Rotonda Bonanista

Les obres a la Bonavista segueixen els terminis establerts i la rotonda s'obrirà al trànsit a l'octubre

Els veïns critiquen les molèsties dels treballs, que fa dos mesos que duren i s'allargaran fins a principis de l'any vinent

, Manresa | 10/08/2017 a les 08:29h
Arxivat a: Municipis, rotonda Bonavista, obres
El regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, visitant les obres | AjM
La mobilitat ha estat sempre una assignatura pendent a Manresa. La construcció de la rotonda de la Bonavista, un projecte previst des del 1933, ha de resoldre la circulació en alguns dels punts més crítics de la ciutat, i això es podrà començar a comprovar a l'octubre, quan es té previst que la nova rotonda s'obri al trànsit. Així ho ha anunciat el regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, qui ha assegurat que els treballs segueixen els terminis establerts tot i les dificultats per la magnitud de l'obra. Els treballs, que fa dos mesos que duren i s'allargaran fins a principis de l'any vinent, estan ocasionant problemes als veïns de la zona que, conscients de la necessitat de les obres, lamenten igualment les molèsties que causen. És el cas del Josep Maria Creus, que regenta un quiosc que ha quedat literalment envoltat per les obres. Segons ha lamentat, des que han començat els treballs, la facturació del seu negoci s'ha vist reduïda en un 60%.

Al sector de la Bonavista conflueixen les quatre principals vies de Manresa: la carretera de Vic, la carretera de Santpedor, la del Pont de Vilomara i el passeig de Pere III. Per això, la nova rotonda ha de resoldre la circulació en un dels espais més neuràlgics de la ciutat i que, sovint, era punt de retencions. 

L'Ajuntament de Manresa ha organitzat per aquest dimecres una visita a les obres quan es compleixen dos mesos de l'inici dels treballs. El regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, ha assegurat que les obres segueixen els terminis establerts i, per tant, tal com ja estava previst, la nova rotonda s'obrirà al trànsit de vehicles el pròxim mes d'octubre. 

"Una operació a cor obert"

El director tècnic d'Aigües de Manresa, Fredi Puig, ha explicat que una de les principals dificultats dels treballs a la Bonavista és la seva situació, ja que representa un dels punts més neuràlgics de la ciutat pel que fa a la xarxa d'aigües i clavegueram. "Per aquí baixen les artèries que donen servei a gran part de la ciutat. Per tant, és una operació a cor obert", ha afegit. 

De fet, pel que fa a l'aigua potable, pel centre de la plaça hi passen tres tubs d'un diàmetre de 400 mil·límetres que alimenten bona part de la ciutat i també alguns dels municipis veïns. Els tubs que han estat en servei fins ara tenien entre 40 i 60 anys i eren de fibrociment. En canvi, els nous tubs que se substitueixen són de fosa. Pel que fa a les obres de clavegueram, també s'ha renovat tota la xarxa. 

La Bonavista és un petit coll que fa de trencaaigües de les dues grans conques de la ciutat: la del torrent de Sant Ignasi i la del torrent dels Predicadors. En aquest punt és on neix la conca del torrent dels Predicadors, que circula per tot el Passeig de Pere III i desemboca a l'alçada de la Carpa del Riu. L'altra meitat de la plaça desguassa per l'altra conca, cap a la carretera del Pont de Vilomara per connectar-se al torrent de Sant Ignasi, que neix a l'alçada dels Dolors i desemboca al Pont Vell.

Més enllà de la remodelació de tot l'entramat d'instal·lacions d'aigua potable i de sanejament, també s'han dut a terme bona part de les excavacions tant de la rotonda com del nou tram de la carretera del Pont que s'hi connectarà i, per tant, ja es pot intuir perfectament el seu traçat. També s'ha trasplantat la gran prunera que hi havia en una de les illetes i que s'ha traslladat al seu lloc definitiu, al centre de la rotonda.

Durant els propers dos mesos les obres seran molt més visibles ja que afrontaran les obres superficials de les calçades de la rotonda i de l’ampliació de la carretera del Pont de Vilomara, que es preveu que estiguin acabats a mitjans d'octubre.

Un cop finalitzi la primera fase de les obres quedaran dues fases més, de dos mesos cadascuna. En aquestes dues fases s'afrontaran les voreres perimetrals de la plaça així com bona part de la urbanització del carrer Jacint Verdaguer i del tram de la carretera de Santpedor fins a l'alçada del carrer Sant Antoni Maria Claret.

