L'incendi d'Artés, finalment estabilitzat després de cremar més de 400 hectàrees

Protecció Civil autoritza a tornar a casa als veïns desallotjats

Un mitjà aeri treballant a l'incendi d'Artés
Un mitjà aeri treballant a l'incendi d'Artés | @bomberscat
Redacció
06 d'agost del 2017
Actualitzat a les 18:05h
L'incendi forestal d'Artés ja ha quedat finalment estabilitzat poc després de les cinc de la tarda. Així ho han anunciat els Bombers després de més de 24 hores de treball intens. El foc del Bages es va declarar ahir al migdia i ha cremat 406 hectàrees, segons el balanç encara provisional dels Agents Rurals. Es tracta, per tant, del pitjor incendi de l'estiu i en el seu punt màxim va tenir un potencial d'afectar unes 5.000 hectàrees.

Durant tota tot el matí han treballat a l'incendi del Bages unes seixanta dotacions, entre terrestres i aèries. També hi havia efectius de les ADF, dels Mossos d'Esquadra, dels Agents Rurals, Protecció Civil i la Creu Roja, entre altres. Protecció Civil ha autoritzat als veïns desallotjats –van arribar a ser 150 dels quals una cinquantena han passat la nit al pavelló de Santa Maria d'Oló- que tornin a casa.

Un altre de les incidències l'ha patit el mateix alcalde d'Artés. Ernest Clotet ha hagut de ser ingressat a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. El batlle va patir ahir a la nit una caiguda mentre participava aquesta nit a les tasques d'extinció de l'incendi.Està estable i en observació a l'hospital amb una contusió a la melsa i diverses costelles trencades. Ell mateix ha fet una piulada tranquil·litzadora: "Estic bé, amics".
 

Màquinària pesant per evitar la propagació de l'incendi. Foto: @bomberscat

 

Tasques d'extinció de l'incendi d'Artés. Foto: NacióManresa


Treball intens tota la nit

Al llarg de la nit s’ha treballat intensament, sobretot a la part superior dels dos flancs de l’incendi, a la serra de Torcó, on les condicions d’extinció eren més complexes. La major part del perímetre estava estabilitzat, però encara quedaven uns 300 metres del front esquerre de l’incendi que estaven actius. A més, s’ha mobilitzat maquinari pesant per acabar d’assegurar i estabilitzar tot el perímetre.
 
Les condicions meteorològiques dels darrers dies, amb calor intensa i baixes humitats, han condicionat les tasques d’extinció. La vegetació està molt seca i, junt a les condicions del terreny, són factors que han dificultat el control del foc. L’incendi cremava molt ràpidament i llançava focus secundaris a més de 400 metres de distància. El potencial d’hectàrees que s’haguessin pogut cremar és molt elevat i, gràcies a l’intens treball realitzat pels Bombers, sobretot per estabilitzar els dos flancs de l’incendi, s’ha pogut contenir.

En total, ha calgut desallotjar prop de 150 persones de cases de colònies i del nucli de Sant Joan d'Oló, al municipi de Santa Maria d'Oló, per la proximitat de les flames, sumats als ocupants de set masies de la zona. El foc també ha cremat parcialment dues cases a Les Planes, sense deixar ferits. 

Una cinquantena de persones han passat la nit al pavelló de Santa Maria d'Oló. La Creu Roja –que havia habilitat fins a 120 llits al recinte- els ha donat esmorzar i un kit d'higiene personal.

Una casa ha quedat calcinada per les flames. Foto: ADF


Causes encara per determinar

Sobre les causes que poden haver originat l'incendi és massa aviat per determinar-ho, segons el director general dels Bombers, Juli Gendrau: "La prioritat ara és extingir-lo, acotar-lo, estabilitzar-lo, les causes encara s'investiguen per esbrinar on ha iniciat, que sigui un llamp és complicat", va assegurar anit

L'avís del foc es va rebre a les 14.40 hores al nord-est del nucli d'Artés, al paratge conegut com Les Planes (a l‘est de la carretera B-431). El front de l’incendi va avançar durant tota la tarda en direcció nord-est.

A causa de l’incendi, la carretera C-25 va haver de ser tallada en sentit Girona, entre els quilòmetres 145 i 144, a Sallent. Poc abans de les 19.00 hores, la via va quedar reoberta. Per altra banda, també es va haver d'interrompre la circulació a la carretera B-431, entre els quilòmetres 45 i 47 a Artés.

 

El foc des d'Avinyó. Foto: NacióDigital

 

Una avioneta sobrevola la zona afectada. Foto: Xavier Rius Sant

 

Tasques d'extinció de l'incendi d'Artés. Foto: NacióManresa
 

Tasques d'extinció de l'incendi d'Artés. Foto: NacióManresa