La FMA de Manresa va reservar un espai «no mixt» per a dones i trans en un concert a la plaça Puigmercadal

És una mesura que s'ha implementat durant el concert de Sara Hebe en el marc del protocol específic contra les agressions sexistes i que els organitzadors no descarten repetir en el futur

25 d'agost del 2017
Actualitzat a les 20:05h
L'experiència de l'espai «no mixt» es va portar a terme durant el concert de Sara Hebe
L'experiència de l'espai «no mixt» es va portar a terme durant el concert de Sara Hebe | FMA
La primera fila del concert que Sara Hebe va realitzar dijous en el marc de la Festa Major Alternativa (FMA) de Manresa va estar reservada només per a dones, lesbianes i trans, en un espai "no mixt", on els homes hi tenien l'accés vetat. Es tracta d'una mesura més del protocol específic que els col·lectius de la festa -l'any passat ho va desenvolupar només Acció Lila- han desenvolupat per a donar resposta a les actituds i agressions sexistes. L'espai "no mixt", com es coneix des de l'organització, es va separar amb cinta i va estar vigilat per evitar que hi accedissin els homes. Abans del concert de Sara Hebe -va ser la tercera de les artistes que van tocar- la megafonia de l'organització va avisar al públic que s'habilitaria aquest espai.

Així, aquest dijous a la nit es va poder viure a la FMA un espai on els homes tenen l'accés vetat i on les dones i les persones trans poden ballar i seguir el ritme de la música sense temor a ser molestades per homes. L'experiència no es repetirà en cap altre concert de l'edició d'enguany de la FMA, però els col·lectius no descarten fer-ho més endavant en altres edicions de la festa o en els concerts i actes que organitzen al llarg de l'any "depenent del contingut polític i social de la proposta".

Aquesta mesura forma part d'un protocol molt més ampli orientat a evitar i denunciar les actituds i agressions sexistes, enteses també com la insistència, l'agressivitat, el discurs masclista i el joc de rols patriarcal. Entre altres, la FMA compta durant les quatre nits de "barraques" amb un punt específic de denúncia i informació, però també tots els voluntaris de barra també han estat formats per detectar actituds relacionals sexistes, per poder ser advertides o denunciades. El programa també inclou cartelleria i persones que vigilen durant la festa, tot plegat amb la finalitat també de conscienciar entre el jovent.