Manresa obrirà un centre per ajudar els joves amb Asperger a seguir estudiant

La iniciativa l'ha impulsat la Fundació Friends en col·laboració amb l'Associació Asperger de la Catalunya Central

L'espai estarà ubicat a les instal·lacions del Centre de Formació d'Adults Jacint Carrió
L'espai estarà ubicat a les instal·lacions del Centre de Formació d'Adults Jacint Carrió | CFA JC
Redacció
21 de juliol del 2017
Actualitzat a les 16:26h
El proper mes de setembre obrirà, a Manresa, un espai dedicat a donar suport educatiu a tots aquells joves amb síndrome d'Asperger. Es tracta d'una iniciativa de la Fundació Friends, que s'engloba dins del projecte Educafriends, que va engegar-se a Barcelona l'any 2010 amb l'objectiu de reinserir en l'itinerari educatiu nois i noies amb aquesta patologia a través d'un acompanyament personalitzat dut a terme per professionals. 

La realitat és que molts dels joves que pateixen Asperger no tenen les capacitats cognitives afectades. Per tant, doncs, poden assolir perfectament els objectius acadèmics. El problema rau, però, i segons explica la mateixa Fundació Friends, en la incomprensió d'aquesta malaltia per part dels centres educatius. Un fet que es tradueix en un gran percentatge d'abandonament escolar. Cal sumar-hi el fet que la visibilització de la manera de treballar i de relacionar-se de qui pateix Asperger es fa més palesa durant l'adolescència. "Aquesta etapa presenta unes característiques singulars que poden comprometre el procés formatiu d'aquests joves que, a banda de tenir dificultats en les relacions socials i en la planificació de tasques, sovint pateixen assetjament escolar i incomprensió per part dels mestres i la resta d'alumnes", expliquen des de la fundació, que afegeixen que "sentiments de desmotivació, depressió, ansietat i aïllament són habituals amb adolescents amb aquesta síndrome".

Actualment, a Catalunya, ja hi ha dos centres Educafriends. Un a Barcelona i un altre a Castelldefels. Manresa, juntament amb Mataró, serà la tercera ciutat que incorporarà aquest projecte, gràcies al suport de l'Associació Asperger de la Catalunya Central, amb seu al carrer Flor de Lis, número 33, de Manresa. 

El centre Educa Friends s'ubicarà al Centre de Formació d'Adults Jacint Carrió (plaça Cots, 5-7 de Manresa). Allà, un grup de professionals especialitzats de la mateixa Fundació Friends faran, durant tot el curs, un seguiment continu de cada alumne, tot col·laborant, colze a colze, amb el tutor assignat a l'estudi a distància corresponent. D'aquesta manera es podran desenvolupar conjuntament plans d'estudis individualitzats de formació.

Les titulacions que podran obtenir els joves que facin ús del centre seran el Graduat en Educació Secundària (GES), el Batxillerat, Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior, Curs de preparació per a les proves d’accés a cicles formatius de Grau Superior (PAGS), Curs de preparació de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), i estudis universitaris.

Les classes seran reduïdes, d'entre 8 i 10 alumnes, i rebran el suport d'un tutor, que farà un seguiment continu de cada alumne oferint-li suport i assessorament continu i individualitzat; potenciant les seves habilitats socials i de convivència; acompanyant-los als exàmens presencials que hagin de fer, i duent a terme tutories grupals i individuals. El contacte amb la família serà constant.

Tothom que tingui ganes de conèixer de més a prop el projecte, aquest dissabte, 22 de juliol, a les onze del matí, es durà a terme una jornada de portes obertes al nou centre Educafriends de Manresa.