El conseller Rull inaugura la depuradora de Talamanca

Laura Vilagrà, Josep Tarín i Josep Rull durant la inauguració de la depuradora
Laura Vilagrà, Josep Tarín i Josep Rull durant la inauguració de la depuradora | Generalitat
Redacció
22 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:24h
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyat per la delegada del Govern a la Catalunya central, Laura Vilagrà, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Jordi Agustí, i l'alcalde de Talamanca, Josep Tarín, entre d'altres autoritats, ha inaugurat aquest dissabte la depuradora de Talamanca.
 
La planta, que ha suposat una inversió superior als 834.100 euros, és de tipus biològic amb aireació perllongada i amb capacitat per tractar 200 m3/dia, equivalent a una població de 1.150 habitants. Els treballs també han comportat la construcció de prop d'un quilòmetre de xarxa de col·lectors en alta. L'aigua degudament depurada es retornarà al torrent Güell.
 
El conseller Rull ha destacat que “inversions d'aquest tipus, a més de suposar una millora mediambiental en una zona propera al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, contribueixen a potenciar els equipaments del municipi i evitar el seu abandó”.
 
Més del 95% de població sanejada
 
La comarca del Bages disposa de 17 depuradores en servei, que garanteixen el sanejament de més del 95% de la seva població. Les plantes actives són: Avinyó, Balsareny, Cardona, Castellbell i el Vilar, Castellnou de Bages, Castellnou de Bages/la Figuerola, Manresa, Monistrol de Montserrat, Mujal, Navarcles/Sant Fruitós de Bages/Santpedor, Navàs, el Pont de Vilomara, Sallent/Artés, Sant Feliu Sasserra, Sant Salvador de Guardiola i Súria, a més de l'esmentada en aquesta nota de premsa.
 
L'actual planificació hidrològica contempla fins el 2021 una inversió d'uns set milions d'euros en actuacions de sanejament al Bages. Concretament, hi ha previstes quatre actuacions: el sanejament del nucli de Valls de Torruella Nord (Sant Mateu de Bages), la variant del col·lector en alta entre Manresa i Sant Joan de Vilatorrada, la nova depuradora de Balsareny amb reducció de nutrients i l'optimització del sistema de sanejament de Monistrol de Montserrat.

516 depuradores a Catalunya
 
A més, en els propers anys també s'impulsaran diverses actuacions de sanejament a la Catalunya central que a causa de la crisi econòmica i dels problemes financers de l'empresa adjudicatària van quedar interrompudes. El conseller Rull ha emfatitzat que “la posada en servei de la depuradora de Talamanca significa el desbloqueig d'una desena d'actuacions de sanejament a la Catalunya central que havien quedat interrompudes per la crisi econòmica”, entre les quals destaquen les actuacions de sanejament a Borredà, Avià, Rajadell, Sant Mateu de Bages, Vilada, Santa Maria d'Oló, Sant Julià de Cerdanyola i la Coma i la Pedra. Algunes d'elles (com és el cas d'Avià) ja s'han reiniciat, altres estan a punt d'iniciar-se (Borredà) i la resta s'està treballant per activar-les el més aviat possible.
 
Amb l'activació de la depuradora de Talamanca són 516 les estacions depuradores actives a Catalunya, que garanteixen el sanejament del 97,1% de la població catalana.