Endesa introdueix proteccions per a l'avifauna en torres elèctriques de Navàs

| 10/08/2017 a les 11:08h
Especial: Més Comarca
Arxivat a: Municipis, Endesa, medi natural, electricitat
Protecció d'avifauna en un transformador de Navàs | Endesa
Endesa, seguint les recomanacions del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha adequat nou torres elèctriques ubicades en diversos punts del terme municipal de Navàs, al Bages. L'objectiu és salvaguardar i protegir l'avifauna que habita o transita per aquest municipi, especialment les cigonyes, on durant l'any passat es calcula que hi van fer parada, en només una nit, més de 200 exemplars durant la ruta migratòria, entre agost i setembre.

Concretament, l'actuació ha consistit a introduir noves mesures per a protegir les aus, especialment en aquells punts on podrien existir possibilitats d'accidents per col·lisió o electrocució. Així, s'han instal·lat fundes i carcasses aïllants a cables, tant a ponts com després dels aïlladors, grapes i connectors dels suports, mentre que també s'han col·locat dispositius antiposada, uns elements de metacrilat amb pues que eviten que les aus es posin al cap de les torres. A més, també s'ha canviat la configuració dels cables en un punt de transformació aeri, traslladant el parallamps del transformador i fent-los passar per sota del pòrtic.

Aquest conjunt d'actuacions, que han comptat amb una inversió de 29.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia, reduiran el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que a l'estendre les ales hi podria haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric, així com la conseqüent descàrrega. De fet, les dues línies elèctriques de mitjana tensió on s'han fet les reformes  són en una zona especialment sensible ja que, durant l'època migratòria de l'any passat, van transitar pel paratge cigonyes en grans bandades.

A més de la destacada repercussió mediambiental, aquesta actuació també millora de retruc la qualitat del subministrament elèctric als gairebé 5.000 clients que s'alimenten d'aquestes dues línies, ja que els contactes d'aus amb infraestructures elèctriques poden suposar la interrupció del servei. En concret se'n beneficien clients del mateix poble de Navàs i del seu nucli del Mujal, així com veïns de Balsareny, Sallent i Gaià, també al Bages.

Aquesta actuació se suma a la que darrerament també es va fer en un suport de Castellfollit del Boix i en un altre d'Avinyó, també a la mateixa comarca, on se'n va fer reconfiguracions per evitar l'electrocució de les espècies que hi reposen.

Aquests treballs responen a la política mediambiental d'Endesa de protecció de la diversitat als territoris on opera i comporten, de retruc, una millora de la qualitat del subministrament als clients. Així, la Companyia uneix la voluntat sostenible i de protecció de l'avifauna, amb el compromís de servei als seus més de 4 milions de clients a Catalunya. 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 14
01/01/1970
Joan Mena sera a Manresa, divendres, Marta Ribas, a Sant Joan diumenge, i Marc Parés, a Navarcles dilluns
01/01/1970
L'eix principal de l'acte serà debatre com aconseguir la sobirania popular com a eix vertebrador de la República
Àdria Mazcuñan, Adriada Delgado, Ferran Estruch, Jordi Pesarrodona i Mariona Homs | ERC
La sala del Kursaal on s'ha celebrat l'acte de Cs. | Pere Fontanals
Pep Martí | 7 comentaris
01/01/1970
Ciutadans fa campanya en places difícils com la capital del Bages
Inés Arrimadas arribant aquest dimecres al míting de Manresa | Pere Fontanals
Pep Martí | 10 comentaris
01/01/1970
Carlos Carrizosa acusa els dirigents sobiranistes d'haver violat els manaments evangèlics de "no robaràs" i "no mentiràs", i assegura que Ciutadans "mai insultarà" | Els espanyolistes regalen bufandes taronjes a mans plenes fins buidar una furgoneta
«Els tres aniversaris» es veurà al Kursaal a primers de desembre | Promocional
01/01/1970
Al Kursaal, el diumenge 17 de desembre