El CTM de Manresa desenvolupa un nou sistema de tractament de la salmorra

Investigadors que han desenvolupat la tecnologia
Investigadors que han desenvolupat la tecnologia | CTM
Redacció
31 de juliol del 2017
Actualitzat a les 11:40h
Científics del centre tecnològic Eurecat-CTM de Manresa han participat en una investigació a nivell europeu que ha desenvolupat un nou sistema aplicable a processos de dessalinització de salmorres d'aigua salobre i de mar que permet recuperar fins a un 80 per cent de l'aigua que contenen.

La investigació s'enquadra dins del projecte Zelda, que durant quatre anys ha estudiat un nou procés per reduir l'escassetat d'aigua i obtenir aquest recurs a un menor cost, "amb un baix impacte ambiental i millorant la qualitat de les masses d'aigua", explica la investigadora d'Eurecat-CTM, Sandra Meca.

En concret, la dessaladora d'Almeria ha acollit una planta pilot per avaluar una nova tecnologia per tractar la salmorra generada en els processos de dessalinització i per reduir o eliminar el seu volum.

La nova tecnologia permet recuperar fins a un 80 per cent de l'aigua continguda en la salmorra, augmentant la producció d'aigua global de les plantes dessaladores i recuperant, a més, compostos de valor.

D'acord amb la investigadora, "el projecte Zelda ofereix un clar benefici a tot el territori europeu i especialment a aquelles zones, com la regió de la Mediterrània, amb un important estrès hídric, sense suposar una amenaça per al medi ambient".

La salmorra és aigua amb una alta concentració de sal dissolta, la gestió de la qual “és un problema especialment en les dessaladores interiors". Així mateix, en les dessaladores costaneres "la salmorra es descarrega al mar, el que suposa una amenaça potencial per als ecosistemes marins", prossegueix.

En aquest escenari, "els avenços aconseguits en el projecte, no només poden aportar una solució a la gestió de salmorres, sinó que, a més, té importants efectes des del punt de vista mediambiental", destaca la investigadora.

Segons indica, la tecnologia Zelda "permet recuperar hidròxid de magnesi d'elevada qualitat, així com altres compostos com a sulfat de sodi o clorur de sodi, el que fa possible que aquest nou procés sigui econòmicament viable i fa factible disminuir, a més, l'obtenció de aquests compostos mitjançant activitats mineres convencionals".

Des del punt de vista tècnic, durant el projecte, Fujifilm ha desenvolupat unes noves membranes monovalents que permeten incrementar la capacitat de tractament de la nova tecnologia i reduir els costos d'operació de la mateixa.

Així mateix, l'última etapa del procés de tractament s'ha basat en l'evaporació solar avançada, una tecnologia desenvolupada per Eurecat-CTM que permet intensificar l'evaporació natural mitjançant energia solar, convertint-la en un procés industrial de tractament de residus. Els resultats del projecte han demostrat que l'evaporació solar avançada permet incrementar el potencial d'evaporació en comparació amb les basses d'evaporació convencionals i reduir la seva superfície.

Els principals avantatges de la nova tecnologia comprovats pels investigadors són la reducció dels costos de gestió de la salmorra a les plantes dessaladores interiors i la disminució de l'abocament de salmorres en les masses d'aigua.