Pèrdues superiors al 60%

Malgrat que són conscients de la necessitat de les obres, alguns veïns de la zona es queixen de les molèsties originades pels treballs, que ja fa dos mesos que duren i s'allargaran fins a principis de l'any que ve. Un dels comerços més afectats és l'estanc de la Bonavista, que ha quedat literalment atrapat per les obres. El seu propietari, Josep Maria Creus, ha explicat que sobreviu gràcies als veïns de la zona, que són clients habituals i no hi han deixat d'anar. Tot i això, lamenta que les pèrdues s'enfilen fins al 60% i les d'aquest mes d'agost són de fins al 80%. "Hauria de canviar de local, però ja tinc 59 anys i no tinc edat per fer-ho", ha lamentat. 

De la seva banda, Aloy ha assegurat que, tenint en compte la magnitud de les obres, les queixes han estat mínimes i ha afegit que totes les complicacions que comporten els canvis de sentit que s'estan fent a la ciutat prendran sentit el dia que es posi en marxa la rotonda de la Bonavista. 

COMENTARIS

ole tu
Anònim, 10/08/2017 a les 11:23
+48
-12
Els obrers amb mesures de seguretat i el senyoret lluint modelet en mig d'una obra? Això sí que és ser d'esquerra!
...
Anònim, 10/08/2017 a les 13:34
+15
-28
El senyoret suposo sera l'enginyer o aparellador que supervisa les obres i nomes trobo dos coses que s'han de fer notar, una vestir com un potul, nose perque has eatudiat....i no portar el casco reglamentari en obres. Si et sap greu que hi hagi obrers suant la cansalada els hi pagues els estudis llest.
Si us plau, els experiments amb gasosa¡¡¡¡
Anònim, 10/08/2017 a les 22:43
+44
-4
Conec al Josep Mª, no és només el quiosquer de la carretera de Vic, és una gran persona que sempre ha mirat de tirar el seu negoci endavant i em sap greu pel que està passant, perquè si ara ja te unes pèrdues del 60 %, que será quan la rotonda estigui a ple rendiment que per arribar al reducte de cases que han deixat sense enderrocar, será tota una epopeia. D'altra banda agrairia que l'empresa "puntera" que ha "pensat" com regular la mobilitat pel sector entre carretera del Pont de Vilomara, carrer Trieta, Sant Cristòfol i carretera de Vic, es doni un "garbeo" per la zona i vegi l'adefessió en que ho han convertit. En el cas del carrer Sant Joan d'En Coll, fins ara , per entrar-hi des del Polígon dels Dolors, només havies d'arribar a la rotonda de Prat de la Riba (a l'entrada abans del pont de ferro) i giraves cap al carrer Sant Joan, passaves per davant del supermercat Consum i ja eres al carrer; ara s'ha d'anar fins a la Bonavista, baixar per Bbisbe Comes, esperar el semàfor que han posat de la carretera del Pont de Vilomara i girar desseguida cap a l'esquerra per entrar al carrer. No hi ha altre opció. Senyors, "un aplaus".

Alhora agrairia que algú m'expliques perquè abans en segons quins llocs estava prohibit aparcar i ara, arrel de posar els nous parquímetres, ja s'hi pot aparcar, pagant, obviament. El perquè han tret aparcaments gratuïts en la zona de la UPC a Les Bases, eixemplant les voreres, es obvi; l'aparcament de l'Ateneu era gratuït i estava bastant ple, el van pasar de pagament i no hi anava ni "El Tato" perquè la gent s'espavilava a trobar lloc pels voltants. Solució: Treiem aparcaments i la gent haurà d'anar a parar al parking de l'Ateneu. Clinc, clinc, clinc¡¡¡

Senyors, cap a Igualada i Vic que hi falta gent¡¡¡¡ Manresa a Igualada 30 minuts i a Vic 35 minuts, amb zones d'aparcament GRATUÏT en diferents solars en desús i condicionats per l'Ajuntament, 24 hores, 7 dies a la semana i a una distància entre 10 i 15 minuts del centre.

