El Ple de Castellnou li rebaixa el sou a l'alcalde i aquest amenaça d'anar als jutjats

La primera sessió en minoria de Francesc Martínez li suposa perdre en les dues mocions debatudes, tot i que n'ha censurat quatre de les que es presentaven

Els cinc regidors de l'oposició voten a favor de la rebaixa de sou de l'alcalde
Els cinc regidors de l'oposició voten a favor de la rebaixa de sou de l'alcalde | Pere Fontanals
01 d'agost del 2017
Actualitzat a les 19:42h
Vist i no vist. Amb poc més de 20 minuts s'ha liquidat aquest dimarts el Ple extraordinari que l'oposició de Castellnou, ara en majoria, havia forçat a convocar a l'alcalde, Francesc Martínez, i que suposa la primera derrota del batlle des que presideix el consistori. Ha estat un Ple que s'ha desenvolupat amb total normalitat malgrat que l'alcalde havia demanat la presència dels Mossos d'Esquadra per evitar possibles aldarulls. El cos policial català, que s'ha donat per assabentat, no ha fet acte de presència per Castellnou.

En resum, aquesta Ple ha servit per, d'una banda, fer que la periodicitat dels plens ordinaris passi a ser mensual en comptes de trimestral i que les atribucions delegades a la Junta de Govern Local tornin a ser potestat del plenari, i de l'altra, que el sou de l'alcalde torni a ser el de principi de legislatura, abans que se'l pugés gairebé un 17%.

De fet, aquest punt ha mostrat un Francesc Martínez més desencaixat, com si esperés que no s'aprovaria, malgrat la majoria de regidors de l'oposició que hi ha actualment, després que Manel Valero deixés el govern el passat mes de juny. La moció deixava sense efecte d'augment de sou que l'alcalde s'havia aprovat a l'inici de mandat de 25.181,40 euros anuals bruts, a 29.378,30 euros, i mantenia el salari a la resta de regidores del govern. Els regidors de l'oposició també veuen reduïdes les seves indemnitzacions per assistència als plens de 150 a 50 euros.

En la rèplica de l'alcalde a aquesta moció, fins i tot la secretària de la corporació l'ha hagut de tallar discretament, quan Martínez pretenia enumenar, una a una, totes les subvencions que ell "ha aconseguit" de la Diputació i altres ens superiors. Al no poder esplaiar-se, però, ha anunciat que portaria el resultat de la moció al contenciós administratiu.

Sense més debat

En una cosa sí que se n'ha sortit Martínez. La censura que ha fet a quatre de les mocions presentades per l'oposició s'ha confirmat mitjançant un informe de la secretaria que donava l'última paraula sobre el debat de les mocions al batlle emparant-se en la jurisprudència d'un cas de Màlaga. Malgrat això, el portaveu del grup d'ERC, el més nombrós de l'oposició, ha titllat la decisió de Martínez de "gens democràtica" i ha anunciat, també, que estudiaran portar-la als jutjats.

Les quatre mocions denegades per l'alcalde són una que demanava rescindir el polèmic contracte amb l'empresa El Dret de la Terra, SLP, propietat del secretari municipal de Sant Fruitós, una altra que reconeixia la tasca de l'ADF de Castellnou, una tercera que regulava l'accés als desfibril·ladors municipals, i una final de reconeixement a la figura de Pere Santacreu, que va morir a primers d'any.