L'Ajuntament ratifica l'ordre de clausura parcial de PYMSA per sorolls

L'Ajuntament de Manresa ha desestimat íntegrament les al·legacions presentades per l'empresa

Redacció
26 de juliol del 2017
Actualitzat a les 18:43h
L'empresa PYMSA, al carrer del Bruc, 36, de Manresa
L'empresa PYMSA, al carrer del Bruc, 36, de Manresa | GSV
L'Ajuntament de Manresa va obrir fa dues setmanes un expedient sancionador a l'empresa Postes y Maderas, SA (PYMSA), titular d'una activitat d'impregnació i tractament de pals de fusta, situada al barri de Valldaura. Aquesta empresa és presumpta responsable de la comissió de dues infraccions de caràcter molt greu, per haver superat els límits de soroll legalment establerts a la llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica.

L'empresa va presentar al·legacions a l'expedient, però els serveis tècnics municipals han determinat que aquestes no preveuen cap mesura correctora a curt termini. L'informe tècnic dictamina que, en tot cas, l'empresa es limita a fer declaracions d'intencions i previsions de futur, però no es concreten solucions per situar les immissions de soroll dins els límits legals establerts.

Per aquest motiu, l'Ajuntament desestima íntegrament les al·legacions i reitera l'ordre de cessament i clausura parcial de l'activitat pel que fa als processos i la part productiva. L'empresa podrà mantenir únicament aquelles activitats administratives i de dipòsit de mercaderies, sense cap manipulació amb mitjans mecànics.

Avui mateix s'ha notificat la resolució a l'empresa Postes y Maderas SA, amb l'advertiment que, un cop transcorregut el termini màxim d'una setmana natural, l'Ajuntament procedirà a verificar que s'ha donat compliment a l'ordre esmentada i, si no s'ha acomplert, s'iniciaran actuacions per executar-la subsidiàriament.

Una problemàtica antiga

L'Ajuntament té oberts procediments administratius a l'empresa, en els quals els veïns més propers a l'activitat figuren com a interessats, i li ha imposat diverses sancions. En aquest marc, el consistori ha requerit en diverses ocasions a l'empresa que prengui les mesures oportunes per mantenir els sorolls que produeix l'activitat dins dels límits de la legalitat. Fins al moment, l'empresa no ha aplicat les mesures correctores suficients.

Ara, s'atribueix a l'empresa la presumpta responsabilitat en dues infraccions: una consistent a reincidir durant dos anys en la comissió d'infraccions de caràcter greu pel que fa a la immissió de sorolls, i una altra per sobrepassar encara més els límits, en un nou mesurament, elaborat el juny d'aquest 2017 pel Servei d'Avaluació i Gestió de la Contaminació Acústica de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, amb la col·laboració dels serveis tècnics municipals de l'Ajuntament de Manresa. Les dues infraccions estan tipificades com a molt greus per la llei esmentada, que preveu sancions econòmiques d'entre 12.001 i 300.000 euros per a cadascuna.

Des que es va incoar l'expedient, l'Ajuntament s'ha reunit amb els responsables de l'empresa, amb la voluntat de trobar solucions definitives, però de moment no s'han assolit resultats rellevants. Paral·lelament, també ha convocat els veïns de les comunitats de propietaris dels edificis propers a l'activitat, per informar-los de les decisions adoptades.