L'oposició de Castellnou força un Ple i l'alcalde censura il·legalment quatre punts de l'ordre del dia

La sessió se celebrarà el proper 1 d'agost a les 3 de la tarda amb, inicialment, només dues de les sis mocions proposades | L'oposició al·lega a la convocatòria el Decret Legislatiu 2/2013 que diu que "la convocatòria ha d'incloure l'ordre del dia proposat pels qui han adoptat la iniciativa"

Imatge del darrer ple ordinari de Castellnou, amb Martínez el segon per l'esquerra
Imatge del darrer ple ordinari de Castellnou, amb Martínez el segon per l'esquerra | Pere Fontanals
30 de juliol del 2017
Actualitzat el 31 de juliol a les 17:44h
A l'alcalde de Castellnou de Bages li ha tornat a sortir la vena totalitària i, desobeint la legislació vigent, ha anul·lat quatre dels sis punts que incloïa l'ordre del dia de la convocatòria de ple extraordinari que van convocar la setmana passada tots els regidors de l'oposició a l'Ajuntament, els tres d'ERC, el de CiU, i el no adscrit Manel Valero. De fet, per proposar un ple extraordinari només cal la signatura d'un terç dels regidors del plenari, i l'alcalde l'ha de convocar en un termini mínim de 20 dies. En aquest cas, però, la demanda arriba de cinc dels nou regidors de la corporació que, davant de la impossibilitat de presentar una moció de censura, volen aprovar proposicions aprofitant la seva majoria.

L'ordre del dia que proposava la convocatòria inicial estava composada per sis proposicions sobre competències i retribucions de l'alcalde, reconeixement al recentment finat Pere Santacreu, anul·lació del contracte amb l'empresa El Dret de la Terra SLP, periodicitat de les sessions plenàries, una moció en defensa de les ADF després del trist capítol de l'incendi d'Avinyó, i una última per a que l'Agent Cívic porti un desfibril·lador al cotxe de vigilància.

El decret sobre la convocatòria del Ple per part de l'alcalde, però, va arribar il·legalment retallada, ja que dels sis punts només en va admetre dos: la periodicitat de les sessions plenàries i les competències i retribucions de l'alcalde. Sobre les altres quatre mocions, Francesc Martínez respon a la convocatòria que les "denega" per ser "competència de l'alcalde i no del Ple municipal", com si el Ple no pogués debatre tots els temes que creguin els seus membres.

Divendres passat, els regidors de l'oposició van entrar una al·legació al decret d'alcaldia recordant l'article 103.2 del Dret Legislatiu 2/2013, que diu que "en les sessions extraordinàries, convocades a sol·licitud dels membres de la corporació, la convocatòria ha d'incloure l'ordre del dia proposat pels qui han adoptat la iniciativa", fet que no ha respectat Martínez.

Si l'alcalde no rectifica en la seva postura de censurar aquests quatre punts del Ple, els membres de l'oposició ja han anunciat que recorreran a altres instàncies acusant-lo "d'actuar il·legalment sent coneixedor de la il·legalitat".