Obres de Manresa: la passarel·la de les Escodines

Un projecte que es va començar a idear fa 20 anys

576_1250242040passarella_sant_ignasi
576_1250242040passarella_sant_ignasi
Jordi Bonvehí Castañé
14 d'agost del 2009
Pilar Calderón i Marc Folch en col·laboració amb el despatx Bernuz-Fernández Arquitectes SL, formen l’equip que ha redactat el projecte executiu de la passarel·la de vianants de la via de Sant Ignasi, un projecte que es va començar a idear fa 20 anys. Des de l’any 1989 un projecte arquitectònic, en forma de viaducte pretenia unir els dos costats de la Via Sant Ignasi, i per fi aquest estiu, comencen les obres per fer realitat aquesta estructura que ha de canviar la imatge de l’entrada de Manresa des del Passeig del Riu, però no serà un viaducte, sinó una passarel·la. La passarel·la serà de 45 metres de longitud, formada amb dues bigues metàl·liques diferenciades.

La passera de vianants de la via de Sant Ignasi és un dels elements destacats del conjunt d’actuacions previstes de renovació urbana del barri de les Escodines i que ara s’ha pogut avançar en la seva construcció gràcies a que estava projectada i es va fer entrar en el FEIL. La passarel·la ha de permetre millorar la relació dels vianants entre el barri de les Escodines i el barri Antic. En concret, la passera unirà la nova placeta que s’urbanitzarà al costat de la fàbrica del Salt (a tocar del carrer Sant Bartomeu) i el carrer de Galceran Andreu salvant el desnivell de la via de Sant Ignasi, l’antic congost del torrent de Sant Ignasi. Aquestes actuacions inclouen, entre altres, la reurbanització dels principals carrers del barri -plaça Sant Ignasi, carrers Escodines i Sant Bartomeu i el tram estret del carrer Viladordis, la construcció d’habitatges públics als carrers Montserrat i Sant Antoni i a la plaça de Sant Ignasi, i l’execució d’un aparcament d’unes 300 places sota el carrer Montserrat.

La passera és una peça clau per millorar els itineraris a peu entre els barris de les Escodines i la Balconada i el centre de la ciutat. La millora d’aquest itinerari de vianants permetrà, també, millorar l’accés a peu als equipaments sanitaris d’aquest sector de la ciutat: hospital de Sant Joan de Déu i clínica Sant Josep.

El projecte de la passera també inclou la construcció d’unes escales i un ascensor. Aquestes escales i l’ascensor permetran relacionar les diferents plantes de l’aparcament del carrer Montserrat amb els diferents nivells de l’espai públic i amb el punt d’arrencada de la passera al costat de la fàbrica del Salt.  Les obres de construcció de la passera estan pressupostades en 986.795,32 euros i es financen a través del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL).