La Festa Major Alternativa reivindicarà les revolucions en el centenari de la Revolució Russa

La programació de dia creix i inclou l'actuació de Títeres desde Abajo, empresonats per l'Audiència Nacional | El cartell de nit es fa internacional amb grups i cantants de l'Argentina, Sardenya o el País Basc | Les nits de festa a la plaça Puigmercadal inclouran la presència d'una "brigada feminista" per controlar les agressions sexuals

Membres dels col·lectius organitzadors de la FMA a les escales de la plaça Puigmercadal
Membres dels col·lectius organitzadors de la FMA a les escales de la plaça Puigmercadal | Pere Fontanals
26 de juliol del 2017
Actualitzat el 29 de juliol a les 10:30h
La 26a Festa Major Alternativa (FMA) es farà fer seves les revolucions de l'últim segle coincidint amb el centenari de la Revolució Russa "perquè creiem imprescindible recollir el llegat de totes aquestes lluites sense les quals no s'haurien aconseguit conquerir drets que fins llavors eren inabastables", han explicat membres de l'organització aquest dimecres en roda de premsa a la plaça Puigmercadal. La festa, que se celebra entre el 18 i el 27 d'agost, contempla un augment de la programació de dia, més presència de dones a dalt de l'escenari, la presència de grups internacionals, una major aposta per la cervesa artesana, i un protocol millorat contra les agressions sexuals que inclou la presència d'una "brigada feminista" durant la programació nocturna.

Títeres desde abajo actuaran a Manresa

La 26a FMA augmenta la programació d'actes de dia "per ampliar la nostra manera de veure les coses més enllà de l'oci nocturn". Es mantenen les activitats organitzades per colles, com el Room Escape a l'Anònima, el joc de la bandera o la gimcana popular i els concursos de samarretes o de paelles. Enguany la FMA programa l'espectacle de Títeres desde abajo, que van ser empresonats per l'Audiència Nacional, o l'actuació de Sílvia Tomàs, tot plegant "augmentant la presència de dones a dalt dels escenaris"

Un cartell de nit internacional

"Hem intentat que hi hagi varietat estilística, portant grups des d'un punt de vista humil, com toca a una festa autogestionada, que portin festa, però també contingut en les lletres", han explicat sobre els grups que tocaran de nit a la plaça Puigmercada. "Dins d'aquesta humilitat, però, portem grups internacionals", com la Sara Heba de l'Argentina, Inarrestabili de Sardenya, Akort del País Basc, o d'altres zones dels Països Catalans, "amb una programació equilibrada i caps de cartell interessants".

Cervesa artesana i nou protocol contra les agressions sexuals

La Festa Major Alternativa també apostarà "molt fort" en aquesta 26a edició per la cervesa artesana, "perquè creiem que és important apostar pels productes locals i de proximitat que tenen una manera de treballar diferent", que tinguin estructura cooperativa o socialitzada i "que contemplin unes relacions laborals dignes".

Finalment, l'experiència que en l'edició anterior va desenvolupar Acció Lila amb el protocol contra les agressions sexuals, s'amplia amb un protocol feminista que ha estat treballat per una comissió formada íntegrament per dones, lesbianes i trans, i que es farà públic properament. Per ara els organitzadors han avançat que hi haurà un punt de gestió d'agressions, cartelleria a tots els espais, i hi haurà la presència d'una "brigada feminista" que vetllarà perquè no hi hagi agressions durant les nits a la plaça Puigmercadal.
 

Manifest i programació de la 26a FMA