Els ídols de la Festa Major duien guitarra i un banyador vermell

Una quinzena de joves van protagonitzar, durant els cinc darrers dies de la festivitat manresana, un divertit espectacle improvisat amb l'objectiu de parodiar la típica tuna universitària

VÍDEO La Tuna Tuninya canta al Toni's durant la Festa Major
VÍDEO La Tuna Tuninya canta al Toni's durant la Festa Major | Arxiu particular
29 d'agost del 2017
Actualitzat a les 18:41h

No sortien en cap programa, ni al de la Festa Major ni al de l'Alternativa. Ningú se'ls esperava. Però menys s'esperaven ells, aquella colla de quinze joves amb samarreta blanca, banyador vermell, i una guitarra a la mà, que acabarien sent els protagonistes indiscutibles de la festivitat manresana entre el jovent de la ciutat.

I què feien?, us preguntareu. Doncs molt simple: tocar cançons de patxanga, a l'uníson, escarnint la idea que es té de les tunes, aquelles agrupacions d'estudiants universitaris que cantaven i tocaven cançons típiques del folklore hispà per guanyar algun caleró. De fet, no se n'amagaven pas, que parodiaven les tunes. I és que ells mateixos es van batejar com els Tuna Tuninya.

Els mateixos membres d'aquest grup expliquen que la idea es va començar a gestar ara farà un mes, arrel d'un sopar. "Vam parlar sobre el feminisme i vam arribar a la conclusió que no hi havia cap grup d'homes a la ciutat que treballessin i debatessin sobre el tema", comenten. Amb aquest punt de partida, van decidir que una proposta encertada podria ser la de crear una tuna composta només per homes. Uns homes que desmitificarien la seva qualitat de mascles interpretant temes sensibles i amb lletres sense cap contingut groller ni ofensiu. L'únic objectiu, al final, era fer gaudir a la gent i passar-s'ho bé ells.

"Vam crear un grup de Whatsapp i vam quedar per assajar el dimecres 23". El dijous 24 feien la seva primera posada en escena, al carreró de l'Alternativa, just després que s'acabessin els concerts. Va ser tan espectacular la rebuda per part de les persones que eren allà, que van decidir que havien de repetir l'experiència. I l'endemà ja hi tornaven a ser. I l'altre, i l'altre també. Al mateix lloc i a la mateixa hora, amb una bandera que els representava, i tots vestits igual. Diumenge fins i tot van crear el TunaBars, que va començar a les set de la tarda i que va ser una cercavila per quatre bars del Barri Antic. I dilluns, el darrer dia de la Festa Major, entre el Correfoc i el concert final, van aparèixer en un balcó de la Plaça Major, per acomiadar-se dels seus fans incondicionals.

"Des de fora sembla que aquesta tuna estigués molt preparada, però en realitat tot va ser molt espontani", diuen els components del grup, que segueixen: "ens hem ajuntat tota una sèrie de gent que ens hem defensat ràpid en el tema musical i que hem creat un vincle molt ràpid i molt fort en uns dies tan macos com els de Festa Major", conclouen, tot afegint que "una de les coses maques que ha passat quan fèiem la tuna ha estat la cohesió social que s'ha creat al seu voltant".

Potser sí. Potser tot va començar com una broma, però el cert és que la tuna té Instagram propi i tot. On anirà, tot plegat? De moment, ni ells mateixos ho saben. "La intenció és que es converteixi en una mena de txaranga però amb un contingut més transformacional, que era la principal idea del projecte", preveuen. Tot i així, i convençuts que el que ha passat és més aviat un fenomen -"i com a tal, s'ha d'observar"- els de la Tuna Tuninya tornaran a donar notícies d'aquí a unes setmanes. Primer, cal que paeixin l'èxit improvisat i massiu que els ha envoltat aquests dies.