Santa Clara i La Caixa es donen la mà i creen un equipament per eradicar la pobresa infantil

Portarà per nom Espai Francesc d'Assís i donarà atenció integral a nens i nenes en situació de vulnerabilitat de 0 a 18 anys

Giró, Caram, una de les dominiques residents a Santa Clara, Rosich i Masana davant de l'antic noviciat
Giró, Caram, una de les dominiques residents a Santa Clara, Rosich i Masana davant de l'antic noviciat | AFT
31 d'agost del 2017
Actualitzat el 01 de setembre a les 16:43h
Sor Lucía Caram, la monja que no es cansa mai de lluitar per les causes justes, l'ha tornat a fer grossa. En el bon sentit, és clar. Tenint sempre molt clar que "els més pobres i més oblidats que actualment pateixen la crisi són els infants", en paraules seves, la dominica resident al convent de Santa Clara ja fa temps que teixeix complicitats amb l'Obra Social de La Caixa, que aquest cop –com tants altres– també li ha estirat el braç i li ha donat un (gran) cop de mà per tirar endavant un projecte que va començar a gestar-se ara farà un any i que avui s'ha presentat públicament. Es tracta de la creació de l'Espai Francesc d'Assís, un espai d'atenció integral per a nens i nenes de Manresa –i en extensió, per a les seves famílies- en situació de vulnerabilitat, que s'ubicarà ni més ni menys a l'edifici on hi ha el convent de Santa Clara, concretament a les estances del que havia estat l'antic noviciat.

En la seva intervenció, Caram ha volgut recordar que l'edifici en el qual es troba el convent, quan es va crear, ja fa més de 9 segles, va començar sent un hospital de leprosos, que subsistia gràcies a les almoines que donaven els manresans. En aquell moment, els leprosos eren els més vulnerables; ara ho són els infants amb pocs recursos. "Tornem, doncs, als inicis", ha dit la monja, que, parlant en nom de totes les altres dominiques del convent ha afegit que "la nostra vocació té sentit quan fem servei als més pobres".

Un gran suport econòmic per part de La Caixa

L'Obra Social "la Caixa" ha estat l'encarregada de restaurar i adequar l'edifici on se situarà l'Espai Francesc d'Assís. Concretament hi ha destinat un milió d'euros. L'equipament  oferirà serveis per acollir fonamentalment el programa Caixa Proinfància, "però també altres projectes", ha remarcat Sor Lucía, tot posant de manifest que "s'oferiran recursos del programa #Invulnerables".

El director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró, ha coincidit amb el discurs de la monja dominica i ha reivindicat "l'esperit franciscà" (de Sant Francesc d'Assís) que tindrà l'espai. De fet, ha recordat que quan van anar a Roma a presentar el projecte al Papa Francesc, "ell va mostrar-hi molt interès i va proposar que l'espai s'anomenés Francesc d'Assís, per la vocació que ell sempre havia tingut cap als més desfavorits".
 

Imatge de l'espai que es destinarà als infants i joves de 4 a 18 anys Foto: AFT



L'equipament, que començarà la seva activitat aquest proper gener, atendrà un total de 250 nens i nenes de 0 a 18 anys, que estaran dividits per edats. Hi haurà un pis, el primer, que serà un espai materno-infantil, per a infants de 0 a 3 anys acompanyats dels seus pares. La segona planta acollirà un espai de socialització de treball d'hàbits i habilitats destinat a nens de 4 a 18 anys en diversos horaris, inclosos els caps de setmana. A més, part de l'hort del convent s'adequarà per a realitzar-hi jocs infantils i poder practicar-hi diferents esports. "Tots aquests treballs estaran coordinats amb serveis socials i amb les diverses escoles de la ciutat", ha remarcat Caram.

Amb la ferma convicció que des de l'Obra Social "la Caixa" "volem invertir en les qualitats i en els talents de la persona humana per aconseguir una societat més justa, cohesionada i equitativa", Giró ha explicat que als 250 infants que formin part del projecte se'ls oferirà alimentació, higiene infantil, ulleres, audiòfons, equipament escolar i atenció psicoterapèutica. "Només així garantirem la igualtat d'oportunitats i ajudarem que aquests infants surtin de la crisi", ha conclòs.

"Des de l'administració no arribem a tot arreu"

La regidora de Cohesió Social, Gent Gran i Salut i d'Ensenyament i Universitats de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, també ha estat present en l'acte. Agraint ferventment la feina feta tant per la Fundació La Caixa, Sor Lucía Caram i, també, les monges dominiques residents al convent "per la voluntat de servei que han tingut amb la ciutat", ha dit, la regidora ha explicat que "la ciutadania reclama les nostres obligacions com a administració, però és cert que moltes vegades, els ajuntaments i el propi Govern, que potser hauríem de ser els únics responsables de poder fer aquesta atenció global de totes les persones amb necessitats, no arribem a tot". És per això, ha continuat, "que ens hem de refiar d'altres estaments públics, privats i de persones perquè ens donin un cop de mà". I ha personat aquesta ajuda amb Sor Lucía Caram, una persona, ha dit, "que ens tiba, ens motiva, ens il·lusiona i ens fa veure d'una manera molt clara la realitat que estem tenint. Els manresans hem d'estar molt contents de tenir-la tan a prop".