situats prop dels Jardinets de Gràcia) hi haurà més d'una cinquantena de voluntaris vetllant per la seguretat dels assistents, així com també una ambulància i una carpa amb serveis sanitaris.

Pel que fa al transport fins a la manifestació des de les comarques centrals, ha dit que ja hi ha gairebé 70 autobusos plens, 16 dels quals sortiran des de Manresa; 12 des d'Artés; 2 des de Calders (i Monistrol de Calders); 4 des de Castellbell (i Marganell); 1 des de Monistrol de Montserrat; 4 des de Navarcles (i Talamanca); 7 des de Sant Fruitós; 6 des de Sant Joan; 4 des de Sant Salvador; 3 des de Santa Maria d'Oló, i 8 des de Santpedor (i Castellnou de Bages). També hi haurà una línia que passarà per Sallent.

A hores d'ara encara queden alguns tiquets d'autobús, que tenen un preu de 10 euros i que sortiran des de Manresa a dos quarts d'onze del matí i tornaran a les onze de la nit, aproximadament. A banda d'aquesta opció, també hi ha la possibilitat d'anar-hi en tren. Des de l'ANC i Òmnium s'han posat a la venda més de 300 bitllets dels FGC (anada i tornada) al preu de 8 euros. L'horari, en aquest cas, l'escollirà cadascú tenint en compte que la manifestació començarà a les 17:14. Tots els tiquets (així com també les samarretes de la diada) es poden comprar a l'Espai Òmnium, de dilluns a divendres, de set de la tarda a nou del vespre.