Antoni Bassas reivindica el bon humor de Josep Maria Planes en el pregó de Festa Major

El pregoner ha recordat la figura del periodista, que acaba de ser nomenat Manresà Il·lustre, i ha posat de relleu que la seva professionalitat anava de bracet amb una enginy esmolat, disposició al bon humor i capacitat per fer riure

El periodista Antoni Basas durant el pregó de la Festa Major de Manresa
El periodista Antoni Basas durant el pregó de la Festa Major de Manresa | AjM
Redacció
26 d'agost del 2017
Actualitzat a les 16:42h
Periodisme, ironia, humor fresc i intel·ligent... Són alguns dels ingredients del Pregó Institucional de la Festa Major de Manresa, que ha pronunciat el periodista Antoni Bassas, aquest migdia a l'Ajuntament. El Saló de Sessions i la Sala de Columnes annexa s'han fet petits per acollir el nombrós públic que no s'ha volgut perdre un pregó amb referències històriques i també a l'actualitat.

Després de la presentació a càrrec de la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas, Antoni Bassas ha iniciat el Pregó Institucional amb un extens recordatori de la figura de Josep Maria Planes, que recentment va ser nomenat Manresà Il·lustre. La tria de Bassas com a pregoner, de fet, s'ha emmarcat en la Commemoració de l'Any Planes, amb la col·laboració de la Comissió Planes i la demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes.

Bassas ha recordat la personaliat de Planes i el fet que va ser assassinat, cosa que deixa clar que "el preu que pot arribar a pagar un periodista disposat a revelar allò que el poder, del tipus que sigui, no vol que se sàpiga, és la pròpia vida", i també posa de relleu "quant de talent vàrem perdre a Catalunya a casa de la Guerra Civil i del règim feixista-militar que va instal·lar-se a Espanya durant 40 anys. On serien ara Catalunya i la llengua i la cultura catalanes si del 36 al 75 el país hagués pogut viure en unes condicions de normalitat. Com hauria pogut florir i lluir tot aquell talent".

Bassas, però, també ha volgut projectar sobre Planes una altra mirada. Ha volgut recordar què hi ha enmig de Manresa, 1907 i Barcelona, 1936, les seves dates de naixement i defunció. En aquest sentit ha afirmat que la biografia de les persones es confegeix per un munt de vivències, que van molt més enllà dels assoliments acadèmics i èxits professionals. Bassas ha recordat el caràcter irònic i la predisposició al bon humor del malaurat periodista manresà i ha assegurat que "aquest també va ser Planes. Els acudits, les bromes, el temps rient al voltant de l'absurd, l'inesperat, les ficades de pota, esmolant l'enginy pel simple gaudir de viure". 

Bassas ha afirmat que el periodisme és terreny abonat perquè neixin mil anècdotes, i ha recordat algunes espifiades o anècdotes diverses, de diversos mitjans, algunes de les quals amb ell mateix de protagonista. En aquest sentit, ha tingut un sentit record per la figura "d'un altre gran periodista, Carles Capdevila, que Catalunya també ha perdut aquest any. Vàrem treballar junts 17 anys. Vam treballar moltes hores i vam patir pressionats per les urgències dels terminis i de l'audiència. Però també puc dir amb alegria que vam riure molt". 

Bassas ha assegurat que el guió que separa les dates de naixement i defunció de Planes i Capdevila també està ple "de totes les hores que van riure amb els seus amics i companys i sobretot, totes les hores que amb el seu enginy van saber fer riure els altres".

El pregoner ha fet un esment a l'actualitat per tancar el pregó: "Avui, en aquest dissabte en què convido a tothom a celebrar amb alegria la Festa Major de Manresa, en un dia de manifestació gran a Barcelona, que tanca una setmana dramàtica a Catalunya, sumat al "No tinc por" i a l'alegria del temps nou de llibertat que vindrà al nostre país, crido amb tots vosaltres: Visca Manresa i Visca Catalunya!"

Tot seguit, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha fet lliurament del títol de pregoner a Antoni Bassas i ha pres la paraula per agrair el "magnífic pregó" del periodista i rememorar també la figura de Planes, tot recordant el seu nomenament com a Manresà Il·lustre. "A partir del 14 de setembre el seu quadre acompanyarà altres insignes personalitats de la nostra ciutat que ja figuren a les parets d'aquest històric Saló de Sessions".

Junyent ha recordat que l'homenatge a Planes té lloc en un any en què s'ha distingit també persones de la nostra ciutat com el cineasta Joan Soler i el líder veïnal Josep Rueda, perquè "són les persones les que fan les ciutats, són el seu actiu més important".

L'alcalde ha coincidit amb Bassas en la necessitat de saber aportar a la vida una dosi d'ironia i d'humor perquè "com ens ha dit encertadament, som el que hem rigut". Igualment, s'ha unit al record al periodista Carles Capdevila.

Valentí Junyent ha acabat el seu parlament reiterant la solidaritat de la ciutat amb les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, davant dels quals "la ciutadania ha tigut un comportament impecable". L'alcalde ha recordat que Manresa és una ciutat d'¡acollida i oberta i ha manifestat el suport de la ciutat a la manifestació d'aquesta tarda a Barcelona".

La interpretació de les composicions musicals Evocació al Pirineu, de Rafael Martínez Valls, i És la Moreneta, d'Antoni Carceller, a càrrec de cantaires de l'Orfeó Manresà, i el Cant dels Segadors, a càrrec de tots els assistents, han tancat l'acte.