Puigdemont reivindica la «vigència extraordinària» de l'obra d'Enric Prat de la Riba

El president de la Generalitat ha afirmat a Castellterçol que "en el diccionari de la Catalunya del futur hi ha unes ganes enormes de viure"

Puigdemont al balcó de l'Ajuntament de Castellterçol amb Conesa, Guiteras i Burgos
Puigdemont al balcó de l'Ajuntament de Castellterçol amb Conesa, Guiteras i Burgos | Mar Martí
Mar Martí
01 d'agost del 2017
Actualitzat a les 22:07h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reclamat aquest dimarts des de Castellterçol la "vigència extraordinària" de l'obra política d'Enric Prat de la Riba, el dia que es commemorava el centenari de la mort del primer president de la Mancomunitat de Catalunya al seu poble natal. Citant el mateix Prat de la Riba, Puigdemont ha dit que "no hi ha perill més gran que la immobilitat" i ha afegit que "a Catalunya l'han volguda morta tantes vegades i ha rebrotat tantes vegades, que en el diccionari del futur hi ha unes ganes enormes de viure". El cap de l'executiu ha lamentat que els representants de la política espanyola fa 111 anys "ja no entenien" les reivindicacions catalanes i "avui veiem com continuen sense entendre-ho o fent veure que no ho entenen, que encara és més greu". Puigdemont ha estat rebut per més de mig miler de persones enmig de forts aplaudiments i crits d'Independència i President.

Puigdemont, en l'acte institucional de commemoració del centenari del primer president de la Mancomunitat de Catalunya, ha reivindicat que el nou país que vol esdevenir Catalunya s'ha de construir "sobre les bigues mestres que va saber vestir Prat de la Riba i tota una generació de gent que va anticipar de quina manera s'havien de construir els països del futur". El president de la Generalitat ha dit que "som hereus" de l'obra de govern de Prat de la Riba i ha assegurat que "assumim aquesta herència sense que sigui un exercici de nostàlgia sinó una lliçó de futur".

D'altra banda, el cap de l'executiu ha expressat que "si els màxims representants de la política espanyola tinguessin la delicadesa intel·lectual de llegir 'La Nacionalitat Catalana' –obra de Prat de la Riba-, podríem comprovar que allò que exposava aleshores respon exactament al desig majoritari del poble de Catalunya d'avui". Puigdemont ha lamentat que el desig que escrivia Prat de la Riba fa 111 anys, el govern espanyol "continua sense entendre-ho o fent veure que no ho entén, que encara és més greu". 

Puigdemont ha afirmat que la millor manera que té d'homenatjar Prat de la Riba és "intentant fer realitat el seu somni i el de generacions que ho han tingut pitjor que nosaltres i que ens han permès tenir el privilegi històric d'estar a pocs mesos de poder-ho aconseguir". 

L'acte institucional també ha comptat amb la presència de l'alcalde de Castellterçol, Isaac Burgos; els consellers de Salut, Antoni Comín; de Cultura, Lluís Puig, i d'Interior, Joaquim Forn; així com també la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa. A més, a la primera fila del públic hi havia assegut l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

Durant els parlaments, l'alcalde de Castellterçol ha anunciat que la casa Prat de la Riba de la població serà col·legi electoral el proper 1 d'octubre. De la seva banda, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha lamentat que 100 anys després de la mort de Prat de la Riba Catalunya "continua encorsetada per un Estat que no li és propici".

Abans de la commemoració, Puigdemont ha visitat l'Ajuntament de la vila, on ha inaugurat la nova sala Prat de la Riba i l'obra mural que la presideix, creada per l'artista David Font. A més, des del balcó de la casa consistorial ha presenciat la representació de la dansa tradicional de Castellterçol.