I finalment, no hi ha tècnics a l'Ajuntament (aparelladors, enginyers...) que ha d'anar de visita d'obra el Regidor d'Urbanisme, infringint la norma número 1, portar casc i armilla reflectant, tal i com hauria d'establir el Pla de Seguretat i salut de l'obra¡¡¡
...
Anònim, 10/08/2017 a les 22:54
+21
-2
Els enginyers i aparalledors tambe tenen que cumplir i donar exemple amb la seguretat.
No se que te a veure si es de esquerra, sempre algu barreja la politica.
El propietari de l'estanc no es qui dieu
Anònim, 11/08/2017 a les 11:02
+13
-1
Es diu Angel Coll. O l'heu liat amb el quiosquer o aixi feu les noticies, sense contrastar.
Ningu critica a cap aparellador ni operari de l'obra. Es critica a l'encantat del Marc Aloy, sempre apunt per la foto (que estrany que no hi hagui l'altre "master", el Serracanta...), com si entengues una merda del que esta veient a l'obra, vestit "casual" sense cap proteccio, com aixi indiquen les lleis.
Total, una rotonda, que es veura com no solucionara res, com be es diu, un punt per on passen 4 vies importantissimes a la ciutat/poble de Manresa. I a mes a mes, rotonda semaforitzada...
I que haguin vingut desde la Diputacio de Barcelona a fer aquest projecte de Manresa, es d'espai d'humor del dolent.
Ens han de venir desde Barcelona a ordenar la nostra ciutat? Que no tenim especialistes o experts aqui i que coneixen de primera ma la dificultat que te aquest poble/ciutat? Per que un regidor que abans era el de Medi Ambient i Sostenibilitat ara es el regidor de Mobilitat? Jugant amb els carrecs com qui juga a la Oca? Es vergonyos el que estan cardant. I tots d'obres per tot arreu i sense asfaltar ni una 5a. part dels carrers ni les voreres. Lamentable!
Recuperar un projecte de l'any 1933, ja es un sensesentit en si mateix, estem al 2017! Segle XXI!!!
Que no hi ha incidencies?
Anònim, 11/08/2017 a les 11:10
+18
-4
De moment, un accient multiple al Passeig del Riu, on un senyor hi va perdre la vida.
Quan entri en funcionament la tonteria del segle de fer Pont de Vilomara fins al carrer Viladordis de pujada, una altre cagarada. Mes els que venen de Sant Ignasi fins Bertrand i Serra, podran girar a l'esquerra cap a Sant Joan d'En Coll, pero vindran els de la futura merdarotonda de Bonavista cap a Pont de Vilomara per dos carrils...
Bisbe Comes fins a Bertrand Serra/Sant Ignasi, si ja era complicat veure qui et venia de Sant Ignasi, com per ara tambe mirar qui et vindra desde la carretera Pont de Vilomara...
La famosa rotonda de Plaça Remei, em faria a mi vergonya del que s'hi ha fet. Per aquesta suposada rotonda, un mes i mig d'obres? Au va!
Qui ve desde fora de Manresa, per Sant Ignasi/Piscines/etc quin sentit te que pugui pujar pel Carrer Alfons XXIII si llavors et tornen a fer anar direccio Ctra.de Vic direccio Bonavista? (fins al rellotger Jordi Puso). No podrieu haver fet que desde Alfons XXIII s'accedeixi a la ctra.de Vic tot recte? i aixi desembussar qui va cap al centre?
I no contents amb tot el merder que s'ha creat, que ningu enten, o nomes qui ho va projectar (deuria anar o borratxo o col.locat d'alguna substancia o de piripipips), aprofiten l'avinentessa per col.locar-nos 500 i pico places mes de zones blaves.
Incompetencia i lladres, nomes calen aquestes dues paraules per definir aquest Ajuntament. I llavors us sorpren que Manresa perdi habitants...doncs espereu-vos!
el quiosquer
Anònim, 11/08/2017 a les 12:04
+12
-0
Asseguraria que el quiosquer es diu Josep Mª Creus, jo hi vaig a comprar i sempre li he dit Josep Mª. És la llibreria /quiosc que està situada al costat de la casa que van enderrocar i ara queda amagada per totes les tanques.
Dos carrils
Anònim, 11/08/2017 a les 12:18
+15
-0
A la carretera de Vic quan vens de fora de Manresa hi ha dos carrils per abans girar cap al carrer Arquitecte Gaudì, els cotxes passan molts per el carril de l`esquerra ( aquest carril abans amb el gir era mès fluid, ara no ) , els que desde el pont de ferro ens situem al de la dreta, al arribar quan nomès hi ha un sol carril, ens veiem amb molta dificultat perquè quan hi entran els cotxes de l`altre carril ho fan com poden dificultan als que estavem situats com he dit desde el pont de ferro i fen mès retencions.
A veure si és pot solucionar perquè algun dia no hi haigui algunt ensurt.
ZONES APARCAMENT
Anònim, 11/08/2017 a les 13:02
+8
-0
Tota la raó amb el tema zones de pagament.
Ara bé, el tema de les zones que NO son de pagament encara, com Jacint Verdaguer (entre Montepio-davant Residencia MontBlanc, Via sant Ignasi....) espero que els de la Urbana controlin els que deixen els cotxes de per vida i només els mouen quan venen amb coi d'etiqueteta verda o s'envan de vacances entre Juny-Juliol. Doncs si ara ja tenim problemes els veïns/veïnes per poder aparcar davant de casa (perquè no tenim plaça en el mateix bloc o pròxims on vivim i treballant fora i per horaris tenim que tenir si o si vehicle) encara que sigui l'estona que tenim per poder anar a dinar a casa....i ens hem tingut que buscar la vida per poder trobar plaça de pàrquing a can c....s i per sort.
4 apunts des de la vivència
Anònim, 11/08/2017 a les 14:25
+10
-0
Jo no acabo d'entendre pq carrers amples com Joan XXIII o Jacint Verdaguer els han deixat amb un sol sentit de circulació. la plaça Cots que abans funcionava de rotonda ara nom ara t'aboquen a entrar al casc antic. I tots els canvis que han fet en aquesta zona t'aboquen a agafar ctra de vic i Bonavista. Per altra banda no és massa lògic que el canvi de sentit que han fet a Joan XXIII no es permeti doble sentit de circulació, seria una via de sortida de Manresa sense haver de passar per Bonavista. És un carrer molt ample que permet dos sentits. Per altra banda la intersecció de la plaça st jordi és un perill total. Posar un stop a Jacint Verdaguer enmig d'una via ample que es percep com a prioritària, és accident al canto segur. Al temps. Estic segur que es farà una avaluació dels canvis en breu, i es rectificarà. Oi, srs regidors de Urbanisme i Mobilitat? :-(

fluidesa
manresà, 11/08/2017 a les 23:09
+7
-0
Els 2 punts que crec més urgents a millorar, que ja s'han comentat i no s'entenen són: 1-que el carrer Bilbao/Joan XXIII no sigui de pujada tot fins a la Cra de Vic, per tal d'anar cap al centre sense passar per la bonavista. 2-que la continuitat del betrand i serra (venint de st ignasi) cap al carrer st joan d'en coll serà dificilíssim quan hi hagin els 2 carrils de pujada venint de la bonavista cap al pont de vilomara amunt.
Millorar el trafic? Vaja empastifada
Manresà, 12/08/2017 a les 22:46
+8
-4
D'ençà que han canviat el sentit del carrer Sant Joan d'En Coll:
Ara per anar a casa, he d'entrar a la carretera de Vic i passar per la nova rotonda de l'empastifada.
i evidentment, fen el doble de volta que abans.
De veres tot açò és per reduir el tràfic? de veres??
Voleu callar
Anònim, 15/08/2017 a les 22:00
+3
-7
Ja parlarem i criticarem quan estigui la rotonda acabada home!
A "Voleu callar"
Anònim, 17/08/2017 a les 21:03
+3
-0
Com es nota que no ets veí de la zona! Si circulessis cada dia per aquests carrers i els coneguessis, no diries el mateix!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 14
La sala del Kursaal on s'ha celebrat l'acte de Cs. | Pere Fontanals
Pep Martí
01/01/1970
Ciutadans fa campanya en places difícils com la capital del Bages
Inés Arrimadas arribant aquest dimecres al míting de Manresa | Pere Fontanals
Pep Martí
01/01/1970
Carlos Carrizosa acusa els dirigents sobiranistes d'haver violat els manaments evangèlics de "no robaràs" i "no mentiràs", i assegura que Ciutadans "mai insultarà" | Els espanyolistes regalen bufandes taronjes a mans plenes fins buidar una furgoneta
01/01/1970
Tindrà lloc aquest diumenge a dos quarts d'onze del matí
01/01/1970
Hi intervindran el regidor vigatà Joan Coma i la militant manresana Gemma Boix
«Els tres aniversaris» es veurà al Kursaal a primers de desembre | Promocional
01/01/1970
Al Kursaal, el diumenge 17 de desembre